bugatsa axladi lagos 177556
clock icon
1:20'

Μπουγάτσα με ανθότυρο και αχλάδια ποσέ με μυρωδικά

Υλικά

    Για την μπουγάτσα

  • 4 φύλλα κρούστας
  • 100γρ. βούτυρο λιωμένο
  • Για τη γέμιση

  • 2 φλιτζάνια φρέσκο γάλα
  • ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 250γρ. ανθότυρο ή φέτα, σε τρίμματα
  • Για τα αχλάδια

  • 4 ώριμα αχλάδια
  • 3½ φλιτζάνια νερό
  • 1½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • φλούδα και χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2 καρφάκια γαρίφαλο

Γλυκιά ή αλμυρή, η μπουγάτσα είναι από τις επιλογές που αγαπάμε πολύ. Εδώ τη φτιάχνουμε σε μια συνταγή που στέκεται πολύ ωραία και στο γιορτινό τραπέζι.

Για τη γέμιση: Βάζετε σε μια κατσαρόλα το γάλα, το σιμιγδάλι, το βούτυρο, τη βανίλια και μαγειρεύετε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δέσει το μίγμα. Αφήνετε την κρέμα για 10 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία της και στη συνέχεια προσθέτετε τα αβγά, το τυρί και ανακατεύετε πολύ καλά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180oC. Αλείφετε ένα φύλλο κρούστας με βούτυρο και το καλύπτετε με ένα άλλο φύλλο. Κόβετε τα δύο φύλλα στα τέσσερα και βάζετε στην άκρη του καθενός από μια δυο κουταλιές γέμιση. Τυλίγετε σε τρίγωνα και τα βάζετε σε ταψί με λαδόκολλα.
Κάνετε την ίδια διαδικασία και με τα άλλα φύλλα, βουτυρώνετε από πάνω τα τρίγωνα και ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
Για τα αχλάδια: Καθαρίζετε και κόβετε τα αχλάδια στη μέση, βγάζετε τα κουκούτσια με ένα κουτάλι και τα κρατάτε στην άκρη, ραντισμένα με λίγο χυμό λεμόνι. Βάζετε σε μια κατσαρόλα τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνετε να πάρουν μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτετε τα αχλάδια και τα αφήνετε σε μέτρια θερμοκρασία να μαγειρευτούν για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν, όχι να λιώσουν. Αφήνετε τα αχλάδια να κρυώσουν μέσα στο σιρόπι τους.
Σερβίρετε σε πιάτο την μπουγάτσα, με ένα αχλάδι από πάνω και περιχυμένη με λίγο από το σιρόπι.
Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη γέμιση: Βάζετε σε μια κατσαρόλα το γάλα, το σιμιγδάλι, το βούτυρο, τη βανίλια και μαγειρεύετε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δέσει το μίγμα. Αφήνετε την κρέμα για 10 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία της και στη συνέχεια προσθέτετε τα αβγά, το τυρί και ανακατεύετε πολύ καλά.

Βήμα 2

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180oC. Αλείφετε ένα φύλλο κρούστας με βούτυρο και το καλύπτετε με ένα άλλο φύλλο. Κόβετε τα δύο φύλλα στα τέσσερα και βάζετε στην άκρη του καθενός από μια δυο κουταλιές γέμιση. Τυλίγετε σε τρίγωνα και τα βάζετε σε ταψί με λαδόκολλα.

Βήμα 3

Κάνετε την ίδια διαδικασία και με τα άλλα φύλλα, βουτυρώνετε από πάνω τα τρίγωνα και ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.

Βήμα 4

Για τα αχλάδια: Καθαρίζετε και κόβετε τα αχλάδια στη μέση, βγάζετε τα κουκούτσια με ένα κουτάλι και τα κρατάτε στην άκρη, ραντισμένα με λίγο χυμό λεμόνι. Βάζετε σε μια κατσαρόλα τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνετε να πάρουν μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτετε τα αχλάδια και τα αφήνετε σε μέτρια θερμοκρασία να μαγειρευτούν για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν, όχι να λιώσουν. Αφήνετε τα αχλάδια να κρυώσουν μέσα στο σιρόπι τους.

Βήμα 5

Σερβίρετε σε πιάτο την μπουγάτσα, με ένα αχλάδι από πάνω και περιχυμένη με λίγο από το σιρόπι.

Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή