Διαδικασία
Χτυπάτε στο μπλέντερ τα μπισκότα να γίνουν σαν πούδρα και τα ανακατεύετε με το λιωμένο βούτυρο. Απλώνετε το μίγμα σε μια φόρμα για τάρτες με αποσπώμενο πάτο, σκεπασμένη με λαδόκολλα και ισιώνετε καλά την επιφάνεια. Τη διατηρείτε στο ψυγείο.
Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη και προσθέτετε τα τυριά. Ανακατεύετε καλά, μέχρι να λιώσουν και να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα. Προσθέτετε την αμυγδαλόψιχα και το ποτό. Αδειάζετε το μίγμα στη φόρμα πάνω από τη βάση των μπισκότων.
Ψήνετε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για 50 λεπτά. Το αφήνετε να κρυώσει μέσα στο σβηστό φούρνο. Όταν κρυώσει εντελώς, το βάζετε στο ψυγείο τουλάχιστον για 10 ώρες πριν το σερβίρετε.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα καραμέλας: Σε βαρύ βαθύ τηγάνι λιώνετε τη ζάχαρη με το νερό. Όταν η καραμέλα πάρει το χρώμα του μελιού, απομακρύνετε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος (προσοχή γιατί πετάγεται και καίει). Ξαναβάζετε τη σάλτσα στη φωτιά για μερικά λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας το μίγμα καλά με αβγοδάρτη. Αποσύρετε τη σάλτσα από τη φωτιά και προσθέτετε το Baileys.
Για να σερβίρετε το cheesecake, το μεταφέρετε από τη φόρμα σε πιατέλα, το πασπαλίζετε με το κακάο και το περιχύνετε με τη σάλτσα καραμέλας.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb