cheesecake
clock icon
1:20'

Cheesecake με κανταΐφι και κουλί φράουλας

Υλικά

  • 200γρ. φύλλο κανταΐφι
  • 150γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 450γρ. φυτική κρέμα
  • 300γρ. τυρί κρέμα
  • 100γρ. ζάχαρη άχνη
  • 100γρ. φιστίκια Αιγίνης, λεπτοτριμμένα στο μούλτι
  • 400-500γρ. φράουλες για το γαρνίρισμα
  • Για το κουλί φράουλας

  • 60γρ. νερό
  • 50γρ. ζάχαρη
  • 200γρ. φράουλες ψιλοκομμένες

Ο Λάμπρος Βακιάρος ετοιμάζει ένα πληθωρικό cheesecake με φράουλες και βάση κανταΐφι και το σερβίρει με ανάλαφρο κουλί φράουλας.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC, στον αέρα. Ανοίγετε το κανταΐφι τραβώντας σε αντίθετες κατευθύνσεις με τα χέρια, ώστε να ξεμπλεχτεί και να φύγουν όλοι οι κόμποι. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ σημαντική και θέλει υπομονή.
Απλώνετε το κανταΐφι σε φόρμα διαμέτρου 27-29εκ., με αποσπώμενο πάτο. Με ένα πινέλο το ραντίζετε με το λιωμένο βούτυρο και ψήνετε στο φούρνο για 30-35 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσει πολύ καλά.
Βάζετε στον κάδο του μίξερ βάζετε τη ζάχαρη, τη φυτική κρέμα και το τυρί κρέμα καλά παγωμένα και με το σύρμα χτυπάτε όλα τα υλικά έως ότου αρχίσουν να σφίγγουν. Τέλος προσθέτετε το φυστίκι Αιγίνης και ομογενοποιείτε.
Απλώνετε την κρέμα πάνω από το κανταΐφι που έχει κρυώσει, στρώνετε την επιφάνεια της με σπάτουλα και βάζετε το cheesecake στο ψυγείο για τουλάχιστον 1,5 ώρα, εώς ότου σφίξει η κρέμα.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το κουλί φράουλας: Σε ένα μικρό κατσαρολάκι και σε μέτρια θερμοκρασία βάζετε όλα τα υλιά και σιγοβράζετε 3-4 λεπτά. Με ένα ραβδομπλέντερ ή στον πολυκόφτη πολτοποιείτε έως ότου το μίγμα έχει τη σύσταση σάλτσας. Αφήνετε να κρυώσει πολύ καλά.
Όταν θέλετε να σερβίρετε καθαρίζετε και κόβετε σε κάθετες φέτες τις φράουλες για το γαρνίρισμα. Τοποθετείτε 1 φράουλα ολόκληρη στο κέντρο του cheesecake, με τη μύτη να κοιτάει προς τα πάνω. Στη συνέχεια «χτίζετε» γύρω από την κεντρική φράουλα τις φέτες που έχετε κόψει, πιέζοντας ελαφρώς έτσι ώστε να μπορέσουν να στερεωθούν μέσα στην κρέμα. Μόλις ολοκληρώσετε τη διαδικασία, γαρνίρετε το γλυκό με το κουλί φράουλας και σερβίρετε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC, στον αέρα. Ανοίγετε το κανταΐφι τραβώντας σε αντίθετες κατευθύνσεις με τα χέρια, ώστε να ξεμπλεχτεί και να φύγουν όλοι οι κόμποι. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ σημαντική και θέλει υπομονή.

Βήμα 2

Απλώνετε το κανταΐφι σε φόρμα διαμέτρου 27-29εκ., με αποσπώμενο πάτο. Με ένα πινέλο το ραντίζετε με το λιωμένο βούτυρο και ψήνετε στο φούρνο για 30-35 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσει πολύ καλά.

Βήμα 3

Βάζετε στον κάδο του μίξερ βάζετε τη ζάχαρη, τη φυτική κρέμα και το τυρί κρέμα καλά παγωμένα και με το σύρμα χτυπάτε όλα τα υλικά έως ότου αρχίσουν να σφίγγουν. Τέλος προσθέτετε το φυστίκι Αιγίνης και ομογενοποιείτε.

Βήμα 4

Απλώνετε την κρέμα πάνω από το κανταΐφι που έχει κρυώσει, στρώνετε την επιφάνεια της με σπάτουλα και βάζετε το cheesecake στο ψυγείο για τουλάχιστον 1,5 ώρα, εώς ότου σφίξει η κρέμα.

Βήμα 5

Στο μεταξύ ετοιμάζετε το κουλί φράουλας: Σε ένα μικρό κατσαρολάκι και σε μέτρια θερμοκρασία βάζετε όλα τα υλιά και σιγοβράζετε 3-4 λεπτά. Με ένα ραβδομπλέντερ ή στον πολυκόφτη πολτοποιείτε έως ότου το μίγμα έχει τη σύσταση σάλτσας. Αφήνετε να κρυώσει πολύ καλά.

Βήμα 6

Όταν θέλετε να σερβίρετε καθαρίζετε και κόβετε σε κάθετες φέτες τις φράουλες για το γαρνίρισμα. Τοποθετείτε 1 φράουλα ολόκληρη στο κέντρο του cheesecake, με τη μύτη να κοιτάει προς τα πάνω. Στη συνέχεια «χτίζετε» γύρω από την κεντρική φράουλα τις φέτες που έχετε κόψει, πιέζοντας ελαφρώς έτσι ώστε να μπορέσουν να στερεωθούν μέσα στην κρέμα. Μόλις ολοκληρώσετε τη διαδικασία, γαρνίρετε το γλυκό με το κουλί φράουλας και σερβίρετε.