clock icon
25'

Μπρουσκέτες με βραστή γαλοπούλα και γραβιέρα Κρήτης

Υλικά

  • 1 φραντζόλα ψωμί χωριάτικο (μπαγιάτικο)
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 200γρ. γραβιέρα Κρήτης χοντροτριμμένη
  • 200γρ. γαλοπούλα βραστή
  • φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης
  • λίγο ελαιόλαδο
  • Για το σερβίρισμα

  • μερικά ντοματίνια
  • χοντρό αλάτι

Όταν θέλετε να φτιάξετε ένα σνακ στα γρήγορα οι μπρουσκέτες είναι ιδανική εναλλακτική αφού αρκεί μια φέτα ψωμί και απλά υλικά που σίγουρα έχετε στο ντουλάπι της κουζίνας και το ψυγείο. Ένα ποτήρι παγωμένη μπίρα τους ταιριάζει πολύ.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200ºC στο γκριλ. Αφαιρείτε τις γωνίες από το ψωμί και το κόβετε σε φέτες ίσιες ή λοξές όπως προτιμάτε.
Κόβετε μία σκελίδα σκόρδο στη μέση και με αυτά τα δύο κομμάτια αλείφετε τις φέτες του ψωμιού να αρωματιστούν ελαφρά. Τις αραδιάζετε σε ταψάκι και τις ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο. Βάζετε το ταψάκι στο φούρνο σε μια από τις πιο ψηλές σκάλες του φούρνου και ψήνετε για 3-4 λεπτά.
Ανακατεύετε το τριμμένο τυρί με τα φυλλαράκια του της ρίγανης. Βγάζετε το ταψάκι από τον φούρνο και πασπαλίζετε τις φέτες του ψωμιού με το μείγμα του τυριού. Τέλος, μοιράζετε από πάνω κυβάκια της βραστής γαλοπούλας και βάζετε ξανά το ταψάκι στον φούρνο και ψήνετε για 10 λεπτά επιπλέον, μέχρι να λιώσει το τυρί.
Βγάζετε τις μπρουσκέτες από τον φούρνο και τις σερβίρετε σε πιάτα ή πιατέλα μαζί με ντοματίνια κομμένα στη μέση, πασπαλισμένα με αλάτι χοντρό, μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης (προαιρετικά).

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200ºC στο γκριλ. Αφαιρείτε τις γωνίες από το ψωμί και το κόβετε σε φέτες ίσιες ή λοξές όπως προτιμάτε.

Βήμα 2

Κόβετε μία σκελίδα σκόρδο στη μέση και με αυτά τα δύο κομμάτια αλείφετε τις φέτες του ψωμιού να αρωματιστούν ελαφρά. Τις αραδιάζετε σε ταψάκι και τις ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο. Βάζετε το ταψάκι στο φούρνο σε μια από τις πιο ψηλές σκάλες του φούρνου και ψήνετε για 3-4 λεπτά.

Βήμα 3

Ανακατεύετε το τριμμένο τυρί με τα φυλλαράκια του της ρίγανης. Βγάζετε το ταψάκι από τον φούρνο και πασπαλίζετε τις φέτες του ψωμιού με το μείγμα του τυριού. Τέλος, μοιράζετε από πάνω κυβάκια της βραστής γαλοπούλας και βάζετε ξανά το ταψάκι στον φούρνο και ψήνετε για 10 λεπτά επιπλέον, μέχρι να λιώσει το τυρί.

Βήμα 4

Βγάζετε τις μπρουσκέτες από τον φούρνο και τις σερβίρετε σε πιάτα ή πιατέλα μαζί με ντοματίνια κομμένα στη μέση, πασπαλισμένα με αλάτι χοντρό, μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης (προαιρετικά).