bolognese-garidas
clock icon
1:20'

Μπολονέζ γαρίδας

Υλικά

  • 600γρ. κεφάλια και κελύφη γαρίδας
  • 3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, σπασμένη
  • 100γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 50γρ. καρότο, τριμμένο
  • 50γρ. σέλερι, σε κομμάτια
  • 1 πρέζα αλεύρι
  • 30ml ούζο
  • 50ml κρασί λευκό
  • 20γρ. πελτέ ντομάτας
  • 10 κόκκους πιπέρι μαύρο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Για τις γαρίδες

  • 400γρ. ψίχα γαρίδας
  • 3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 100γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 2 γαρίφαλα
  • 1 κόκκο μπαχάρι
  • 50ml κρασί λευκό
  • 150γρ. ντομάτες φρέσκες, τριμμένες
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 300γρ. λιγκουίνι, βρασμένα
  • 30γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 10γρ. βούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Εδώ το αποτέλεσμα είναι πλούσιο, καθώς παίρνει όλη τη γεύση από τις γαρίδες χρησιμοποιώντας τα κεφάλια και το κέλυφος, φτιάχνοντας μια δυνατή γευστική βάση για τη σάλτσα. Θα χρειαστούμε 1 κιλό γαρίδες (κατεψυγμένες ή φρέσκες), τις οποίες θα καθαρίσουμε και θα μαγειρέψουμε χωριστά. Μετά το καθάρισμα θα βγάλουμε το εντεράκι, χαράζοντας με κοφτερό μαχαιράκι κατά μήκος της ράχης της γαρίδας.

Μια εκδοχή που μπλέκει δύο συνταγές, τη γαριδομακαρονάδα με την μπολονέζ ή, ακριβέστερα, με τα πολίτικα αρώματα των μπαχαρικών.

Ψιλοκόβετε τα κεφάλια και τα κελύφη της γαρίδας στο μούλτι. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι και μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
Προσθέτετε το αλεύρι και το περιεχόμενο του μούλτι. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας ανά 1 λεπτό σε δυνατή φωτιά, μέχρι να «πιάσει» λίγο η βάση του τηγανιού και να αρχίσει να παίρνει ένα καφέ χρώμα. Προσθέτετε το ούζο και το κρασί, σβήνετε τη φωτιά και ξύνετε το τηγάνι με ξύλινη κουτάλα, να πάρετε μια καφέ-κόκκινη πάστα.
Ρίχνετε τον πελτέ, ανάβετε πάλι τη φωτιά και μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Προσθέτετε 750ml νερό, τους κόκκους πιπέρι και το φύλλο δάφνης και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά. Σουρώνετε πιέζοντας τα κελύφη με ένα κουτάλι να βγάλουν όλο το ζουμί και να μείνουν 350ml σάλτσα.
Για τις γαρίδες: Ψιλοκόβετε στο μούλτι την καθαρισμένη ψίχα της γαρίδας χωρίς να λιώσει. Ζεσταίνετε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει. Ρίχνετε το ελαιόλαδο, τα γαρίφαλα και το μπαχάρι και τα λαχανικά και σοτάρουμε μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Προσθέτετε τις γαρίδες και τις ροδίζετε πολύ ελαφρά για 1 λεπτό.
Προσθέτετε το κρασί, ανακατεύοντας μέχρι να εξατμιστεί, κατόπιν την ντομάτα, τη ζάχαρη και την κανέλα. Μαγειρεύετε για 1 λεπό και προσθέτετε τη σάλτσα που ετοιμάσατε και τα βρασμένα ζυμαρικά. Βράζετε για 20-30 δευτερόλεπτα, σβήνετε τη φωτιά και πασπαλίζετε με την παρμεζάνα, το βούτυρο και τον μαϊντανό ανακατεύοντας καλά. Σερβίρετε με επιπλέον παρμεζάνα, λίγο λάδι και πιπέρι.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Ψιλοκόβετε τα κεφάλια και τα κελύφη της γαρίδας στο μούλτι. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι και μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.

Βήμα 2

Προσθέτετε το αλεύρι και το περιεχόμενο του μούλτι. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας ανά 1 λεπτό σε δυνατή φωτιά, μέχρι να «πιάσει» λίγο η βάση του τηγανιού και να αρχίσει να παίρνει ένα καφέ χρώμα. Προσθέτετε το ούζο και το κρασί, σβήνετε τη φωτιά και ξύνετε το τηγάνι με ξύλινη κουτάλα, να πάρετε μια καφέ-κόκκινη πάστα.

Βήμα 3

Ρίχνετε τον πελτέ, ανάβετε πάλι τη φωτιά και μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Προσθέτετε 750ml νερό, τους κόκκους πιπέρι και το φύλλο δάφνης και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά. Σουρώνετε πιέζοντας τα κελύφη με ένα κουτάλι να βγάλουν όλο το ζουμί και να μείνουν 350ml σάλτσα.

Βήμα 4

Για τις γαρίδες: Ψιλοκόβετε στο μούλτι την καθαρισμένη ψίχα της γαρίδας χωρίς να λιώσει. Ζεσταίνετε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει. Ρίχνετε το ελαιόλαδο, τα γαρίφαλα και το μπαχάρι και τα λαχανικά και σοτάρουμε μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Προσθέτετε τις γαρίδες και τις ροδίζετε πολύ ελαφρά για 1 λεπτό.

Βήμα 5

Προσθέτετε το κρασί, ανακατεύοντας μέχρι να εξατμιστεί, κατόπιν την ντομάτα, τη ζάχαρη και την κανέλα. Μαγειρεύετε για 1 λεπό και προσθέτετε τη σάλτσα που ετοιμάσατε και τα βρασμένα ζυμαρικά. Βράζετε για 20-30 δευτερόλεπτα, σβήνετε τη φωτιά και πασπαλίζετε με την παρμεζάνα, το βούτυρο και τον μαϊντανό ανακατεύοντας καλά. Σερβίρετε με επιπλέον παρμεζάνα, λίγο λάδι και πιπέρι.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση