xtapodi-sti-ladokola
clock icon
2:15'

Χταπόδι στη λαδόκολλα με δάφνη και πράσινες ελιές

Υλικά

  • 1 χταπόδι γύρω στα 2,5 κιλά
  • 3 φύλλα δάφνης
  • ½ κιλό πράσινες ελιές, καλά ξεπλυμένες
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ σιρόπι βαλσαμικού
  • 1 κουτ. σούπας πιπέρι τριμμένο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο ακαθάριστο

Το χταπόδι είναι από τους πιο εκλεκτούς μεζέδες που συνοδεύουν άψογα ένα καραφάκι ούζο ή ένα ποτήρι κρασί. Το ψήνουμε στη λαδόκολλα και γίνεται απολαυστικό.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Καθαρίζετε το χταπόδι από το ράμφος του και τα εντόσθια της κουκούλας. Το στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας και το βάζετε σε μια λεκάνη.
Ρίχνετε τα δαφνόφυλλα, τις πράσινες ελιές, το σκόρδο, το πιπέρι, το σιρόπι βαλσαμικού και το ελαιόλαδο. Ανακατεύετε καλά να πάνε παντού τα υλικά.
Απλώνετε τρία φύλλα λαδόκολλας, ακουμπάτε πάνω το χταπόδι και το κάνετε δέμα. Το τυλίγετε μετά με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε έτσι σφραγισμένο για 2 ώρες. Ανοίγετε και το σερβίρετε αμέσως.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Καθαρίζετε το χταπόδι από το ράμφος του και τα εντόσθια της κουκούλας. Το στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας και το βάζετε σε μια λεκάνη.

Βήμα 2

Ρίχνετε τα δαφνόφυλλα, τις πράσινες ελιές, το σκόρδο, το πιπέρι, το σιρόπι βαλσαμικού και το ελαιόλαδο. Ανακατεύετε καλά να πάνε παντού τα υλικά.

Βήμα 3

Απλώνετε τρία φύλλα λαδόκολλας, ακουμπάτε πάνω το χταπόδι και το κάνετε δέμα. Το τυλίγετε μετά με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε έτσι σφραγισμένο για 2 ώρες. Ανοίγετε και το σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb