anoigma_nitsiakos-kotopoulo-tsimitsangas-IMG_0089-1
clock icon
45'

Chimichangas με κοτόπουλο

Υλικά

  • 6 τορτίγιες από αλεύρι
  • 600γρ. κοτόπουλο στήθος
  • 200γρ. κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 50ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού τσίλι σε σκόνη
  • ½ ματσάκι ρίγανη φρέσκια (τα φυλλαράκια)
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού κύμινο
  • 2 κουτ. σούπας πράσινη πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη (ή πιπεριά κέρατο)
  • 150γρ. κασέρι Ξάνθης τριμμένο
  • 150γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο
  • 2 ασπράδια χτυπημένα
  • 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • ½ ματσάκι κόλιανδρο φρέσκο ψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα)
  • 1 λίτρο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το γκουακαμόλε

  • 2 ώριμα αβοκάντο, καθαρισμένα, λιωμένα με το πιρούνι
  • 50γρ. κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
  • 1 καυτερή πιπεριά jalapenos λιωμένη (ή πιπεριά κέρατο καυτερή)
  • χυμό λάιμ
  • ¼ ματσάκι κόλιανδρο φρέσκο ψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

chimichangas είναι χορταστικά μεξικάνικα σνακ από τορτίγιες γεμισμένες με διάφορα υλικά, διπλωμένες σε πακέτα και τηγανισμένες μέχρι να γίνουν τραγανές όλες οι πλευρές.

Ψήνετε το κοτόπουλο σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και το ψιλοκόβετε σε κομμάτια. Το διατηρείτε ζεστό σε μπολ.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε τα 50ml ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο, το κρεμμύδι, τις πιπεριές, τη σκόνη τσίλι και το κύμινο για 2 λεπτά. Προσθέτετε το μίγμα στο κοτόπουλο.
Ζεσταίνετε τις τορτίγιες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, για 1 λεπτό. Αλείφετε περιμετρικά τις τορτίγιες με το ασπράδι, μοιράζετε το μίγμα με το κοτόπουλο, προσθέτετε από πάνω το τυρί και τις διπλώνετε σαν φάκελο. Τηγανίζετε τις τορτίγιες σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και από τις δύο μεριές.
Για το γκουακαμόλε: Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ, προσθέτοντας όσο χυμό λάιμ θέλετε εσείς. Σερβίρετε τα chimichangas ζεστά συνοδεύοντας με το στραγγιστό γιαούρτι και το γκουακαμόλε που ετοιμάσατε.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ψήνετε το κοτόπουλο σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και το ψιλοκόβετε σε κομμάτια. Το διατηρείτε ζεστό σε μπολ.

Βήμα 2

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε τα 50ml ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο, το κρεμμύδι, τις πιπεριές, τη σκόνη τσίλι και το κύμινο για 2 λεπτά. Προσθέτετε το μίγμα στο κοτόπουλο.

Βήμα 3

Ζεσταίνετε τις τορτίγιες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, για 1 λεπτό. Αλείφετε περιμετρικά τις τορτίγιες με το ασπράδι, μοιράζετε το μίγμα με το κοτόπουλο, προσθέτετε από πάνω το τυρί και τις διπλώνετε σαν φάκελο. Τηγανίζετε τις τορτίγιες σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και από τις δύο μεριές.

Βήμα 4

Για το γκουακαμόλε: Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ, προσθέτοντας όσο χυμό λάιμ θέλετε εσείς. Σερβίρετε τα chimichangas ζεστά συνοδεύοντας με το στραγγιστό γιαούρτι και το γκουακαμόλε που ετοιμάσατε.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή