brantada-santorinis-mikri-2
clock icon
45'

Μπραντάδα Σαντορίνης

Υλικά

  • 6 μερίδες παστό μπακαλιάρο, ξαρμυρισμένο
  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 ml ε.π. ελαιόλαδο για το τηγάνι
  • Για τη σάλτσα:

  • 100 γρ. ντοματοπελτέ
  • 500 γρ. πατάτες βρασμένες
  • 4 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο
  • 60 ml λευκό ξίδι
  • 120 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ο μπακαλιάρος μαγειρεμένος με έναν ιδιαίτερο τρόπο αλλά με γνώριμα υλικά, μια συνταγή από τη Σαντορίνη που γνώρισα μέσα από το αγαπημένο μου βιβλίο γαστρονομίας «Του ανέμου και της αρμύρας».

Σε ένα μπολ πολτοποιούμε τις πατάτες με το πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο για πουρέ (πρες πουρέ), προσθέτουμε το σκόρδο, το ξίδι και σταδιακά ενσωματώνουμε το ελαιόλαδο. Τέλος, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε ξανά.
Βάζουμε τη σκορδαλιά στο τηγάνι και προσθέτουμε, πιπέρι, τον ντοματοπελτέ και 150 ml νερό, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να πάρει μια βράση η σάλτσα.
Ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε τον μπακαλιάρο σε δόσεις. Τον ακουμπάμε σε ένα πιάτο.
Ρίχνουμε τη μισή σάλτσα σε ένα ταψί, τοποθετούμε τον μπακαλιάρο, περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και ψήνουμε στους 180οC για 20 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως.
Φωτογραφία – Food Styling: Funky Cook – Eύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μπολ πολτοποιούμε τις πατάτες με το πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο για πουρέ (πρες πουρέ), προσθέτουμε το σκόρδο, το ξίδι και σταδιακά ενσωματώνουμε το ελαιόλαδο. Τέλος, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε ξανά.

Βήμα 2

Βάζουμε τη σκορδαλιά στο τηγάνι και προσθέτουμε, πιπέρι, τον ντοματοπελτέ και 150 ml νερό, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να πάρει μια βράση η σάλτσα.

Βήμα 3

Ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε τον μπακαλιάρο σε δόσεις. Τον ακουμπάμε σε ένα πιάτο.

Βήμα 4

Ρίχνουμε τη μισή σάλτσα σε ένα ταψί, τοποθετούμε τον μπακαλιάρο, περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και ψήνουμε στους 180οC για 20 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως.

Φωτογραφία – Food Styling: Funky Cook – Eύα Μονοχάρη