prasina-keftedakia-me-traxana_1

ΓΙΑ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΥΣ

clock icon
50'

Χορτοφαγικά κεφτεδάκια με τραχανά και φασόλια

Υλικά

  • 1 κιλό άγρια χόρτα και μυρωδικά (καυκαλήθρες, τσουκνίδες, βρούβες, μυρώνια, ζοχούς, μάραθο, άνηθο, μαϊντανό κ.λπ. ή απλά σπανάκι + σέσκουλα)
  • 2 πράσα ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι τραχανά γλυκό ή ξινό μουλιασμένο σε νερό ζεστό, μέχρι να μαλακώσει
  • 1 φλιτζάνι φασόλια βρασμένα, περασμένα από το multi
  • 1 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 3-4 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 1 κρόκο αβγού
  • αλεύρι + ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Τα συνοδεύετε με σάλτσα γιαουρτιού: ανακατεύετε 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι με λίγη πάπρικα, δυόσμο ψιλοκομμένο, 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, λίγες σταγόνες και λίγο ξύσμα 1 λεμόνι.

Χορτοφαγικά κεφτεδάκια που συνδυάζονται άνετα με μια τηγανιά πατάτες.

Πλένετε τα χόρτα, τα στραγγίζετε, τα ψιλοκόβετε σε ένα σουρωτήρι, προσθέτετε λίγο χοντρό αλάτι και τα τρίβετε με το χέρι μέχρι να μαραθούν.
Ζυμώνετε τα χόρτα με τον τραχανά που έχετε προηγουμένως στραγγίξει και τα φασόλια.
Σε μπολ, προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνετε. Αν το μίγμα βγει νερουλό, προσθέτετε λίγο επιπλέον αλεύρι.
Πλάθετε τα κεφτεδάκια, τα αλευρώνετε ελαφρά και τα τηγανίζετε σε καυτό ελαιόλαδο γυρίζοντάς τα ώστε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Olivia Webb & Ματίνα Πετρουτσά

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε τα χόρτα, τα στραγγίζετε, τα ψιλοκόβετε σε ένα σουρωτήρι, προσθέτετε λίγο χοντρό αλάτι και τα τρίβετε με το χέρι μέχρι να μαραθούν.

Βήμα 2

Ζυμώνετε τα χόρτα με τον τραχανά που έχετε προηγουμένως στραγγίξει και τα φασόλια.

Βήμα 3

Σε μπολ, προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνετε. Αν το μίγμα βγει νερουλό, προσθέτετε λίγο επιπλέον αλεύρι.

Βήμα 4

Πλάθετε τα κεφτεδάκια, τα αλευρώνετε ελαφρά και τα τηγανίζετε σε καυτό ελαιόλαδο γυρίζοντάς τα ώστε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Olivia Webb & Ματίνα Πετρουτσά