bakaliaros xristougenna-anoigma

ΜΕΞΙΚΟ

clock icon
1:20'

Χριστουγεννιάτικος βακαλάος «α λα βισκαίνα»

Υλικά

  • 750 γρ φιλέτο από ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο χωρίς πέτσα και κόκκαλο, μαγειρεμένος σε νερό & ξεψαχνισμένο
  • 800 γρ. ντομάτες πομοντόρια ώριμα
  • 1 λευκό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας κάππαρη
  • 3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένες πράσινες ελιές ξεπλυμένες από το αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη
  • 500 γρ. baby πατάτες κομμένες στη μέση και μαγειρεμένες
  • 6 πράσινες πιπεριές σε άλμη
  • 4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 4 πιπεριές Φλωρίνης καμμένες στο τηγάνι χωρίς λάδι και κομμένες σε λωρίδες
  • Αλάτι, Πιπέρι

Στο Μεξικό κάθε Χριστούγεννα το τραπέζι παραδοσιακά στρώνεται με διάφορες λιχουδιές . Σίγουρα όμως δεν λείπει αυτή η πεντανόστιμη μεξικάνικη εκδοχή του μπακαλιάρου α λα βισκαίνα.

Ψήνουμε τις ντομάτες σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι από όλες τις πλευρές. Στην συνέχεια αφού κρυώσουν τις μπλεντάρουμε και τις περνάμε από σίτα. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ σκεύος μαγειρέματος και σοτάρουμε το κρεμμύδι, μετά το σκόρδο, και τέλος προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για μερικά λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά. Προσθέτουμε τις πατάτες, τις ελιές και χαμηλώνουμε στο ελάχιστοι τη φωτιά. Στο τέλος προσθέτουμε την ρίγανη, τον μπακαλιάρο, τον μαϊντανό , την κόκκινη πιπεριά και τις πράσινες πιπεριές σε άλμη. Ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.
Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος

Διαδικασία

Βήμα 1

Ψήνουμε τις ντομάτες σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι από όλες τις πλευρές. Στην συνέχεια αφού κρυώσουν τις μπλεντάρουμε και τις περνάμε από σίτα. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ σκεύος μαγειρέματος και σοτάρουμε το κρεμμύδι, μετά το σκόρδο, και τέλος προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας.

Βήμα 2

Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για μερικά λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά. Προσθέτουμε τις πατάτες, τις ελιές και χαμηλώνουμε στο ελάχιστοι τη φωτιά. Στο τέλος προσθέτουμε την ρίγανη, τον μπακαλιάρο, τον μαϊντανό , την κόκκινη πιπεριά και τις πράσινες πιπεριές σε άλμη. Ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.

Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος