XTAPODI-STH-LADOKOLLA
clock icon
2:30'

Χταπόδι στη λαδόκολλα με πατάτες

Υλικά

  • 1 χταπόδι 1½ κιλό (περίπου)
  • 1/3 φλιτζανιού μαυροδάφνη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • ½ κουτ. γλυκού σπόροι κόλιανδρου
  • 5-6 ολόκληροι κόκκοι πιπέρι μαύρο
  • 3 λεπτές φέτες πορτοκαλιού (με τη φλούδα)
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες, με τη φλούδα τους
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • Για τις πατάτες

  • 4 πατάτες μέτριες, καθαρισμένες, κομμένες στα 2
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • λίγο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Δεν αλατίζετε ποτέ το χταπόδι γιατί είναι από μόνο του αλμυρό. Μόνο στην περίπτωση που θα μαγειρευτεί με ζυμαρικό ή πατάτες θα προσθέσετε λίγο αλάτι, εφόσον έχετε δοκιμάσει πρώτα το ζωμό του.

Το χταποδάκι χρειάζεται το χρόνο του για να γίνει, αλλά η νοστιμιά αυτού του πιάτου αξίζει την αναμονή. Συνοδεύετε το χταπόδι με ελαφρώς λιωμένες πατάτες και μια πλούσια σάλτσα μαυροδάφνης.

Καθαρίζετε και πλένετε το χταπόδι και το στραγγίζετε καλά. Το βάζετε σε μια λεκάνη και το περιχύνετε με τη μαυροδάφνη. Αφήνετε να “σταθεί” για 30 λεπτά, γυρίζοντάς το ενδιάμεσα.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώνετε μια λαδόκολλα στον πάγκο και τοποθετείτε το χταπόδι στη μια άκρη. Σκορπάτε από πάνω τα αρωματικά και τα μπαχαρικά. Τοποθετείτε το σκόρδο και τις φέτες πορτοκαλιού από πάνω και περιχύνετε το χταπόδι με τη μαυροδάφνη που έμεινε στη λεκάνη και το ελαιόλαδο.
Διπλώνετε το χταπόδι στη λαδόκολλα έτσι όπως θα τυλίγατε ντολμάδες και βάζετε το πακέτο σε ταψί. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε το χταπόδι για 1½-2 ώρες. Για να δοκιμάσετε αν είναι ψημένο, μπήγετε ένα μυτερό μαχαίρι από πάνω και μέσα στη λαδόκολλα για να τσιμπήσετε το χταπόδι. Αν τραβιέται εύκολα το μαχαίρι, τότε είναι έτοιμο.
Αφήνετε λίγο να κρυώσει και ανοίγετε τη λαδόκολλα μέσα σε βαθύ σκεύος για να κρατήσετε το ζωμό. Βγάζετε το χταπόδι και το κόβετε σε κομμάτια.
Στραγγίζετε και χύνετε το ζωμό σε μικρή κατσαρόλα για να φτιάξετε τη σάλτσα. Αν είναι λιγότερο από ένα φλιτζάνι, τότε προσθέτετε λίγη μαυροδάφνη επιπλέον. Βάζετε τη σάλτσα στη φωτιά και την πήζετε με λίγο κορνφλάουρ (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού).
Στο μεταξύ βράζετε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν και τις στραγγίζετε. Τις πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι και τις λιώνετε ελαφρώς με ένα πιρούνι, χωρίς όμως να γίνουν πουρές. Τις πασπαλίζετε με το μαϊντανό και περιχύνετε από πάνω με λίγο ελαιόλαδο. Σερβίρονται με το χταπόδι και τη σάλτσα μαυροδάφνης.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε και πλένετε το χταπόδι και το στραγγίζετε καλά. Το βάζετε σε μια λεκάνη και το περιχύνετε με τη μαυροδάφνη. Αφήνετε να “σταθεί” για 30 λεπτά, γυρίζοντάς το ενδιάμεσα.

Βήμα 2

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώνετε μια λαδόκολλα στον πάγκο και τοποθετείτε το χταπόδι στη μια άκρη. Σκορπάτε από πάνω τα αρωματικά και τα μπαχαρικά. Τοποθετείτε το σκόρδο και τις φέτες πορτοκαλιού από πάνω και περιχύνετε το χταπόδι με τη μαυροδάφνη που έμεινε στη λεκάνη και το ελαιόλαδο.

Βήμα 3

Διπλώνετε το χταπόδι στη λαδόκολλα έτσι όπως θα τυλίγατε ντολμάδες και βάζετε το πακέτο σε ταψί. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε το χταπόδι για 1½-2 ώρες. Για να δοκιμάσετε αν είναι ψημένο, μπήγετε ένα μυτερό μαχαίρι από πάνω και μέσα στη λαδόκολλα για να τσιμπήσετε το χταπόδι. Αν τραβιέται εύκολα το μαχαίρι, τότε είναι έτοιμο.

Βήμα 4

Αφήνετε λίγο να κρυώσει και ανοίγετε τη λαδόκολλα μέσα σε βαθύ σκεύος για να κρατήσετε το ζωμό. Βγάζετε το χταπόδι και το κόβετε σε κομμάτια.

Βήμα 5

Στραγγίζετε και χύνετε το ζωμό σε μικρή κατσαρόλα για να φτιάξετε τη σάλτσα. Αν είναι λιγότερο από ένα φλιτζάνι, τότε προσθέτετε λίγη μαυροδάφνη επιπλέον. Βάζετε τη σάλτσα στη φωτιά και την πήζετε με λίγο κορνφλάουρ (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού).

Βήμα 6

Στο μεταξύ βράζετε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν και τις στραγγίζετε. Τις πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι και τις λιώνετε ελαφρώς με ένα πιρούνι, χωρίς όμως να γίνουν πουρές. Τις πασπαλίζετε με το μαϊντανό και περιχύνετε από πάνω με λίγο ελαιόλαδο. Σερβίρονται με το χταπόδι και τη σάλτσα μαυροδάφνης.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή