keik Vromis Vakiaros
clock icon
1:5'

Κέικ βρώμης με λεμόνι και μύρτιλλα

Υλικά

  • 300 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 200 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 150 γρ. γάλα
  • 3 αυγά + 2 ασπράδια
  • 60 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 30 γρ. χυμό λεμόνι
  • 3 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 250 γρ. μύρτιλλα, φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • Για το γλάσο

  • 50 γρ. χυμό λεμονιού
  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη

Tips

  • Αν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε την ζάχαρη με την ίδια ποσότητα σε μέλι και να προσθέσουμε επιπλέον 50-60 γρ αλεύρι βρώμης. Δεν χρησιμοποιούμε έτοιμο αλεύρι βρώμης, γιατί το κέικ δεν θα πετύχει και θα θρυμματίζεται.

Ο Master Chef Λάμπρος Βακιάρος προτείνει ένα αρωματικό κέικ φτιαγμένο με αλεύρι βρώμης και καστανή ζάχαρη που γεμίζει με μύρτιλλα. Ένα γλυκό που κερδίζει τις εντυπώσεις ως πρωινό ή απογευματινό σνακ.

Αλέθουμε τη βρώμη στο μούλτι, σε 2 δόσεις, μέχρι να γίνει αλεύρι. Στη συνέχεια, χτυπάμε και την καστανή ζάχαρη, μέχρι να γίνει και αυτή σκόνη. Αυτό είναι και το σημαντικότερο βήμα για να πετύχει η συνταγή και να φουσκώσει το κέικ.
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε καλά το αλεύρι βρώμης, την αλεσμένη καστανή ζάχαρη, το μπέκιν πάουντερ και το αλάτι. Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε το γάλα, όλα τα αυγά, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμόνι και το ξύσμα λεμονιού. Ρίχνουμε σταδιακά το υγρό μείγμα στο στερεό, ανακατεύοντας καλά με έναν αυγοδάρτη. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 15 – 20 λεπτά, έτσι ώστε να απορροφήσει τα υγρά η βρώμη και να γίνει πιο παχύρευστο.
Αλείφουμε μια μακρόστενη φόρμα με ελαιόλαδο και την αλευρώνουμε. Προσθέτουμε το μισό μείγμα του κέικ, απλώνουμε ομοιόμορφα τα μύρτιλλα (κατευθείαν από την κατάψυξη) και από πάνω το υπόλοιπο μείγμα. Για να μην μας «κάτσουν» στον πάτο τα μύρτιλλα, τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι βρώμης
Ψήνουμε στους 170°C στον αέρα για περίπου  45 – 50 λεπτά, μέχρι την στιγμή που να βγαίνει μια οδοντογλυφίδα καθαρή από το κέντρο του κέικ. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Για το γλάσο (προαιρετικά): Αναμειγνύουμε καλά τα υλικά και τα απλώνουμε από πάνω. Αν θέλουμε το γλάσο λίγο πιο πηχτό, προσθέτουμε έξτρα ζάχαρη άχνη

Διαδικασία

Βήμα 1

Αλέθουμε τη βρώμη στο μούλτι, σε 2 δόσεις, μέχρι να γίνει αλεύρι. Στη συνέχεια, χτυπάμε και την καστανή ζάχαρη, μέχρι να γίνει και αυτή σκόνη. Αυτό είναι και το σημαντικότερο βήμα για να πετύχει η συνταγή και να φουσκώσει το κέικ.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε καλά το αλεύρι βρώμης, την αλεσμένη καστανή ζάχαρη, το μπέκιν πάουντερ και το αλάτι. Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε το γάλα, όλα τα αυγά, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμόνι και το ξύσμα λεμονιού. Ρίχνουμε σταδιακά το υγρό μείγμα στο στερεό, ανακατεύοντας καλά με έναν αυγοδάρτη. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 15 – 20 λεπτά, έτσι ώστε να απορροφήσει τα υγρά η βρώμη και να γίνει πιο παχύρευστο.

Βήμα 3

Αλείφουμε μια μακρόστενη φόρμα με ελαιόλαδο και την αλευρώνουμε. Προσθέτουμε το μισό μείγμα του κέικ, απλώνουμε ομοιόμορφα τα μύρτιλλα (κατευθείαν από την κατάψυξη) και από πάνω το υπόλοιπο μείγμα. Για να μην μας «κάτσουν» στον πάτο τα μύρτιλλα, τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι βρώμης

Βήμα 4

Ψήνουμε στους 170°C στον αέρα για περίπου  45 – 50 λεπτά, μέχρι την στιγμή που να βγαίνει μια οδοντογλυφίδα καθαρή από το κέντρο του κέικ. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Βήμα 5

Για το γλάσο (προαιρετικά): Αναμειγνύουμε καλά τα υλικά και τα απλώνουμε από πάνω. Αν θέλουμε το γλάσο λίγο πιο πηχτό, προσθέτουμε έξτρα ζάχαρη άχνη