xoirino_agkinares

ΧΟΙΡΙΝΟ

clock icon
2:25'

Χοιρινό με αγκινάρες αβγολέμονο

Υλικά

  • 2 κιλά χοιρινό ή αρνί μπούτι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • αλάτι, πιπέρι
  • 15 αγκινάρες
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • Για το αβγολέμονο

  • 2 αβγά
  • 2 λεμόνια, το χυμό

Tips

  • Αντί για χοιρινό, μπορείτε να φτιάξετε το φαγητό με αρνάκι ή κατσικάκι.
  • Η συνταγή είναι από το βιβλίο «Κυκλάδων Γεύσεις» της μαγείρισσας-συγγραφέα Νικολέτα Δελατόλα-Φωσκόλου.

Φτιάξτε χοιρινό με αγκινάρες αβγολέμονο, όπως το κάνουν στην Τήνο και οι ευωδιές θα πλημμυρίσουν την κουζίνα σας.

Σοτάρετε το κρέας στο λάδι  να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε αλατοπίπερο, σβήνετε με κρασί, ρίχνετε δύο φλιτζάνια νερό στην κατσαρόλα και σιγοβράζετε για μιάμιση ώρα ή όσο χρειαστεί να μαλακώσει και να ψηθεί καλά το κρέας.
Στο μεταξύ καθαρίζετε τις αγκινάρες και τις κόβετε κατά μήκος στη μέση. Τις ρίχνετε σε νερό με χυμό από ένα λεμόνι. Όταν γίνει το κρέας προσθέτετε στην κατσαρόλα τις αγκινάρες. Αν δεν έχει αρκετό ζουμάκι, προσθέτετε νερό και βράζετε για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνουν τρυφερές οι αγκινάρες.
Μέσα σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά πολύ καλά με αβγοδάρτη να αφρίσουν και προσθέτετε σταδιακά το χυμό του λεμονιού. Με μια κουτάλα παίρνετε το ζουμί του φαγητού από την κατσαρόλα και το ρίχνετε στα αβγά εξακολουθώντας το χτύπημα.
Ρίχνετε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα και την τραβάτε από τη φωτιά. Γυρίζετε την κατσαρόλα κυκλικά και κουνάτε να πάει παντού το αβγολέμονο και αφήνετε την κατσαρόλα σε σβηστή φωτιά. Κόβετε ο κρέας σε φέτες και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Σοτάρετε το κρέας στο λάδι  να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε αλατοπίπερο, σβήνετε με κρασί, ρίχνετε δύο φλιτζάνια νερό στην κατσαρόλα και σιγοβράζετε για μιάμιση ώρα ή όσο χρειαστεί να μαλακώσει και να ψηθεί καλά το κρέας.

Βήμα 2

Στο μεταξύ καθαρίζετε τις αγκινάρες και τις κόβετε κατά μήκος στη μέση. Τις ρίχνετε σε νερό με χυμό από ένα λεμόνι. Όταν γίνει το κρέας προσθέτετε στην κατσαρόλα τις αγκινάρες. Αν δεν έχει αρκετό ζουμάκι, προσθέτετε νερό και βράζετε για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνουν τρυφερές οι αγκινάρες.

Βήμα 3

Μέσα σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά πολύ καλά με αβγοδάρτη να αφρίσουν και προσθέτετε σταδιακά το χυμό του λεμονιού. Με μια κουτάλα παίρνετε το ζουμί του φαγητού από την κατσαρόλα και το ρίχνετε στα αβγά εξακολουθώντας το χτύπημα.

Βήμα 4

Ρίχνετε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα και την τραβάτε από τη φωτιά. Γυρίζετε την κατσαρόλα κυκλικά και κουνάτε να πάει παντού το αβγολέμονο και αφήνετε την κατσαρόλα σε σβηστή φωτιά. Κόβετε ο κρέας σε φέτες και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Αντωνία Κατή