xoirino-glykoxini-saltsa-anoigma

clock icon
40'

Χοιρινό με γλυκόξινη σάλτσα και κρεμμύδια

Υλικά

  • 1½ κιλό χοιρινό μπούτι, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 4 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 πράσο κομμένο σε λεπτές φέτες (το άσπρο μέρος)
  • 8 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζάνια ζωμό κρέατος
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 6 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Η ethnic εκδοχή της χοιρινής τηγανιάς έχει γλυκόξινη σάλτσα και πολύ νόστιμη γεύση. Συνοδεύει ωραία το κρασί και κερδίζει τις εντυπώσεις όταν σερβίρεται ως μεζές στα τραπέζια με φίλους.

Σε βαθύ τηγάνι λιώνετε 7 κουταλιές από το βούτυρο και μόλις αρχίσει να αφρίζει προσθέτετε το κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να γίνει σκούρο χρυσό. Ρίχνετε τη ζάχαρη, το ξίδι και το φύλλο δάφνης. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγομαγειρευτεί μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του.
Αλευρώνετε το χοιρινό. Σε ένα δεύτερα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και το υπόλοιπο βούτυρο και σοτάρετε το χοιρινό μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα.
Προσθέτετε το χοιρινό στο τηγάνι με τα κρεμμύδια και ρίχνετε και το κρασί. Μόλις το κρασί εξατμιστεί, ρίχνετε το ζωμό του κρέατος, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύετε απαλά και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά έως ότου απορροφηθούν τα υγρά του και δέσει η σάλτσα.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Έλενα Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε βαθύ τηγάνι λιώνετε 7 κουταλιές από το βούτυρο και μόλις αρχίσει να αφρίζει προσθέτετε το κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να γίνει σκούρο χρυσό. Ρίχνετε τη ζάχαρη, το ξίδι και το φύλλο δάφνης. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγομαγειρευτεί μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του.

Βήμα 2

Αλευρώνετε το χοιρινό. Σε ένα δεύτερα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και το υπόλοιπο βούτυρο και σοτάρετε το χοιρινό μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα.

Βήμα 3

Προσθέτετε το χοιρινό στο τηγάνι με τα κρεμμύδια και ρίχνετε και το κρασί. Μόλις το κρασί εξατμιστεί, ρίχνετε το ζωμό του κρέατος, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύετε απαλά και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά έως ότου απορροφηθούν τα υγρά του και δέσει η σάλτσα.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Έλενα Jeffrey