houmous-me-psites-piperies-anoigma
clock icon
40'

Χούμους με ψητές πιπεριές και καρύδια

Υλικά

    Για το χούμους

  • 250γρ. ρεβίθια βρασμένα (κρατάτε το ζουμί τους)
  • 4 πιπεριές πράσινες
  • 2 κουτ. σούπας ταχίνι
  • 3 κουτ. σούπας γιαούρτι
  • 2 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σε σπόρους
  • 2 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 100γρ. καρύδια
  • χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 120ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα

  • 50γρ. καρύδια χοντροκομμένα
  • πάπρικα γλυκιά ή σουμάκ
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Το χούμους μαζί με ψημένες αραβικές πίτες είναι τέλειος συνδυασμός για ένα ποτό. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σάντουιτς αντί για μαγιονέζα ή κάποια άλλη αλοιφή.

Ετοιμάζετε το χούμους: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και ψήνετε τις πιπεριές για 30 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν, να φουσκώσει η φλούδα τους και να πάρει χρώμα.
Βγάζετε τις πιπεριές από τον φούρνο, τις βάζετε σε ένα μπολ και τις σκεπάζετε με μεμβράνη για 15 λεπτά. Στη συνέχεια τις ξεφλουδίζετε, βγάζετε σπόρους και κοτσάνι και τις κρατάτε στην άκρη. Πολτοποιείτε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μαζί με τις ψητές πιπεριές μέχρι να γίνουν κρέμα. Αν το μίγμα είναι σφιχτό, προσθέτετε λίγο από το ζουμί των ρεβιθιών για να βοηθήσει στην πολτοποίηση. Βάζετε το χούμους στο ψυγείο για 1 ώρα να παγώσει. Βάζετε το χούμους σε ένα μπολ σερβιρίσματος, πασπαλίζετε με καρύδια, πάπρικα ή σουμάκ, περιχύνετε με το ελαιόλαδο και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε το χούμους: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και ψήνετε τις πιπεριές για 30 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν, να φουσκώσει η φλούδα τους και να πάρει χρώμα.

Βήμα 2

Βγάζετε τις πιπεριές από τον φούρνο, τις βάζετε σε ένα μπολ και τις σκεπάζετε με μεμβράνη για 15 λεπτά. Στη συνέχεια τις ξεφλουδίζετε, βγάζετε σπόρους και κοτσάνι και τις κρατάτε στην άκρη. Πολτοποιείτε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μαζί με τις ψητές πιπεριές μέχρι να γίνουν κρέμα. Αν το μίγμα είναι σφιχτό, προσθέτετε λίγο από το ζουμί των ρεβιθιών για να βοηθήσει στην πολτοποίηση. Βάζετε το χούμους στο ψυγείο για 1 ώρα να παγώσει. Βάζετε το χούμους σε ένα μπολ σερβιρίσματος, πασπαλίζετε με καρύδια, πάπρικα ή σουμάκ, περιχύνετε με το ελαιόλαδο και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb