21110830_4158_menuHlia_xoirini-panseta
clock icon
1:25'

Χοιρινή πανσέτα με πουρέ ρεβιθιού

Υλικά

  • 12 μεσαίες πανσέτες χωρίς κόκαλο
  • 1 κουτ. σούπας θυμάρι
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • 2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ γλυκό Μοσχάτο κρασί
  • Για τον πουρέ ρεβιθιού

  • 400γρ. ρεβίθια βρασμένα καλά
  • 3 κουτ. σούπας ταχίνι
  • 1 νεροπότηρο ζωμό λαχανικών
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο (προαιρετικά)
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 100γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • αλάτι

Το μαρινάρισμα της πανσέτας είναι το μικρό μυστικό της νοστιμιάς τους ενώ ο βελούδινος πουρές ρεβιθιών ολοκληρώνει το γευστικό αποτέλεσμα.

Ετοιμάζετε μια μαρινάδα για τις πανσέτες: ρίχνετε στο μπλέντερ το ελαιόλαδο, το ξίδι, τη σάλτσα σόγιας και το μέλι. Προσθέτετε το κρασί και τα χτυπάτε όλα μαζί να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα.
Παίρνετε ένα πλαστικό δοχείο, λίγο βαθύ, και στρώνετε μια σειρά από πανσέτες στριμωχτά. Τις περιχύνετε με το μισό μίγμα της μαρινάδας και τις πασπαλίζετε με το μισό θυμάρι. Τοποθετείτε από πάνω τις υπόλοιπες πανσέτες, αδειάζετε το υπόλοιπο μίγμα και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο θυμάρι. Αφήνετε να μαριναριστούν τουλάχιστον για 2-3 ώρες να πάρουν τα αρώματα των υλικών.
Όσο οι πανσέτες μαρινάρονται ετοιμάζετε τον πουρέ ρεβιθιού. Πολτοποιείτε σε δύο δόσεις τα ρεβίθια στο μπλέντερ σας μέχρι να γίνουν πουρές προσθέτοντας και λίγο ζωμό λαχανικών όποτε είναι απαραίτητο.
Μαζεύετε τον πουρέ ρεβιθιού σε ένα μπολ και στη συνέχεια τον περνάτε από τη σήτα για να γίνει βελούδινος. Προσθέτετε το ταχίνι, το χυμό του λεμονιού και αρχίζετε να το δουλεύετε ανακατεύοντας με ένα κουτάλι ή με το σύρμα. Ρίχνετε το κύμινο, την πάπρικα και το γιαούρτι. Ανακατεύετε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αλατίζετε και κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα. Αν το μίγμα σας είναι πολύ πηχτό, προσθέτετε λίγο ζωμό λαχανικών μέχρι το μίγμα σας να γίνει ένας αφράτος πουρές. Τον διατηρείτε χλιαρό.
Ψήνετε τις πανσέτες σε αντικολλητικό τηγάνι ή στη σχάρα του φούρνου σας μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και από τις δύο πλευρές. Πού και πού τις περιχύνετε με τη μαρινάδα που έχετε κρατήσει. Σερβίρετε στα πιάτα από δύο πανσέτες και γαρνίρετε με τον πουρέ ρεβιθιού.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε μια μαρινάδα για τις πανσέτες: ρίχνετε στο μπλέντερ το ελαιόλαδο, το ξίδι, τη σάλτσα σόγιας και το μέλι. Προσθέτετε το κρασί και τα χτυπάτε όλα μαζί να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα.

Βήμα 2

Παίρνετε ένα πλαστικό δοχείο, λίγο βαθύ, και στρώνετε μια σειρά από πανσέτες στριμωχτά. Τις περιχύνετε με το μισό μίγμα της μαρινάδας και τις πασπαλίζετε με το μισό θυμάρι. Τοποθετείτε από πάνω τις υπόλοιπες πανσέτες, αδειάζετε το υπόλοιπο μίγμα και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο θυμάρι. Αφήνετε να μαριναριστούν τουλάχιστον για 2-3 ώρες να πάρουν τα αρώματα των υλικών.

Βήμα 3

Όσο οι πανσέτες μαρινάρονται ετοιμάζετε τον πουρέ ρεβιθιού. Πολτοποιείτε σε δύο δόσεις τα ρεβίθια στο μπλέντερ σας μέχρι να γίνουν πουρές προσθέτοντας και λίγο ζωμό λαχανικών όποτε είναι απαραίτητο.

Βήμα 4

Μαζεύετε τον πουρέ ρεβιθιού σε ένα μπολ και στη συνέχεια τον περνάτε από τη σήτα για να γίνει βελούδινος. Προσθέτετε το ταχίνι, το χυμό του λεμονιού και αρχίζετε να το δουλεύετε ανακατεύοντας με ένα κουτάλι ή με το σύρμα. Ρίχνετε το κύμινο, την πάπρικα και το γιαούρτι. Ανακατεύετε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αλατίζετε και κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα. Αν το μίγμα σας είναι πολύ πηχτό, προσθέτετε λίγο ζωμό λαχανικών μέχρι το μίγμα σας να γίνει ένας αφράτος πουρές. Τον διατηρείτε χλιαρό.

Βήμα 5

Ψήνετε τις πανσέτες σε αντικολλητικό τηγάνι ή στη σχάρα του φούρνου σας μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και από τις δύο πλευρές. Πού και πού τις περιχύνετε με τη μαρινάδα που έχετε κρατήσει. Σερβίρετε στα πιάτα από δύο πανσέτες και γαρνίρετε με τον πουρέ ρεβιθιού.