braunis
clock icon
45'

Brownies σοκολάτα με φιστίκια Αιγίνης

Υλικά

  • 225γρ. βούτυρο
  • 125γρ. κουβερτούρα
  • 225γρ. ζάχαρη
  • 4 αβγά
  • 15γρ. κακάο
  • 145γρ. αλεύρι μαλακό
  • 100γρ. ψίχα από φιστίκια Αιγίνης
  • 250 γρ. λιωμένη σοκολάτα γάλακτος
  • 350 γρ. κρέμα γάλακτος

Tips

  • Μπορείτε να διατηρήσετε το brownies στο ψυγείο, σε περίπτωση που δεν καταναλωθεί την ίδια ημέρα. Την επόμενη θα το σερβίρετε αφού το ζεστάνετε λίγο στα μικροκύματα. Μπορείτε ακόμη να αντικαταστήσετε τα φιστίκια με άλλους ξηρούς καρπούς της επιλογής σας.

Ζουμερό και τόσο σοκολατένιο, το brownie είναι ένα γλυκό που έχει αγαπηθεί με πάθος από μικρούς και μεγάλους. Μαζί με μια μπάλα παγωτό είναι το τέλειο επιδόρπιο. Σκέτο κομμένο σε πιο οικονομικό κομμάτι είναι τέλειο συνοδευτικό για τον καφέ και απαραίτητο στον μπουφέ ενός πλούσιου brunch.

Βάζετε το βούτυρο και την κουβερτούρα σε ένα μεταλλικό μπολ και το βάζετε πάνω από ένα κατσαρολάκι με νερό που σιγοβράζει χωρίς να το ακουμπάει (μπεν μαρί) μέχρι να λιώσουν. Ενδιάμεσα ανακατεύετε με σπάτουλα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ντύνετε με χαρτί ψησίματος ένα ταψάκι διαστάσεων 28x21εκ.
Βάζετε στο μίξερ το σύρμα και χτυπάτε τα αβγά και τη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν. Στο μεταξύ ανακατεύετε μέσα σε ένα μπολ με το σύρμα το αλεύρι με το κακάο και τα φιστίκια Αιγίνης.
Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε το μίγμα με το βούτυρο και την κουβερτούρα που έχετε λιώσει. Έπειτα ρίχνετε το μίγμα με το αλεύρι. Ανακατεύετε καλά με μια σπάτουλα να ομογενοποιηθούν τα υλικά και αδειάζετε το μίγμα στο ταψί με το αντικολλητικό. Το αφήνετε για 15 λεπτά περίπου στο ταψί ώσπου να πιάσει μια κρούστα, και ύστερα το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 12-15 λεπτά.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα: Βάζετε τη σοκολάτα γάλακτος σε ένα μπολ και την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση η κρέμα γάλακτος την τραβάτε από τη φωτιά και τη ρίχνετε σιγά σιγά στη σοκολάτα, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αφού κρυώσει το γλυκό το κόβετε σε κομμάτια και το σερβίρετε με τη σάλτσα σοκολάτας, συνοδεύοντας εάν το επιθυμείτε με κάποιο παγωτό της επιλογής σας.
Φωτογραφία – Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε το βούτυρο και την κουβερτούρα σε ένα μεταλλικό μπολ και το βάζετε πάνω από ένα κατσαρολάκι με νερό που σιγοβράζει χωρίς να το ακουμπάει (μπεν μαρί) μέχρι να λιώσουν. Ενδιάμεσα ανακατεύετε με σπάτουλα.

Βήμα 2

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ντύνετε με χαρτί ψησίματος ένα ταψάκι διαστάσεων 28x21εκ.

Βήμα 3

Βάζετε στο μίξερ το σύρμα και χτυπάτε τα αβγά και τη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν. Στο μεταξύ ανακατεύετε μέσα σε ένα μπολ με το σύρμα το αλεύρι με το κακάο και τα φιστίκια Αιγίνης.

Βήμα 4

Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε το μίγμα με το βούτυρο και την κουβερτούρα που έχετε λιώσει. Έπειτα ρίχνετε το μίγμα με το αλεύρι. Ανακατεύετε καλά με μια σπάτουλα να ομογενοποιηθούν τα υλικά και αδειάζετε το μίγμα στο ταψί με το αντικολλητικό. Το αφήνετε για 15 λεπτά περίπου στο ταψί ώσπου να πιάσει μια κρούστα, και ύστερα το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 12-15 λεπτά.

Βήμα 5

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα: Βάζετε τη σοκολάτα γάλακτος σε ένα μπολ και την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση η κρέμα γάλακτος την τραβάτε από τη φωτιά και τη ρίχνετε σιγά σιγά στη σοκολάτα, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αφού κρυώσει το γλυκό το κόβετε σε κομμάτια και το σερβίρετε με τη σάλτσα σοκολάτας, συνοδεύοντας εάν το επιθυμείτε με κάποιο παγωτό της επιλογής σας.

Φωτογραφία – Food Styling: Αντωνία Κατή