Υλικά

  • 1 κιλό κιμάς κοτοπουλο Νιτσιάκος
  • 250γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 250γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένη σε γάλα
  • 2 κουτ. σούπας κέτσαπ
  • λίγη πάπρικα καπνιστή
  • 1 κουτ. σουπας σιμπουλέτ (αλλιώς σχοινόπρασο ή chives)
  • 75ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το σερβίρισμα

  • 8 ψωμάκια για μπέργκερ
  • 8 κουτ. γλυκού κέτσαπ
  • 8 κουτ. γλυκού μαγιονέζα
  • 8 φέτες μπέικον
  • 8 φέτες τυρί cheddar
  • 1 κρεμμύδι σε ροδέλες
  • 1-2 ντομάτες σε λεπτές φέτες
  • αγγουράκι τουρσί σε φετούλες
  • λίγο ελαιόλαδο
  • τσιπς πατάτας φρεσκοτηγανισμένα

Εναλλατικά μπέργκερ με κιμά από κοτόπουλο αντί για βοδινό ζυμωμένα με λίγη ελληνικότητα. Έχουν λιγότερες θερμίδες, αλλά ακέραιη τη νοστιμιά.

Σοτάρετε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο 6-7 λεπτά σε μέτρια φωτιά να μαλακώσει.
Σε ένα μπολ ρίχνετε τον κιμά του κοτόπουλου, στύβετε το ψωμί από το γάλα και το ρίχνετε κι αυτό. Προσθέτετε την κέτσαπ, το σοταρισμένο κρεμμύδι, το σχοινόπρασο, αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα, το ξύδι. Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί και πλάθετε 8 μπιφτέκια 180-200γρ. το καθένα.
Ζεσταίνετε πολύ καλά στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι και αφού το λαδώσετε ελαφρά ψήνετε τμηματικά τα μπιφτέκια. Δεν πρέπει να τα γυρίζετε συνεχώς γιατί θα τα διαλύσετε. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία μετά από λίγο και ψήνετε υπομονετικά, προσέχοντας να κάνουν στο κέντρο μια λευκή γραμμή και να ροδοκοκκινίσουν από κάτω. Είναι η ώρα να τα γυρίσετε με σπάτουλα να ψηθούν και από την άλλη πλευρά.
Τοποθετείτε πάνω στην ψημένη πλευρά των μπιφτεκιών από μια φέτα τυρί και βάζετε στη φωτιά δεύτερο τηγάνι. Του προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε τις ροδέλες κρεμμυδιού να μαλακώσουν.
Μεταφέρετε τα σοταρισμένα κρεμμύδια πάνω από τα μπιφτέκια και βάζετε να ψήνονται οι φέτες του μπέικον. Τις βάζετε πάνω από τα κρεμμύδια και κόβετε το ψωμάκια οριζόντια στη μέση. Τοποθετείτε τα ψωμάκια με την κομμένη πλευρά στο τηγάνι να ψηθούν λίγο και μεταφέρετε την κάτω πλευρά σε πιάτα σερβιρίσματος. Τοποθετείτε από ένα μπιφτέκι στο καθένα και συνεχίζετε με μαγιονέζα, φέτες ντομάτας και αγγουράκια τουρσί σε φετούλες. Αλείφετε των πάνω μέρος των ψωμιών με λίγο κέτσαπ και σκεπάζετε τα μπέργκερ. Στερεώνετε με οδοντογλυφίδα. Γαρνίρετε με φρεσκοτηγανισμένα τσιπς πατάτας και σερβίρετε αμέσως.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σοτάρετε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο 6-7 λεπτά σε μέτρια φωτιά να μαλακώσει.

Βήμα 2

Σε ένα μπολ ρίχνετε τον κιμά του κοτόπουλου, στύβετε το ψωμί από το γάλα και το ρίχνετε κι αυτό. Προσθέτετε την κέτσαπ, το σοταρισμένο κρεμμύδι, το σχοινόπρασο, αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα, το ξύδι. Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί και πλάθετε 8 μπιφτέκια 180-200γρ. το καθένα.

Βήμα 3

Ζεσταίνετε πολύ καλά στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι και αφού το λαδώσετε ελαφρά ψήνετε τμηματικά τα μπιφτέκια. Δεν πρέπει να τα γυρίζετε συνεχώς γιατί θα τα διαλύσετε. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία μετά από λίγο και ψήνετε υπομονετικά, προσέχοντας να κάνουν στο κέντρο μια λευκή γραμμή και να ροδοκοκκινίσουν από κάτω. Είναι η ώρα να τα γυρίσετε με σπάτουλα να ψηθούν και από την άλλη πλευρά.

Βήμα 4

Τοποθετείτε πάνω στην ψημένη πλευρά των μπιφτεκιών από μια φέτα τυρί και βάζετε στη φωτιά δεύτερο τηγάνι. Του προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε τις ροδέλες κρεμμυδιού να μαλακώσουν.

Βήμα 5

Μεταφέρετε τα σοταρισμένα κρεμμύδια πάνω από τα μπιφτέκια και βάζετε να ψήνονται οι φέτες του μπέικον. Τις βάζετε πάνω από τα κρεμμύδια και κόβετε το ψωμάκια οριζόντια στη μέση. Τοποθετείτε τα ψωμάκια με την κομμένη πλευρά στο τηγάνι να ψηθούν λίγο και μεταφέρετε την κάτω πλευρά σε πιάτα σερβιρίσματος. Τοποθετείτε από ένα μπιφτέκι στο καθένα και συνεχίζετε με μαγιονέζα, φέτες ντομάτας και αγγουράκια τουρσί σε φετούλες. Αλείφετε των πάνω μέρος των ψωμιών με λίγο κέτσαπ και σκεπάζετε τα μπέργκερ. Στερεώνετε με οδοντογλυφίδα. Γαρνίρετε με φρεσκοτηγανισμένα τσιπς πατάτας και σερβίρετε αμέσως.