club–fakes-lagos0352
clock icon
1:20'

Club sandwich με κεφτέδες από φακές και κινόα

Υλικά

    Για το club

  • 12 φέτες ψωμί του τοστ λευκό ή μαύρο, ελαφρά ψημένες
  • 300γρ. λάχανο κόκκινο, κομμένο σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια
  • 2 αβοκάντο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • ¼ κουτ.γλυκού πιπέρι καγιέν
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τους κεφτέδες

  • 300γρ. φακές βρασμένες
  • 200γρ. κινόα βρασμένη
  • 4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, σοταρισμένο σε ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού σκόρδο σε σκόνη
  • 2 κουτ. σούπας κόλιανδρο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 100γρ. ηλιόσπορους σε σκόνη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τις πίκλες

  • 1 μαραθόριζα, σε πολύ λεπτές φέτες
  • 1 κλωνάρι σέλερι, σε πολύ λεπτές φέτες
  • ½ αγγούρι, σε λεπτές φέτες
  • 150ml νερό
  • 100ml ξίδι λευκό
  • 4 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • Για τα καρότα

  • 6 μεγάλα καρότα βρασμένα για 10 λεπτά, κομμένα στα 4
  • 5 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ένα ιδιαίτερο club sandwich με κεφτεδάκια φακής και πίκλες μαραθόριζας και σέλερι, που θα συνοδεύσετε με καρότα. Ιδανικό για όσους νηστεύουν αλλά ξέρουν να τρώνε! Δοκιμάστε επίσης και μπέργκερ με μπιφτέκι φάβας και ρεγγοσαλάτα.

Για τους κεφτέδες: Λιώνετε τις φακές σε ένα μπολ, προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύετε και αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC, πλάθετε το μίγμα σε μικρές μπαλίτσες και ψήνετε στο φούρνο για 10 λεπτά περίπου. Εναλλακτικά, τους τηγανίζετε σε καυτό λάδι. Κρατάτε τους κεφτέδες στην άκρη ζεστούς.
Για τις πίκλες: Ζεσταίνετε το νερό με το ξίδι και τη ζάχαρη για λίγα λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Βάζετε σε ένα μπολ τη μαραθόριζα, το σέλερι και το αγγούρι και περιχύνετε με το μίγμα του ξιδιού. Τα αφήνετε για 30 λεπτά να μαριναριστούν.
Για τα καρότα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ και στη συνέχεια τα απλώνετε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ελαφρώς χρώμα.
Συναρμολόγηση: Λιώνετε με ένα πιρούνι το αβοκάντο σε ένα μπολ, προσθέτετε το χυμό λεμονιού, αλατοπίπερο, το πιπέρι καγιέν και ανακατεύετε πολύ καλά. Αλείφετε τις φέτες του ψωμιού με το αβοκάντο, στη συνέχεια βάζετε στις μισές κόκκινο λάχανο, από πάνω από τέσσερις κεφτέδες, λίγες πίκλες καλά στραγγισμένες και κλείνετε με τις άλλες μισές φέτες ψωμιού.
Κόβετε τα σάντουιτς στη μέση διαγώνια, βάζετε το ένα κομμάτι πάνω στο άλλο, τα καρφώνετε με ένα καλαμάκι για σουβλάκι και σερβίρετε με τα καρότα.
Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τους κεφτέδες: Λιώνετε τις φακές σε ένα μπολ, προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύετε και αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC, πλάθετε το μίγμα σε μικρές μπαλίτσες και ψήνετε στο φούρνο για 10 λεπτά περίπου. Εναλλακτικά, τους τηγανίζετε σε καυτό λάδι. Κρατάτε τους κεφτέδες στην άκρη ζεστούς.

Βήμα 2

Για τις πίκλες: Ζεσταίνετε το νερό με το ξίδι και τη ζάχαρη για λίγα λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Βάζετε σε ένα μπολ τη μαραθόριζα, το σέλερι και το αγγούρι και περιχύνετε με το μίγμα του ξιδιού. Τα αφήνετε για 30 λεπτά να μαριναριστούν.

Βήμα 3

Για τα καρότα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ και στη συνέχεια τα απλώνετε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ελαφρώς χρώμα.

Βήμα 4

Συναρμολόγηση: Λιώνετε με ένα πιρούνι το αβοκάντο σε ένα μπολ, προσθέτετε το χυμό λεμονιού, αλατοπίπερο, το πιπέρι καγιέν και ανακατεύετε πολύ καλά. Αλείφετε τις φέτες του ψωμιού με το αβοκάντο, στη συνέχεια βάζετε στις μισές κόκκινο λάχανο, από πάνω από τέσσερις κεφτέδες, λίγες πίκλες καλά στραγγισμένες και κλείνετε με τις άλλες μισές φέτες ψωμιού.

Βήμα 5

Κόβετε τα σάντουιτς στη μέση διαγώνια, βάζετε το ένα κομμάτι πάνω στο άλλο, τα καρφώνετε με ένα καλαμάκι για σουβλάκι και σερβίρετε με τα καρότα.

Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή