mikri-XALVAS-ME-PAGOTO45294studiopaterakis
clock icon
35'

Χαλβάς με γέμιση παγωτό

Υλικά

    Για τον χαλβά

  • 1 φλιτζάνι σχεδόν (2 δάχτυλα κάτω από το χείλος) αραβοσιτέλαιο
  • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • Για το σιρόπι

  • 3 φλιτζάνια νερό
  • 2 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 φλούδα πορτοκαλιού + (το κρασί από τις σταφίδες)
  • Για τη γέμιση

  • παγωτό βανίλια
  • 1 φλιτζάνι κρασί γλυκό σαμιώτικο χλιαρό
  • ½ φλιτζάνι σταφίδες ξανθές

Μια συναρπαστική συνάντηση σιμιγδαλένιου χαλβά και παγωτού με εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Μουλιάζετε τις σταφίδες για μισή ώρα στο κρασί και ύστερα τις στραγγίζετε και κρατάτε στην άκρη το κρασί. Ετοιμάζετε το σιρόπι του χαλβά βράζοντας όλα τα υλικά μαζί σε μια κατσαρόλα για 5 λεπτά και προσθέτετε το κρασί.
Για το χαλβά: ζεσταίνετε το λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα και καβουρντίζετε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας κάθε τόσο με ξύλινη κουτάλα μέχρι να χάσει την αρχική ασπρίλα του, χωρίς να σκουρύνει πολύ.
Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφού αφαιρέσετε από το σιρόπι την πορτοκαλόφλουδα και την κανέλα το ρίχνετε στο σιμιγδάλι με προσοχή (πιτσιλάει και καίει πολύ) ανακατεύοντας με την κουτάλα. Χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο και ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά. Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι ο χαλβάς να αρχίσει να ξεκολλάει από την κατσαρόλα.
Αφού κρυώσει λίγο, μεταφέρετε το χαλβά σε στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση. Αφήνετε να κρυώσει καλά και ξεφορμάρετε σε πιατέλα. Ανακατεύετε το παγωτό με τις σταφίδες και γεμίζετε την κοιλότητα του χαλβά . Βάζετε για λίγο στην κατάψυξη και όταν θέλετε να σερβίρετε, κόβετε σε κομμάτια, προσθέτετε αν θέλετε και επιπλέον παγωτό και πασπαλίζετε προαιρετικά με τριμμένο μπισκότο.

Διαδικασία

Βήμα 1

Μουλιάζετε τις σταφίδες για μισή ώρα στο κρασί και ύστερα τις στραγγίζετε και κρατάτε στην άκρη το κρασί. Ετοιμάζετε το σιρόπι του χαλβά βράζοντας όλα τα υλικά μαζί σε μια κατσαρόλα για 5 λεπτά και προσθέτετε το κρασί.

Βήμα 2

Για το χαλβά: ζεσταίνετε το λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα και καβουρντίζετε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας κάθε τόσο με ξύλινη κουτάλα μέχρι να χάσει την αρχική ασπρίλα του, χωρίς να σκουρύνει πολύ.

Βήμα 3

Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφού αφαιρέσετε από το σιρόπι την πορτοκαλόφλουδα και την κανέλα το ρίχνετε στο σιμιγδάλι με προσοχή (πιτσιλάει και καίει πολύ) ανακατεύοντας με την κουτάλα. Χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο και ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά. Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι ο χαλβάς να αρχίσει να ξεκολλάει από την κατσαρόλα.

Βήμα 4

Αφού κρυώσει λίγο, μεταφέρετε το χαλβά σε στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση. Αφήνετε να κρυώσει καλά και ξεφορμάρετε σε πιατέλα. Ανακατεύετε το παγωτό με τις σταφίδες και γεμίζετε την κοιλότητα του χαλβά . Βάζετε για λίγο στην κατάψυξη και όταν θέλετε να σερβίρετε, κόβετε σε κομμάτια, προσθέτετε αν θέλετε και επιπλέον παγωτό και πασπαλίζετε προαιρετικά με τριμμένο μπισκότο.