parliaros mpougatsa anoigma

Υλικά

  • Μερίδες: 6 τεμάχια
  • 12 φύλλα κρούστας
  • 200 γρ. βούτυρο κατά προτίμηση clarifié (κλαριφιέ)
  • Για την κρέμα

  • 1 λίτρο γάλα
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. σιμιγδάλι χοντρό ή ψιλό
  • 4 κρόκους αυγών
  • 60 γρ. βούτυρο
  • ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
  • κανέλα για πασπάλισμα

Φτιάχνουμε παραδοσιακή μπουγάτσα με τη συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου.

Σε μια κατσαρόλα αδειάζουμε το γάλα και το βάζουμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το σιμιγδάλι και τους κρόκους των αυγών. Αν χρειαστεί, βάζουμε στο μείγμα αυτό λίγο γάλα για να μαλακώσει.

Προτού πάρει βράση το γάλα ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε. Το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη.

Βουτυρώνουμε ένα φύλλο κρούστας και τοποθετούμε από πάνω άλλο ένα. Στο κέντρο τους απλώνουμε 250 γρ. κρέμας και απλώνουμε σε παραλληλόγραμμο. Διπλώνουμε τα φύλλα σαν πακέτο.

Συνεχίζουμε τη διαδικασία και με τα υπόλοιπα φύλλα και την κρέμα. Τοποθετούμε τα πακέτα σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 45΄ περίπου. Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα αδειάζουμε το γάλα και το βάζουμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το σιμιγδάλι και τους κρόκους των αυγών. Αν χρειαστεί, βάζουμε στο μείγμα αυτό λίγο γάλα για να μαλακώσει.

Βήμα 2

Προτού πάρει βράση το γάλα ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε. Το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη.

Βήμα 3

Βουτυρώνουμε ένα φύλλο κρούστας και τοποθετούμε από πάνω άλλο ένα. Στο κέντρο τους απλώνουμε 250 γρ. κρέμας και απλώνουμε σε παραλληλόγραμμο. Διπλώνουμε τα φύλλα σαν πακέτο.

Βήμα 4

Συνεχίζουμε τη διαδικασία και με τα υπόλοιπα φύλλα και την κρέμα. Τοποθετούμε τα πακέτα σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 45΄ περίπου. Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης