glika (294) high_SLIDER
clock icon
1:10'

Εκμέκ κανταΐφι με Κρέμα Ζαχαροπλαστικής ΓΙΩΤΗΣ

Υλικά

    Για τη βάση

  • 250γρ. κανταΐφι
  • 80γρ. βούτυρο
  • 100γρ. αμύγδαλα ή ψίχα από φιστίκια Αιγίνης χοντροκοπανισμένα
  • 1 φρυγανιά μικρή κοπανισμένη μαζί με τα αμύγδαλα
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • Για το σιρόπι

  • 1 ½ φλιτζάνι νερό
  • 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • χυμό ½ λεμόνι
  • ½ ξυλάκι κανέλας
  • Για την επικάλυψη

  • 1 φάκελο Κρέμα Ζαχαροπλαστικής Βανίλια ΓΙΩΤΗΣ
  • 400ml γάλα
  • φιστίκι Αιγίνης κοπανισμένο

Βάση από σιροπιασμένο κανταΐφι και πλούσια επικάλυψη με γεύση βανίλια από Κρέμα Ζαχαροπλαστικής ΓΙΩΤΗΣ. Το ιδανικό κλείσιμο για κάθε γιορτινό τραπέζι.

Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι: βάζετε το νερό μαζί με τη ζάχαρη, τη φλούδα από το μισό λεμόνι και την κανέλα σε κατσαρολάκι πάνω σε δυνατή φωτιά. Στην αρχή ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη και όταν πάρει βράση, χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά και αφήνετε να βράσει για 10 λεπτά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160οC και αφρατεύετε το κανταΐφι ξαίνοντάς το με τα δυο χέρια. Απλώνετε σε ένα ταψάκι διαστάσεως 26εκ. κατά προτίμηση με αποσπώμενο πάτο.
Ανακατεύετε το κοπανισμένο αμύγδαλα ή τα φιστίκια με τη ζάχαρη και την κανέλα και πασπαλίζετε το κανταΐφι με τα ¾ της ποσότητας. Αφήνετε το υπόλοιπο για τη διακόσμηση. Απλώνετε από πάνω το υπόλοιπο κανταΐφι αφρατεύοντάς το επίσης.
Τέλος σκορπίζετε ομοιόμορφα το βούτυρο, κομμένο σε μικρά κυβάκια και βάζετε το ταψάκι στο φούρνο. Ψήνετε για 35 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα.
Ξεφουρνίζετε το κανταΐφι και μετά από 2-3 λεπτά το σιροπιάζετε ρίχνοντας το σιρόπι κουταλιά-κουταλιά για να πάει παντού. Αφού κρυώσει το κανταΐφι ετοιμάζετε την Κρέμα Ζαχαροπλαστικής Βανίλια ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες του φακέλου και τη στρώνετε ομοιόμορφα πάνω από το κανταΐφι.
Τέλος πασπαλίζετε με τα αμύγδαλα που κρατήσατε στην άκρη και αφήνετε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι: βάζετε το νερό μαζί με τη ζάχαρη, τη φλούδα από το μισό λεμόνι και την κανέλα σε κατσαρολάκι πάνω σε δυνατή φωτιά. Στην αρχή ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη και όταν πάρει βράση, χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά και αφήνετε να βράσει για 10 λεπτά.

Βήμα 2

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160οC και αφρατεύετε το κανταΐφι ξαίνοντάς το με τα δυο χέρια. Απλώνετε σε ένα ταψάκι διαστάσεως 26εκ. κατά προτίμηση με αποσπώμενο πάτο.

Βήμα 3

Ανακατεύετε το κοπανισμένο αμύγδαλα ή τα φιστίκια με τη ζάχαρη και την κανέλα και πασπαλίζετε το κανταΐφι με τα ¾ της ποσότητας. Αφήνετε το υπόλοιπο για τη διακόσμηση. Απλώνετε από πάνω το υπόλοιπο κανταΐφι αφρατεύοντάς το επίσης.

Βήμα 4

Τέλος σκορπίζετε ομοιόμορφα το βούτυρο, κομμένο σε μικρά κυβάκια και βάζετε το ταψάκι στο φούρνο. Ψήνετε για 35 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα.

Βήμα 5

Ξεφουρνίζετε το κανταΐφι και μετά από 2-3 λεπτά το σιροπιάζετε ρίχνοντας το σιρόπι κουταλιά-κουταλιά για να πάει παντού. Αφού κρυώσει το κανταΐφι ετοιμάζετε την Κρέμα Ζαχαροπλαστικής Βανίλια ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες του φακέλου και τη στρώνετε ομοιόμορφα πάνω από το κανταΐφι.

Βήμα 6

Τέλος πασπαλίζετε με τα αμύγδαλα που κρατήσατε στην άκρη και αφήνετε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε.