tsizkeik-me-anthoturo-kai-kolokuthakia-anoigma
clock icon
60'

Cheesecake με κολοκυθάκια

Υλικά

    Για τη βάση

  • 125γρ. κρακεράκια τυριού (αλμυρά)
  • 60γρ. βούτυρο φρέσκο, λιωμένο
  • 2 κουτ. σούπας φιστίκια Αιγίνης ανάλατα
  • Για την κρέμα

  • 400γρ. ανθότυρο
  • 250γρ. φέτα μαλακή
  • 100γρ. τυρί κρέμα
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • ½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 3 αβγά
  • 3-4 κολοκυθάκια μικρά, σε μικρούς κύβους
  • ½ φλιτζάνι φιστίκια Αιγίνης ολόκληρα, ανάλατα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το γαρνίρισμα

  • μερικά ντοματίνια ή αγγούρι ή ωμό κολοκυθάκι, σε πολύ λεπτές ροδέλες
  • ελαιόλαδο

Tips

  • Μπορείτε να βάλετε τα ντοματίνια πάνω στο cheesecake από την αρχή ώστε να ψηθούν μαζί στο φούρνο.
  • Αν βάλετε αγγούρι ή κολοκύθι ωμό, το κόβετε σε λεπτές φέτες (σαν τσιπς) με το πίλερ λαχανικών. Τα αλατίζετε και καλύπτετε με τις φετούλες τους την επιφάνεια του cheesecake. Περιχύνετε πάλι με ελάχιστο ελαιόλαδο.

Το cheesecake στην ελληνική εκδοχή του γίνεται με ανθότυρο και φέτα, ενώ αφήνει στην άκρη τη συνηθισμένη γλυκιά του γεύση και γίνεται ένα πρώτης τάξεως πρώτο πιάτο.

Ετοιμάζετε τη βάση: Αλέθετε στο μπλέντερ τα κρακεράκια με τα φιστίκια. Λιώνετε το βούτυρο σε τηγάνι, προσθέτετε τα τριμμένα κρακεράκια και ανακατεύετε μερικά λεπτά. Αδειάζετε το μίγμα στον πάτο μιας φόρμας με αποσπώμενο στεφάνι, με διάμετρο 20εκ. και ισιώνετε την επιφάνεια με κουτάλι για να κολλήσει. Βάζετε τη φόρμα για λίγο στο ψυγείο.
Στο μεταξύ τρίβετε τη φέτα στον τρίφτη του κρεμμυδιού. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Χτυπάτε στο μίξερ το ανθότυρο, το τυρί κρέμα και τα αβγά. Προσθέτετε τα τρίμματα της φέτας, τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, τον άνηθο, τα κολοκυθάκια και τα φιστίκια. Δοκιμάζετε το αλάτι, ρίχνετε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά.
Ρίχνετε το μίγμα στη φόρμα πάνω από τη βάση και ψήνετε στο φούρνο για περίπου 35-40 λεπτά. Αφήνετε το cheesecake να μείνει μέσα στο φούρνο με μισάνοιχτη την πόρτα ακόμα και όταν τον σβήσετε, μέχρι να κρυώσει. Πριν σερβίρετε, κόβετε τα ντοματίνια οριζόντια στη μέση και καλύπτετε την επιφάνεια του cheesecake. Αλατίζετε και πασπαλίζετε αν θέλετε με λίγη ρίγανη. Περιχύνετε με ελαιόλαδο και σερβίρετε για πρώτο πιάτο με μια πράσινη σαλάτα.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τη βάση: Αλέθετε στο μπλέντερ τα κρακεράκια με τα φιστίκια. Λιώνετε το βούτυρο σε τηγάνι, προσθέτετε τα τριμμένα κρακεράκια και ανακατεύετε μερικά λεπτά. Αδειάζετε το μίγμα στον πάτο μιας φόρμας με αποσπώμενο στεφάνι, με διάμετρο 20εκ. και ισιώνετε την επιφάνεια με κουτάλι για να κολλήσει. Βάζετε τη φόρμα για λίγο στο ψυγείο.

Βήμα 2

Στο μεταξύ τρίβετε τη φέτα στον τρίφτη του κρεμμυδιού. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Βήμα 3

Χτυπάτε στο μίξερ το ανθότυρο, το τυρί κρέμα και τα αβγά. Προσθέτετε τα τρίμματα της φέτας, τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, τον άνηθο, τα κολοκυθάκια και τα φιστίκια. Δοκιμάζετε το αλάτι, ρίχνετε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά.

Βήμα 4

Ρίχνετε το μίγμα στη φόρμα πάνω από τη βάση και ψήνετε στο φούρνο για περίπου 35-40 λεπτά. Αφήνετε το cheesecake να μείνει μέσα στο φούρνο με μισάνοιχτη την πόρτα ακόμα και όταν τον σβήσετε, μέχρι να κρυώσει. Πριν σερβίρετε, κόβετε τα ντοματίνια οριζόντια στη μέση και καλύπτετε την επιφάνεια του cheesecake. Αλατίζετε και πασπαλίζετε αν θέλετε με λίγη ρίγανη. Περιχύνετε με ελαιόλαδο και σερβίρετε για πρώτο πιάτο με μια πράσινη σαλάτα.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή