mexicana mikri malandrenis

ΓΙΑ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΥΣ

clock icon
20'

Δροσερή οσπριάδα -στυλ mexicana- με σάλτσα εσπεριδοειδών με μέλι

Υλικά

  • 150 γρ. στάρι
  • 80 γρ. σπόρους βρασμένου καλαμποκιού
  • 80 γρ. κόκκινη πιπεριά, σε κυβάκια
  • 120 γρ. βρασμένα ρεβίθια
  • 120 γρ. αγγούρι, σε κυβάκια
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. βρασμένα κόκκινα φασόλια
  • 200 γρ. ώριμο αβοκάντο, σε φέτες
  • 75 ml χυμός περγαμόντου
  • 75 ml χυμός λάιμ
  • 80 ml ε. π. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 3 κουτ. σούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι και 1/2 περγαμόντο
  • αλάτι, πιπέρι

Όλα τα υλικά έτοιμα και σε 15 λεπτά φτιάχνουμε μια τόσο υπέροχη οσπριάδα που όμοια της δεν έχετε ξαναφάει. Και το λάιμ και το περγαμόντο δίνουν τέτοιο άρωμα που μυρίζει άνοιξη!

Για το στάρι: Από το βράδυ της προηγούμενης, βάζουμε το στάρι σε μια κατσαρόλα με 300 ml νερό. Μόλις πάρει βράση κλείνουμε το μάτι και σκεπάζουμε με μια πετσέτα.
Πριν σερβίρουμε τη σαλάτα προσθέτουμε όλα τα υλικά, εκτός από το αβοκάντο, σε μία μεγάλη μπασίνα. Ανακατεύουμε, κλείνουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
Με ραβδομπλέντερ χτυπάμε τον χυμό του περγαμόντου, του λάιμ, το ξύσμα, το μέλι και αλατοπιπερώνουμε. Σε μεγάλο σκεύος συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά, ρίχνουμε την σάλτσα, ανακατεύουμε και στο τέλος, σερβίρουμε στη σαλατιέρα και γαρνίρουμε με τον δυόσμο.
Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος

Διαδικασία

Βήμα 1

Για το στάρι: Από το βράδυ της προηγούμενης, βάζουμε το στάρι σε μια κατσαρόλα με 300 ml νερό. Μόλις πάρει βράση κλείνουμε το μάτι και σκεπάζουμε με μια πετσέτα.

Βήμα 2

Πριν σερβίρουμε τη σαλάτα προσθέτουμε όλα τα υλικά, εκτός από το αβοκάντο, σε μία μεγάλη μπασίνα. Ανακατεύουμε, κλείνουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.

Βήμα 3

Με ραβδομπλέντερ χτυπάμε τον χυμό του περγαμόντου, του λάιμ, το ξύσμα, το μέλι και αλατοπιπερώνουμε. Σε μεγάλο σκεύος συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά, ρίχνουμε την σάλτσα, ανακατεύουμε και στο τέλος, σερβίρουμε στη σαλατιέρα και γαρνίρουμε με τον δυόσμο.

Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος