MIKRI-hounkiar-beyenti

Υλικά

  • 4 μελιτζάνες μέτριες
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 4 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 600ml γάλα
  • 150γρ. κασέρι
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Για να αποφευχθεί η δημιουργία κρούστας στην επιφάνεια της μπεσαμέλ ή οποιασδήποτε άλλης ζεστής κρέμας, καλύψτε το δοχείο με διάφανη μεμβράνη.

Αν αγαπάτε τη μελιτζάνα, δοκιμάστε αυτή την υπέροχη συνταγή για καπνιστό πουρέ μελιτζάνας, αναμεμιγμένο με τυρί και μπεσαμέλ. Μπορεί να συνοδεύσει ιδανικά το κλασικό κοκκινιστό μοσχαράκι.

Πλένετε τις μελιτζάνες χωρίς να κόψετε το κοτσάνι. Τις τρυπάτε παντού με ένα πιρούνι και τις αλείφετε με λίγο λάδι. Τις ψήνετε στο γκριλ γυρίζοντάς τες από όλες τις πλευρές, μέχρι να μαλακώσει η εσωτερική σάρκα.
Τις τοποθετείτε σε ταψί και τις σκεπάζετε με μια πετσέτα για λίγη ώρα. Τις αφήνετε να κρυώσουν, τις ξεφλουδίζετε αφαιρώντας τους σπόρους που πιθανόν να έχουν και στη συνέχεια τις κάνετε πουρέ.
Φτιάχνετε την μπεσαμέλ. Λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια κατσαρόλα και προσθέτετε το αλεύρι. Το ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Προσθέτετε το γάλα, ανακατεύοντας συνέχεια με σύρμα για να μη σβολιάσει και μέχρι να πήξει η κρέμα.
Προσθέτετε τον πουρέ, το τυρί, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Κρατήστε το ζεστό μέχρι να σερβίρετε.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Έλενα Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε τις μελιτζάνες χωρίς να κόψετε το κοτσάνι. Τις τρυπάτε παντού με ένα πιρούνι και τις αλείφετε με λίγο λάδι. Τις ψήνετε στο γκριλ γυρίζοντάς τες από όλες τις πλευρές, μέχρι να μαλακώσει η εσωτερική σάρκα.

Βήμα 2

Τις τοποθετείτε σε ταψί και τις σκεπάζετε με μια πετσέτα για λίγη ώρα. Τις αφήνετε να κρυώσουν, τις ξεφλουδίζετε αφαιρώντας τους σπόρους που πιθανόν να έχουν και στη συνέχεια τις κάνετε πουρέ.

Βήμα 3

Φτιάχνετε την μπεσαμέλ. Λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια κατσαρόλα και προσθέτετε το αλεύρι. Το ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Προσθέτετε το γάλα, ανακατεύοντας συνέχεια με σύρμα για να μη σβολιάσει και μέχρι να πήξει η κρέμα.

Βήμα 4

Προσθέτετε τον πουρέ, το τυρί, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Κρατήστε το ζεστό μέχρι να σερβίρετε.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Έλενα Jeffrey