XANIOTIKO KATSIKI
clock icon
8'

Χανιώτικο κατσικάκι ψητό με χυμούς εσπεριδοειδών

Υλικά

  • 1½ κιλά κατσικίσιο μπούτι χωρίς κόκαλο, σε μερίδες
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι, σε χοντρές φέτες
  • 5-6 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο ή 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό
  • 300ml χυμό ανάμικτο από πορτοκάλι, λεμόνι και νεράντζι ή μανταρίνι
  • ½ φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο + 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • αλάτι, πιπέρι

Τα Χανιά παράγουν άφθονα εσπεριδοειδή και επόμενο είναι τα παραδοσιακά φαγητά τους να αρωματίζονται με αυτά. Εδώ σας παρουσιάζουμε μια παραλλαγή της συνταγής της Μαρίας Περάκη από τα Χανιά για κατσικάκι.

Πλένετε και στραγγίζετε το κρέας, πασπαλίζετε τα κομμάτια με αλατοπίπερο και τα τοποθετείτε σε φαρδύ σκεύος. Σκορπίζετε από πάνω το σκόρδο, το κρεμμύδι και το θυμάρι.
Αναμιγνύετε τους χυμούς με το κρασί και τα ρίχνετε πάνω από το κρέας ώστε να καλυφθούν τα κομμάτια. Βάζετε το σκεύος σκεπασμένο στο ψυγείο να μαριναριστεί για 8 ώρες τουλάχιστον.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Γυρίζετε το κρέας μαζί με όλα τα υλικά σε ταψί, το περιχύνετε με το λάδι και το βούτυρο και προσθέτετε 1½ φλιτζάνι νερό.
Ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για 1½ ώρα περίπου. Ελέγχετε το ζωμό κατά διαστήματα και, αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο καυτό νερό. Πρέπει να μείνει με περίπου ενάμισι φλιτζάνι σάλτσα στο τέλος. Αν είναι πολύ αραιή, την πήζετε με λίγο κορνφλάουρ διαλυμένο σε νερό.
Σερβίρετε το φαγητό με χυλοπίτες πασπαλισμένες με τριμμένη κρητική γραβιέρα ή ανθότυρο. Προσφέρετε τη σάλτσα του φαγητού ξεχωριστά.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε και στραγγίζετε το κρέας, πασπαλίζετε τα κομμάτια με αλατοπίπερο και τα τοποθετείτε σε φαρδύ σκεύος. Σκορπίζετε από πάνω το σκόρδο, το κρεμμύδι και το θυμάρι.

Βήμα 2

Αναμιγνύετε τους χυμούς με το κρασί και τα ρίχνετε πάνω από το κρέας ώστε να καλυφθούν τα κομμάτια. Βάζετε το σκεύος σκεπασμένο στο ψυγείο να μαριναριστεί για 8 ώρες τουλάχιστον.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Γυρίζετε το κρέας μαζί με όλα τα υλικά σε ταψί, το περιχύνετε με το λάδι και το βούτυρο και προσθέτετε 1½ φλιτζάνι νερό.

Βήμα 4

Ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για 1½ ώρα περίπου. Ελέγχετε το ζωμό κατά διαστήματα και, αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο καυτό νερό. Πρέπει να μείνει με περίπου ενάμισι φλιτζάνι σάλτσα στο τέλος. Αν είναι πολύ αραιή, την πήζετε με λίγο κορνφλάουρ διαλυμένο σε νερό.

Βήμα 5

Σερβίρετε το φαγητό με χυλοπίτες πασπαλισμένες με τριμμένη κρητική γραβιέρα ή ανθότυρο. Προσφέρετε τη σάλτσα του φαγητού ξεχωριστά.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή