xoirines-mpoukitses-me-kokkino-kary

clock icon
45'

Χοιρινές μπουκίτσες με κόκκινο κάρι

Υλικά

  • 700γρ. χοιρινό ψαχνό, κομμένο σε μπουκίτσες
  • 4 κουτ. σούπας σογιέλαιο
  • 1 πιπεριά πράσινη, κομμένη σε μικρούς κύβους.
  • 1 πιπεριά κόκκινη, κομμένη σε μικρούς κύβους
  • 1 καρότο, κομμένο σε σπιρτόξυλα
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, χοντροκομμένο
  • 150γρ. φύτρες σόγιας
  • Για τη σος

  • 1 κουτ. σούπας σάλτσα τάμαριν
  • 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 10 φυλλαράκια βασιλικό
  • 1 πιπεριά καυτερή (τσίλι), μικρή
  • 1 κλαράκι λεμονόχορτο
  • 2 κουτ. σούπας φυλλαράκια κόλιανδρο φρέσκο
  • 1 κουτ. σούπας κάρι κόκκινο, σε πάστα
  • 3 κουτ. σούπας σος ψαριού (fish sauce)

Tips

  • Το κόλιανδρο θα το βρείτε σε 2 μορφές: Σε μικρούς σπόρους με ευχάριστη γλυκιά γεύση αλλά και φρέσκο σε φύλλα, επίσης με γλυκερή γεύση.
  • Η ταϊλανδέζικη κουζίνα βασίζεται σε πολλά βότανα και στις σπάνιες ρίζες που δυστυχώς στην Ελλάδα δε βρίσκονται εύκολα. Σίγουρα υπάρχουν μαγαζιά όπου θα βρείτε τα βασικά υλικά της απωανατολίτικης κουζίνας. Στο Μπαχάρ για παράδειγμα θα βρείτε τα περισσότερα από αυτά.

Μια ωραία συνταγή για ένα «ελληνοταϊλανδέζικο» χοιρινό για να πάρετε μια μικρή γεύση της ταϊλανδέζικης κουζίνας.

Eτοιμάζετε τη σος: Για τέλειο αποτέλεσμα καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε γουδί και όχι μπλέντερ. Ρίχνετε σε γουδί το βασιλικό, το φρέσκο κόλιανδρο, το τσίλι και το λεμονόχορτο, ψιλοκομμένο. Τα κοπανίζετε καλά ώσπου να γίνουν πολτός.
Προσθέτετε το χυμό λεμονιού, τη σάλτσα τάμαριν, τη σος ψαριού και το κόκκινο κάρι και κοπανίζετε λίγο ακόμα. Προσθέτετε 1 φλιτζάνι του καφέ νερό. Αδειάζετε τη σος σε μπολ.
Ετοιμάζετε το κρέας: Ζεσταίνετε καλά το σογιέλαιο σε γουόκ -αν δεν έχετε, χρησιμοποιήστε βαθύ τηγάνι-, ώσπου να καπνίσει. Ρίχνετε μέσα τις πιπεριές, το καρότο, το κρεμμύδι, τις φύτρες σόγιας και τις μπουκίτσες του χοιρινού και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς και γρήγορα, ώσπου να ροδίσει το κρέας.
Αδειάζετε στο τηγάνι τη σος που ετοιμάσατε. Συνεχίζετε το ανακάτεμα ώσπου να μελώσει η σάλτσα και να γλασαριστούν οι μπουκίτσες του χοιρινού και οι πιπεριές. Το σερβίρετε σε βαθιά πιατέλα και το συνοδεύετε με ρύζι γιασεμιού (Jasmine) απλά βρασμένο, χωρίς ίχνος αλατιού.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Eτοιμάζετε τη σος: Για τέλειο αποτέλεσμα καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε γουδί και όχι μπλέντερ. Ρίχνετε σε γουδί το βασιλικό, το φρέσκο κόλιανδρο, το τσίλι και το λεμονόχορτο, ψιλοκομμένο. Τα κοπανίζετε καλά ώσπου να γίνουν πολτός.

Βήμα 2

Προσθέτετε το χυμό λεμονιού, τη σάλτσα τάμαριν, τη σος ψαριού και το κόκκινο κάρι και κοπανίζετε λίγο ακόμα. Προσθέτετε 1 φλιτζάνι του καφέ νερό. Αδειάζετε τη σος σε μπολ.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε το κρέας: Ζεσταίνετε καλά το σογιέλαιο σε γουόκ -αν δεν έχετε, χρησιμοποιήστε βαθύ τηγάνι-, ώσπου να καπνίσει. Ρίχνετε μέσα τις πιπεριές, το καρότο, το κρεμμύδι, τις φύτρες σόγιας και τις μπουκίτσες του χοιρινού και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς και γρήγορα, ώσπου να ροδίσει το κρέας.

Βήμα 4

Αδειάζετε στο τηγάνι τη σος που ετοιμάσατε. Συνεχίζετε το ανακάτεμα ώσπου να μελώσει η σάλτσα και να γλασαριστούν οι μπουκίτσες του χοιρινού και οι πιπεριές. Το σερβίρετε σε βαθιά πιατέλα και το συνοδεύετε με ρύζι γιασεμιού (Jasmine) απλά βρασμένο, χωρίς ίχνος αλατιού.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb