Xoirino-kokkinisto_anoigma
clock icon
2:7'

Χοιρινό κοκκινιστό, γλυκοπικάντικο

Υλικά

    Μερίδες: 5-6

  • 1 κιλό μπούτι χοιρινό χωρίς κόκαλο
  • 6 σκελίδες σκόρδο
  • 2 πράσα, κομμένα σε ροδέλες
  • 3 καρότα, κομμένα χοντρά
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, πολτοποιημένες
  • 1 καυτερή πιπεριά, πολτοποιημένη (ανάλογα με τα γούστα σας)
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
  • 1 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα (γλυκιά)
  • 70 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 500 ml κόκκινο κρασί
  • 2 κουτ. σούπας τοματοπολτό

Το κοκκινιστό χοιρινό της συνταγής έχει μια γλυκιά υποδομή μελωμένων λαχανικών με πράσα, κρεμμύδι και καρότο στη σάλτσα του, που συμπληρώνεται από πολτοποιημένες κόκκινες πιπεριές και τοματοπολτό για εντάσεις χρώματος και γλύκας, με καπνιστή πάπρικα και μια καυτερή πιπεριά για να δώσουν πικάντικο τόνο, και κόκκινο κρασί για να αργοψήνεται στο φούρνο και να γεμίζει μεθυστικά αρώματα.

Προετοιμασία υλικών: Καθαρίζετε και κόβετε τα πράσα, τα καρότα και το κρεμμύδι. Πολτοποιείτε τις πιπεριές Φλωρίνης και την καυτερή στον πολυκόφτη. Στεγνώνετε το χοιρινό με χαρτοπετσέτα κουζίνας και βάζετε τα σκόρδα μέσα σε τρύπες που θα κάνετε με το μαχαίρι.

Τσιγαρίζετε το χοιρινό: Σε μια επισμαλτωμένη μαντεμένια κατσαρόλα που χρησιμοποιείται και στο μάτι και στο φούρνο, βάζετε το ελαιόλαδο να κάψει σε υψηλή ένταση και στη συνέχεια τοποθετείτε το κομμάτι του χοιρινού να τσιγαριστεί γυρνώντας το απ’ όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα (περίπου 10′).

Επειδή, ό,τι και να κάνετε θα πετάει λάδια, βάλτε μερικώς πάνω στη κατσαρόλα το καπάκι, αρκεί να μη κλείσει τελείως για να φεύγει ο ατμός. Στη συνέχεια χαμηλώνετε την ένταση στη μέση και βγάζετε το κρέας σε ένα μπολ.

Σοτάρετε λαχανικά και μπαχαρικά: Με χαμηλωμένη την ένταση προσθέτετε στη κατσαρόλα τα κομμένα λαχανικά (πράσο, κρεμμύδι, καρότα), τις πολτοποιημένες πιπεριές, τη δάφνη και την καπνιστή πάπρικα. Τα ανακατεύετε και τα αφήνετε περί τα 10′ να αρχίσουν να μελώνουν και να νοστιμίζουν. Στη πορεία προσθέτετε και αλατοπίπερο. Σ’ αυτό το σημείο ανοίξτε το φούρνο στους 160° C πάνω κάτω για να προθερμανθεί.

Προσθέσετε το χοιρινό και κρασί:  Προσθέστε πίσω το χοιρινό στα λαχανικά και χύστε το κρασί στη κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση, κλείστε τη κατσαρόλα για να μπει στο φούρνο.

Ψήστε και ολοκληρώστε το φαγητό: Βάλτε τη κατσαρόλα στο προθερμασμένο φούρνο στους 160° C πάνω κάτω. Αφήστε το να αργοψηθεί για περίπου 1 ώρα μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία στο κρέας να φτάσει περί τους 75° C.

Τότε βγάλτε τη κατσαρόλα απ’ το φούρνο, αφαιρέστε το καπάκι και προσθέστε το δεντρολίβανο και τις δυο κουτ. σούπας τοματοπολτού. Ανακατέψτε τον με τη σάλτσα, ρίξτε λίγη σάλτσα πάνω στο χοιρινό και ξαναβάλτε τη κατσαρόλα στο φούρνο, χωρίς καπάκι αυτή τη φορά, καθώς θέλουμε να πήξουμε τη σάλτσα και να κάνουμε κρούστα στο χοιρινό.

Αφήστε για 30′ περίπου, μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει τους 85° C. Βγάλτε το φαγητό απ’ το φούρνο, αφήστε το να ισορροπήσει και να δέσει για 10′ και στη συνέχεια κόψτε σε φέτες το χοιρινό.

Σερβίρισμα: Μπορείτε να σερβίρετε το χοιρινό αυτό με μεγάλες τηγανητές πατάτες, με πουρέ, με ζυμαρικά ή με ρύζι, μια και όλα αυτά παίρνουν πάνω τους την νόστιμη σάλτσα. Βάλτε στα πιάτα μια φέτα απ’ το κρέας, μια ποσότητα απ’ το συνοδευτικό υλικό και μπόλικη σάλτσα ανάμεσα και πάνω τους. Είστε έτοιμοι να δείτε τι σημαίνει στη πράξη ο όρος «βαθιά νοστιμιά»!

Διαδικασία

Βήμα 1

Προετοιμασία υλικών: Καθαρίζετε και κόβετε τα πράσα, τα καρότα και το κρεμμύδι. Πολτοποιείτε τις πιπεριές Φλωρίνης και την καυτερή στον πολυκόφτη. Στεγνώνετε το χοιρινό με χαρτοπετσέτα κουζίνας και βάζετε τα σκόρδα μέσα σε τρύπες που θα κάνετε με το μαχαίρι.

Βήμα 2

Τσιγαρίζετε το χοιρινό: Σε μια επισμαλτωμένη μαντεμένια κατσαρόλα που χρησιμοποιείται και στο μάτι και στο φούρνο, βάζετε το ελαιόλαδο να κάψει σε υψηλή ένταση και στη συνέχεια τοποθετείτε το κομμάτι του χοιρινού να τσιγαριστεί γυρνώντας το απ’ όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα (περίπου 10′).

Επειδή, ό,τι και να κάνετε θα πετάει λάδια, βάλτε μερικώς πάνω στη κατσαρόλα το καπάκι, αρκεί να μη κλείσει τελείως για να φεύγει ο ατμός. Στη συνέχεια χαμηλώνετε την ένταση στη μέση και βγάζετε το κρέας σε ένα μπολ.

Βήμα 3

Σοτάρετε λαχανικά και μπαχαρικά: Με χαμηλωμένη την ένταση προσθέτετε στη κατσαρόλα τα κομμένα λαχανικά (πράσο, κρεμμύδι, καρότα), τις πολτοποιημένες πιπεριές, τη δάφνη και την καπνιστή πάπρικα. Τα ανακατεύετε και τα αφήνετε περί τα 10′ να αρχίσουν να μελώνουν και να νοστιμίζουν. Στη πορεία προσθέτετε και αλατοπίπερο. Σ’ αυτό το σημείο ανοίξτε το φούρνο στους 160° C πάνω κάτω για να προθερμανθεί.

Προσθέσετε το χοιρινό και κρασί:  Προσθέστε πίσω το χοιρινό στα λαχανικά και χύστε το κρασί στη κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση, κλείστε τη κατσαρόλα για να μπει στο φούρνο.

Βήμα 4

Ψήστε και ολοκληρώστε το φαγητό: Βάλτε τη κατσαρόλα στο προθερμασμένο φούρνο στους 160° C πάνω κάτω. Αφήστε το να αργοψηθεί για περίπου 1 ώρα μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία στο κρέας να φτάσει περί τους 75° C.

Τότε βγάλτε τη κατσαρόλα απ’ το φούρνο, αφαιρέστε το καπάκι και προσθέστε το δεντρολίβανο και τις δυο κουτ. σούπας τοματοπολτού. Ανακατέψτε τον με τη σάλτσα, ρίξτε λίγη σάλτσα πάνω στο χοιρινό και ξαναβάλτε τη κατσαρόλα στο φούρνο, χωρίς καπάκι αυτή τη φορά, καθώς θέλουμε να πήξουμε τη σάλτσα και να κάνουμε κρούστα στο χοιρινό.

Αφήστε για 30′ περίπου, μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει τους 85° C. Βγάλτε το φαγητό απ’ το φούρνο, αφήστε το να ισορροπήσει και να δέσει για 10′ και στη συνέχεια κόψτε σε φέτες το χοιρινό.

Βήμα 5

Σερβίρισμα: Μπορείτε να σερβίρετε το χοιρινό αυτό με μεγάλες τηγανητές πατάτες, με πουρέ, με ζυμαρικά ή με ρύζι, μια και όλα αυτά παίρνουν πάνω τους την νόστιμη σάλτσα. Βάλτε στα πιάτα μια φέτα απ’ το κρέας, μια ποσότητα απ’ το συνοδευτικό υλικό και μπόλικη σάλτσα ανάμεσα και πάνω τους. Είστε έτοιμοι να δείτε τι σημαίνει στη πράξη ο όρος «βαθιά νοστιμιά»!