HUMMUS TAXINI_180307_0656

Υλικά

  • Μερίδες: 6-8
  • 350 γρ. ρεβίθια ξηρά
  • 1½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 120 γρ. ταχίνι
  • Χυμός από 1 λεμόνι ή λίγο περισσότερο
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 1 ½ σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο
  • Αλάτι

Μπορεί η σχέση Μέσης Ανατολής και Δύσης να είναι τεταμένη πολιτικά και πολιτισμικά, αλλά με όπλο το ταπεινό χούμους η Μέση Ανατολή έχει αγγίξει τις καρδιές των νέων καταναλωτών σε δυτική Ευρώπη και Αμερική. Γιατί το χούμους είναι θρεπτικό, νόστιμο, φτηνό, υγιεινό, βήγκαν και πλέον εύκολο να το βρεις σε κάθε σουπερ μάρκετ. Η συνταγή αυτή είναι αυθεντική απ’ τη Παλαιστίνη και οδηγεί σε ένα εξαιρετικά νόστιμο, σπιτικό χούμους.

Μούλιασμα: Βάζετε τα ρεβίθια σε μπολ, μαζί με 2 φορές τον όγκο τους σε κρύο νερό και ρίχνετε 1 κ.γ. σόδα. Ανακατεύετε και τα αφήνετε να μουλιάσουν 8 ώρες.

Βράζετε τα ρεβίθια: Βάζετε τα ρεβίθια μαζί με το νερό που μούλιασαν στην κατσαρόλα. Προσθέτετε ακόμη μισό λίτρο νερό και το υπόλοιπο ½ κουτ. γλυκού σόδας και τα σιγοβράζετε για 45’ λεπτά – 1 ώρα περίπου (ο χρόνος είναι σχετικός και ανάλογος με το πόσο «βραστερά» είναι τα ρεβίθια σας, οπότε μπορεί να είναι και περισσότερος της ώρας), μέχρι να είναι πλέον πολύ μαλακά. Αν χρειαστεί, προσθέτετε ζεστό νερό στην πορεία. Όταν είναι έτοιμα τα αφήνετε στο νερό τους να κρυώσουν.

Ετοιμάζετε το ταχίνι: Βάζετε το ταχίνι σε ένα μπολ (μπασίνα). Προσθέτετε σταδιακά 1-2 κουταλιές απ’ το νερό που έβρασαν τα ρεβίθια και δουλεύετε το μίγμα με το σύρμα μέχρι να γίνει λεπτόρρευστο και ν’ ανοίξει το χρώμα του. Στη συνέχεια προσθέτετε το μισό χυμό απ’ το λεμόνι, μετά λίγο λάδι και τέλος το σκόρδο και ανακατεύετε πάλι. Το πόσο ακόμη λεμόνι θα προσθέσετε, καλύτερα να το αποφασίσετε στο τέλος , αφού έχουν ενσωματωθεί και τα ρεβίθια, ώστε να έρθει στη γεύση σας.

Ενσωματώνετε και πολτοποιείτε τα ρεβίθια: Προσθέτετε τα ρεβίθια (χωρίς άλλο νερό) και στη συνέχεια με ένα ραβδομπλέντερ τα πολτοποιείτε καλά, μέχρι να γίνουν σαν αλοιφή, ώστε να έχει το χούμους σας βελούδινη υφή. Θυμηθείτε να κρατήσετε μερικά ρεβίθια ολόκληρα για το ντεκόρ.

Τελειώνετε το χούμους: Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ενσωματώνετε με το σύρμα. Στη συνέχεια το κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Δοκιμάζετε και βλέπετε αν θέλετε περισσότερο λεμόνι, οπότε προσθέτετε μέχρι να έρθει στη δικιά σας γεύση.

Σερβίρισμα: Σερβίρετε το χούμους σε πιατέλα, βάζοντας λίγα ρεβίθια από πάνω, ελάχιστη καπνιστή πάπρικα και μερικές πρέζες ελαιόλαδο να φαίνεται λαχταριστό! Το απολαμβάνετε με αραβικές πίτες ψημένες ή ωμές ή οποιοδήποτε ψωμί ή παξιμάδι σας αρέσει.

Διαδικασία

Βήμα 1

Μούλιασμα: Βάζετε τα ρεβίθια σε μπολ, μαζί με 2 φορές τον όγκο τους σε κρύο νερό και ρίχνετε 1 κ.γ. σόδα. Ανακατεύετε και τα αφήνετε να μουλιάσουν 8 ώρες.

Βήμα 2

Βράζετε τα ρεβίθια: Βάζετε τα ρεβίθια μαζί με το νερό που μούλιασαν στην κατσαρόλα. Προσθέτετε ακόμη μισό λίτρο νερό και το υπόλοιπο ½ κουτ. γλυκού σόδας και τα σιγοβράζετε για 45’ λεπτά – 1 ώρα περίπου (ο χρόνος είναι σχετικός και ανάλογος με το πόσο «βραστερά» είναι τα ρεβίθια σας, οπότε μπορεί να είναι και περισσότερος της ώρας), μέχρι να είναι πλέον πολύ μαλακά. Αν χρειαστεί, προσθέτετε ζεστό νερό στην πορεία. Όταν είναι έτοιμα τα αφήνετε στο νερό τους να κρυώσουν.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε το ταχίνι: Βάζετε το ταχίνι σε ένα μπολ (μπασίνα). Προσθέτετε σταδιακά 1-2 κουταλιές απ’ το νερό που έβρασαν τα ρεβίθια και δουλεύετε το μίγμα με το σύρμα μέχρι να γίνει λεπτόρρευστο και ν’ ανοίξει το χρώμα του. Στη συνέχεια προσθέτετε το μισό χυμό απ’ το λεμόνι, μετά λίγο λάδι και τέλος το σκόρδο και ανακατεύετε πάλι. Το πόσο ακόμη λεμόνι θα προσθέσετε, καλύτερα να το αποφασίσετε στο τέλος , αφού έχουν ενσωματωθεί και τα ρεβίθια, ώστε να έρθει στη γεύση σας.

Βήμα 4

Ενσωματώνετε και πολτοποιείτε τα ρεβίθια: Προσθέτετε τα ρεβίθια (χωρίς άλλο νερό) και στη συνέχεια με ένα ραβδομπλέντερ τα πολτοποιείτε καλά, μέχρι να γίνουν σαν αλοιφή, ώστε να έχει το χούμους σας βελούδινη υφή. Θυμηθείτε να κρατήσετε μερικά ρεβίθια ολόκληρα για το ντεκόρ.

Βήμα 5

Τελειώνετε το χούμους: Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ενσωματώνετε με το σύρμα. Στη συνέχεια το κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Δοκιμάζετε και βλέπετε αν θέλετε περισσότερο λεμόνι, οπότε προσθέτετε μέχρι να έρθει στη δικιά σας γεύση.

Βήμα 6

Σερβίρισμα: Σερβίρετε το χούμους σε πιατέλα, βάζοντας λίγα ρεβίθια από πάνω, ελάχιστη καπνιστή πάπρικα και μερικές πρέζες ελαιόλαδο να φαίνεται λαχταριστό! Το απολαμβάνετε με αραβικές πίτες ψημένες ή ωμές ή οποιοδήποτε ψωμί ή παξιμάδι σας αρέσει.