salata syko-anoigma
clock icon
10'

Εύκολη σαλάτα με σύκο, κατσικίσιο τυρί και φιστίκια Αιγίνης

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 1 κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • 1 κοτσάνι σέλινο, ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης, χοντροκομμένα
  • ε.π. ελαιόλαδο
  • 8 σύκα
  • 150 γρ. μαλακό κατσικίσιο τυρί
  • 1 κουτ. γλυκού φύλλα θυμαριού, ψιλοκομμένα
  • 1-2 κουτ. σούπας μέλι Ανθέων
  • φύλλα σαλάτας για το σερβίρισμα

Η συνταγή για σαλάτα με σύκο, κατσικίσιο τυρί και φιστίκια είναι πραγματικά γρήγορη και εύκολη στην παρασκευή της. Είναι ιδανική για ένα δείπνο  καθώς έχει λιγότερες από 300 θερμίδες, αλλά αποτελεί και μια ενδιαφέρουσα λύση για το ταπεράκι του γραφείου.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε το κρεμμυδάκι και το σέλινο και τα σοτάρουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Προσθέτουμε τα περισσότερα από τα φιστίκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 2 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε καλά και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Στη συνέχεια, κόβουμε τις κορυφές από τα σύκα και τα τεμαχίζουμε στα τέσσερα αφήνοντας άθικτες τις βάσεις. Ανακατεύουμε τα φιστίκια και τα κρεμμυδάκια με το τυρί και πιέστε τα στο κέντρο των σύκων. Τα στήνουμε σε ένα ταψί και τα πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα φιστίκια και το θυμάρι. Ψήνουμε για 5 λεπτά και στη συνέχεια περιχύνουμε με το μέλι.

Σερβίρουμε με μερικά φύλλα σαλάτας που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε το κρεμμυδάκι και το σέλινο και τα σοτάρουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Προσθέτουμε τα περισσότερα από τα φιστίκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 2 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε καλά και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Βήμα 2

Στη συνέχεια, κόβουμε τις κορυφές από τα σύκα και τα τεμαχίζουμε στα τέσσερα αφήνοντας άθικτες τις βάσεις. Ανακατεύουμε τα φιστίκια και τα κρεμμυδάκια με το τυρί και πιέστε τα στο κέντρο των σύκων. Τα στήνουμε σε ένα ταψί και τα πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα φιστίκια και το θυμάρι. Ψήνουμε για 5 λεπτά και στη συνέχεια περιχύνουμε με το μέλι.

Βήμα 3

Σερβίρουμε με μερικά φύλλα σαλάτας που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο.