mpiskotakia-mpaxarikon

clock icon
50'

Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια μπαχαρικών

Υλικά

  • 500γρ. Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ
  • 250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 200γρ. Καστανή Ζάχαρη FYTRO
  • 2 αβγά
  • 1 κουτ. σούπας κοφτή κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • ζάχαρη για τη διακόσμηση

Οι γιορτές αποζητούν αρώματα μπαχαρικών, γι’ αυτό κι εμείς φτιάχνουμε τραγανά μπισκότα όλο άρωμα με Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ και Καστανή Ζάχαρη FYTRO που τους χαρίζει ξεχωριστή γεύση.

Αναμιγνύετε σε ένα μπολ τη Φαρίνα με την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Σε ξεχωριστό μπολ δουλεύετε για λίγο το βούτυρο με την Καστανή Zάχαρη με μια σπάτουλα ή με σύρμα.
Κάνετε στο μίγμα του αλευριού μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε εκεί τα αβγά και το μίγμα του βουτύρου. Ανακατεύετε με τα δάχτυλα με βιαστικές κινήσεις και μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε μια ομοιογενή εύπλαστη ζύμη. Μην το παρακάνετε με το ζύμωμα γιατί θα σκληρύνει η ζύμη σας.
Την αφήνετε στο ψυγείο για μισή ώρα και ύστερα προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C και στρώνετε με χαρτί ψησίματος 2 ταψιά ρηχά.
Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζετε σε 5 μέρη που πλάθετε σε 5 μπάλες. Με τη βοήθεια πλάστη ανοίγετε την κάθε μπάλα σε λεπτό φύλλο πάχους 3-4 χιλιοστών. Με κουπ πατ διαφόρων σχημάτων κόβετε κομμάτια ζύμης και μαζί με το κουπ πατ μεταφέρετε τα κομμάτια στο ταψί και εκείνη τη στιγμή τα αποκολλάτε από το κουπ πατ. Έτσι δεν χαλά το σχήμα τους. Συνεχίζετε τη διαδικασία κοψίματος των μπισκότων αραδιάζοντας το ένα δίπλα στο άλλο, όχι όμως κολλητά, γιατί θα φουσκώσουν λίγο στο ψήσιμο. Τέλος πασπαλίζετε την επιφάνειά τους με ζάχαρη.
Βάζετε τα ταψιά στο φούρνο και ψήνετε τα μπισκότα για 20 λεπτά, όχι παραπάνω γιατί θα σκληρύνουν. Τα ξεφουρνίζετε και περιμένετε να κρυώσουν πριν τα ξεκολλήσετε από το χαρτί. Μην επιχειρήσετε να τα βγάλετε νωρίτερα γιατί θα διαλυθούν.

Διαδικασία

Βήμα 1

Αναμιγνύετε σε ένα μπολ τη Φαρίνα με την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Σε ξεχωριστό μπολ δουλεύετε για λίγο το βούτυρο με την Καστανή Zάχαρη με μια σπάτουλα ή με σύρμα.

Βήμα 2

Κάνετε στο μίγμα του αλευριού μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε εκεί τα αβγά και το μίγμα του βουτύρου. Ανακατεύετε με τα δάχτυλα με βιαστικές κινήσεις και μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε μια ομοιογενή εύπλαστη ζύμη. Μην το παρακάνετε με το ζύμωμα γιατί θα σκληρύνει η ζύμη σας.

Βήμα 3

Την αφήνετε στο ψυγείο για μισή ώρα και ύστερα προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C και στρώνετε με χαρτί ψησίματος 2 ταψιά ρηχά.

Βήμα 4

Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζετε σε 5 μέρη που πλάθετε σε 5 μπάλες. Με τη βοήθεια πλάστη ανοίγετε την κάθε μπάλα σε λεπτό φύλλο πάχους 3-4 χιλιοστών. Με κουπ πατ διαφόρων σχημάτων κόβετε κομμάτια ζύμης και μαζί με το κουπ πατ μεταφέρετε τα κομμάτια στο ταψί και εκείνη τη στιγμή τα αποκολλάτε από το κουπ πατ. Έτσι δεν χαλά το σχήμα τους. Συνεχίζετε τη διαδικασία κοψίματος των μπισκότων αραδιάζοντας το ένα δίπλα στο άλλο, όχι όμως κολλητά, γιατί θα φουσκώσουν λίγο στο ψήσιμο. Τέλος πασπαλίζετε την επιφάνειά τους με ζάχαρη.

Βήμα 5

Βάζετε τα ταψιά στο φούρνο και ψήνετε τα μπισκότα για 20 λεπτά, όχι παραπάνω γιατί θα σκληρύνουν. Τα ξεφουρνίζετε και περιμένετε να κρυώσουν πριν τα ξεκολλήσετε από το χαρτί. Μην επιχειρήσετε να τα βγάλετε νωρίτερα γιατί θα διαλυθούν.