mpriam
clock icon
1:10'

Μπριάμ κλασικό

Υλικά

  • 1/4 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 3 πατάτες, σε μεγάλους κύβους
  • 4 κολοκύθια, κομμένα στη μέση
  • 1 κρεμμύδι, σε χοντρά κομμάτια
  • 3 πιπεριές πράσινες, σε κομμάτια
  • 2 πιπεριές κόκκινες, σε κομμάτια
  • 200 γρ. φέτα σκληρή
  • Για τη σάλτσα

  • 3 ντομάτες, τριμμένες
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • ½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • ½ κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ένα αγαπημένο και ελαφρύ οικογενειακό φαγητό, με πρωταγωνιστές τα λαχανικά. Το φουρνίζουμε και το σπίτι μας μυρίζει καλοκαίρι και φαγητό της μαμάς. Χρησιμοποιήστε στη συνταγή τα παρακάτω σκεύη και εργαλεία:

 

Enjoy Cooking Enjoy Cooking

Τα απαραίτητα

Πυρίμαχο Σκεύος Asa Grande 40x30cm

Κουτάλα Με Σίτα Küchenprofi Parma 33,5cm.

Κεραμικό Τηγάνι Fissler Ceratal Comfort, 2lt, 24cm

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε πρώτα τις πατάτες για 4΄-5΄ ανακατεύοντας συχνά με μια σπάτουλα. Τις βγάζουμε με μια κουτάλα με σίτα και τις μεταφέρουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα κολοκύθια, μετά με το κρεμμύδι και τέλος με τις πιπεριές. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο επιπλέον πριν σοτάρουμε τα υπόλοιπα λαχανικά.

Για τη σάλτσα: Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες στο τηγάνι, προσθέτουμε τον πελτέ, τη ζάχαρη, τα μυρωδικά, αλατοπιπερώνουμε καλά και προσθέτουμε 100 ml καυτό νερό.

Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 2΄ και περιχύνουμε τα λαχανικά.

Κουνάμε το πυρίμαχο σκεύος να απλωθούν τα λαχανικά και να καλυφθούν με τη σάλτσα και ψήνουμε για 40΄ ή μέχρι να μαγειρευτούν τα λαχανικά και να μείνουν με τη σάλτσα τους.

Σερβίρουμε το μπριάμ με τη φέτα σε ξεχωριστό πιάτο ή θρυμματισμένη πάνω από τα λαχανικά.

Styling: Κ. Λυκουρέση- Food styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε πρώτα τις πατάτες για 4΄-5΄ ανακατεύοντας συχνά με μια σπάτουλα. Τις βγάζουμε με μια κουτάλα με σίτα και τις μεταφέρουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος.

Βήμα 3

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα κολοκύθια, μετά με το κρεμμύδι και τέλος με τις πιπεριές. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο επιπλέον πριν σοτάρουμε τα υπόλοιπα λαχανικά.

Βήμα 4

Για τη σάλτσα: Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες στο τηγάνι, προσθέτουμε τον πελτέ, τη ζάχαρη, τα μυρωδικά, αλατοπιπερώνουμε καλά και προσθέτουμε 100 ml καυτό νερό.

Βήμα 5

Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 2΄ και περιχύνουμε τα λαχανικά.

Βήμα 6

Κουνάμε το πυρίμαχο σκεύος να απλωθούν τα λαχανικά και να καλυφθούν με τη σάλτσα και ψήνουμε για 40΄ ή μέχρι να μαγειρευτούν τα λαχανικά και να μείνουν με τη σάλτσα τους.

Βήμα 7

Σερβίρουμε το μπριάμ με τη φέτα σε ξεχωριστό πιάτο ή θρυμματισμένη πάνω από τα λαχανικά.

Styling: Κ. Λυκουρέση- Food styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M