xampsopilafo-ston-fourno-ANOIGMA
clock icon
1:25'

Χαμψοπίλαφο στο φούρνο

Υλικά

  • 800γρ. γαύρο καθαρισμένο, χωρίς τα κεφάλια
  • 250γρ. ρύζι Καρολίνα, ξεπλυμένο 2-3 φορές με κρύο νερό
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο μέτριο, τριμμένο στον ψιλό τρίφτη
  • 4 κουτ. σούπας σταφίδα μαύρη κορινθιακή
  • 1 κουτ. γλυκού μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • 3½ φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή νερό
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο + 2 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
  • φέτες λεμονιού για το γαρνίρισμα
  • αλάτι, πιπέρι

Χαμψί λένε το γαύρο στα ποντιακά και είναι τουρκική λέξη. Το χαμψοπίλαφο, λοιπόν, είναι μια νοστιμότατη παραδοσιακή συνταγή της Μαύρης Θάλασσας όπου ο γαύρος γίνεται περιτύλιγμα σε ένα πλούσιο αρωματικό πιλάφι.

Ανοίγετε το κάθε ψαράκι και, τρίβοντας ελαφρώς το δάχτυλό σας πάνω κάτω στο άνοιγμα για να μαλακώσει η σάρκα, αφαιρείτε το κόκκαλο προσεκτικά για να μην κοπεί η ουρά και χωρίσει το φιλέτο. Τα πλένετε, τα στραγγίζετε και τα πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και πιπέρι. Τα αφήνετε στην άκρη.
Σοτάρετε το κρεμμύδι και το καρότο στο λάδι με το βούτυρο μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και προσθέτετε το ρύζι. Σοτάρετε μέχρι να αρχίσει να κολλάει στην κατσαρόλα και ρίχνετε το ζωμό, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι, τη σταφίδα, την κανέλα και το δυόσμο.
Σιγοβράζετε το πιλάφι για 15 λεπτά περίπου μέχρι να πιει το ζωμό και να μαλακώσει το ρύζι. Στο τέλος προσθέτετε το μαϊντανό και τον άνηθο και ανακατεύετε καλά. Σκεπάζετε με πετσέτα και καπάκι και αφήνετε το πιλάφι στην άκρη.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Παίρνετε ένα στρογγυλό ταψί (πήλινο κατά προτίμηση) με διάμετρο 22-24εκ. περίπου και το αλείφετε με λίγο λάδι. Στρώνετε περίπου τα μισά φιλέτα του γαύρου με το άνοιγμα προς τα πάνω, δίπλα δίπλα στον πάτο του ταψιού και στα τοιχώματα έτσι που τα φιλέτα να εξέχουν από τις άκρες. Δεν πρέπει να υπάρχει κενό μεταξύ τους.
Ανακατεύετε με πιρούνι το πιλάφι και το στρώνετε πάνω από το γαύρο έτσι που να σχηματίζεται στο κέντρο ένα βουναλάκι. Φέρνετε τα φιλέτα που εξέχουν από τις άκρες πάνω από το πιλάφι και στρώνετε τα υπόλοιπα φιλέτα από πάνω καλύπτοντας το πιλάφι τελείως.
Περιχύνετε την επιφάνεια με λίγο λάδι και ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να ψηθεί ο γαύρος. Δεν πρέπει να παραψηθεί γιατί στεγνώνει το ψάρι και γίνεται σκληρό. Αφήνετε να κρυώσει λίγο και μετά κόβετε το χαμψοπίλαφο σε τρίγωνα κομμάτια. Γαρνίρετε με φέτες λεμονιού και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Ανοίγετε το κάθε ψαράκι και, τρίβοντας ελαφρώς το δάχτυλό σας πάνω κάτω στο άνοιγμα για να μαλακώσει η σάρκα, αφαιρείτε το κόκκαλο προσεκτικά για να μην κοπεί η ουρά και χωρίσει το φιλέτο. Τα πλένετε, τα στραγγίζετε και τα πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και πιπέρι. Τα αφήνετε στην άκρη.

Βήμα 2

Σοτάρετε το κρεμμύδι και το καρότο στο λάδι με το βούτυρο μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και προσθέτετε το ρύζι. Σοτάρετε μέχρι να αρχίσει να κολλάει στην κατσαρόλα και ρίχνετε το ζωμό, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι, τη σταφίδα, την κανέλα και το δυόσμο.

Βήμα 3

Σιγοβράζετε το πιλάφι για 15 λεπτά περίπου μέχρι να πιει το ζωμό και να μαλακώσει το ρύζι. Στο τέλος προσθέτετε το μαϊντανό και τον άνηθο και ανακατεύετε καλά. Σκεπάζετε με πετσέτα και καπάκι και αφήνετε το πιλάφι στην άκρη.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Παίρνετε ένα στρογγυλό ταψί (πήλινο κατά προτίμηση) με διάμετρο 22-24εκ. περίπου και το αλείφετε με λίγο λάδι. Στρώνετε περίπου τα μισά φιλέτα του γαύρου με το άνοιγμα προς τα πάνω, δίπλα δίπλα στον πάτο του ταψιού και στα τοιχώματα έτσι που τα φιλέτα να εξέχουν από τις άκρες. Δεν πρέπει να υπάρχει κενό μεταξύ τους.

Βήμα 5

Ανακατεύετε με πιρούνι το πιλάφι και το στρώνετε πάνω από το γαύρο έτσι που να σχηματίζεται στο κέντρο ένα βουναλάκι. Φέρνετε τα φιλέτα που εξέχουν από τις άκρες πάνω από το πιλάφι και στρώνετε τα υπόλοιπα φιλέτα από πάνω καλύπτοντας το πιλάφι τελείως.

Βήμα 6

Περιχύνετε την επιφάνεια με λίγο λάδι και ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να ψηθεί ο γαύρος. Δεν πρέπει να παραψηθεί γιατί στεγνώνει το ψάρι και γίνεται σκληρό. Αφήνετε να κρυώσει λίγο και μετά κόβετε το χαμψοπίλαφο σε τρίγωνα κομμάτια. Γαρνίρετε με φέτες λεμονιού και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey