Xtapodaki kofto makaronaki
clock icon
1:45'

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

Υλικά

  • 1 χταπόδι γύρω στο 1½ κιλό
  • ½ κιλό μακαρονάκι κοφτό
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ξίδι
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
  • 2 νεροπότηρα ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 1 νεροπότηρο χυμό ντομάτας
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλλα τριμμένη
  • 3-4 κόκκους μπαχάρι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο, αλάτι

Κλασσικό κι αγαπημένο πιάτο της νηστείας και όχι μόνο…

Βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα περίπου 2 λίτρα νερό. Πλένετε καλά το χταπόδι, το βάζετε μέσα και ζεσταίνετε την κατσαρόλα μέχρι να αρχίσει να βράζει. Προσθέτετε το ξίδι και βράζετε το χταπόδι μέχρι να γίνει τρυφερό, για μισή ώρα τουλάχιστον. Το βγάζετε, το αφήνετε να κρυώσει λίγο και το κόβετε σε κομμάτια. Αφαιρείτε και πετάτε το ράμφος του. Κρατάτε λίγο από αυτό το ζωμό στην άκρη.
Σε μια μεγάλη καθαρή κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνετε καλά. Σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Ρίχνετε μέσα τα κομματάκια του χταποδιού και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συνέχεια για 2-3 λεπτά ακόμη. Σβήνετε με το λευκό κρασί και αφήνετε να πάρει μια καλή βράση. Βράζετε με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν όλο το κρασί.
Στη συνέχεια ρίχνετε μέσα την ψιλοκομμένη ντομάτα καθώς και το χυμό ντομάτας. Αφήνετε να πάρει βράση και προσθέτετε τη δάφνη, την κανέλλα, το μπαχάρι και το χοντροτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύετε και αλατίζετε πολύ ελαφρά, γιατί το χταπόδι είναι αλατισμένο από τη φύση του.
Βράζετε για 15-20 λεπτά περίπου και δοκιμάζετε πόσο τρυφερό είναι το χταπόδι. Αν έχει μαλακώσει αρκετά, ρίχνετε μέσα το κοφτό μακαρονάκι. Ανακατεύετε και προσθέτετε 1 νεροπότηρο ζεστό νερό (από αυτό που βράσατε το χταπόδι). Συνεχίζετε το ανακάτεμα και αν τα υλικά είναι πολύ στεγνά προσθέτετε ακόμα ½-1 νεροπότηρο ζεστό νερό. Μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά -προσέχοντας το φαγητό γιατί κολλάει- μέχρι το μακαρονάκι να τραβήξει τα υγρά της κατσαρόλας, αλλά όχι εντελώς (να είναι αρκετά μελωμένη η σάλτσα). Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε το φαγητό να τραβήξει τα τελευταία υγρά του. Ανακατεύετε πού και πού. Σερβίρετε το φαγητό σε πιατέλα. Τρώγεται πολύ ευχάριστα ακόμη και κρύο.
Φωτογραφία: Γιωργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα περίπου 2 λίτρα νερό. Πλένετε καλά το χταπόδι, το βάζετε μέσα και ζεσταίνετε την κατσαρόλα μέχρι να αρχίσει να βράζει. Προσθέτετε το ξίδι και βράζετε το χταπόδι μέχρι να γίνει τρυφερό, για μισή ώρα τουλάχιστον. Το βγάζετε, το αφήνετε να κρυώσει λίγο και το κόβετε σε κομμάτια. Αφαιρείτε και πετάτε το ράμφος του. Κρατάτε λίγο από αυτό το ζωμό στην άκρη.

Βήμα 2

Σε μια μεγάλη καθαρή κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνετε καλά. Σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Ρίχνετε μέσα τα κομματάκια του χταποδιού και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συνέχεια για 2-3 λεπτά ακόμη. Σβήνετε με το λευκό κρασί και αφήνετε να πάρει μια καλή βράση. Βράζετε με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν όλο το κρασί.

Βήμα 3

Στη συνέχεια ρίχνετε μέσα την ψιλοκομμένη ντομάτα καθώς και το χυμό ντομάτας. Αφήνετε να πάρει βράση και προσθέτετε τη δάφνη, την κανέλλα, το μπαχάρι και το χοντροτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύετε και αλατίζετε πολύ ελαφρά, γιατί το χταπόδι είναι αλατισμένο από τη φύση του.

Βήμα 4

Βράζετε για 15-20 λεπτά περίπου και δοκιμάζετε πόσο τρυφερό είναι το χταπόδι. Αν έχει μαλακώσει αρκετά, ρίχνετε μέσα το κοφτό μακαρονάκι. Ανακατεύετε και προσθέτετε 1 νεροπότηρο ζεστό νερό (από αυτό που βράσατε το χταπόδι). Συνεχίζετε το ανακάτεμα και αν τα υλικά είναι πολύ στεγνά προσθέτετε ακόμα ½-1 νεροπότηρο ζεστό νερό. Μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά -προσέχοντας το φαγητό γιατί κολλάει- μέχρι το μακαρονάκι να τραβήξει τα υγρά της κατσαρόλας, αλλά όχι εντελώς (να είναι αρκετά μελωμένη η σάλτσα). Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε το φαγητό να τραβήξει τα τελευταία υγρά του. Ανακατεύετε πού και πού. Σερβίρετε το φαγητό σε πιατέλα. Τρώγεται πολύ ευχάριστα ακόμη και κρύο.

Φωτογραφία: Γιωργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb