eliopsomo
clock icon
1:10'

Ελιόψωμο και τυρόψωμο

Υλικά

  • 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 500γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή ή 1 συσκευασία νωπή
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 500ml περίπου χλιαρό νερό
  • ελιές θρούμπες ολόκληρες, χωρίς το κουκούτσι
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη
  • 1 κλαδάκι δεντρολίβανο
  • 300γρ. φέτα, σε χοντρά κομμάτια

Tips

  • Η τηγανοκουλούρα: Από το ζυμάρι του ψωμιού κρατάτε 2-3 μπαλίτσες, σαν μικρά πορτοκάλια. Τις πιέζετε με το χέρι μέχρι να ανοίξουν σε χοντρές κρέπες (1εκ. ύψος περίπου). Τις τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν, σε αντικολλητικό τηγανάκι, σε καυτό ελαιόλαδο. Τις στραγγίζετε σε χαρτί κουζίνας και τις τρώτε σκέτες, με μέλι και κανέλα, με πετιμέζι ή με φέτα και γραβιέρα.
  • Μπορείτε να ζυμώσετε τα πιτάκια με θρυμματισμένη φέτα πριν τα τηγανίσετε. Γίνονται το πιο ονειρεμένο τυρόψωμο.
  • Ζυμώσατε την προηγουμένη; Κρατάτε τις μπαλίτσες να τις τηγανίσετε για πρωινό!

Μ’ ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια… Το ελιόψωμο και το τυρόψωμο πάνε παρέα. Γι’ αυτό μπορείτε να τα φτιάξετε μαζί.

Σε μια πλαστική λεκάνη διαλύετε με τα χέρια σας τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό. Προσθέτετε το αλεύρι, το μισό ελαιόλαδο και το αλάτι και σιγά σιγά ρίχνετε το νερό. Ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μια ζύμη μαλακή που να κολλάει ελαφρά στα δάχτυλα. Την πλάθετε σε μπαλίτσα, τη σκεπάζετε με πετσέτα και την αφήνετε να φουσκώσει.
Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο το πιέζετε να καθίσει και το χωρίζετε στη μέση. Το μισό ζυμάρι το ξαναπλάθετε με τη φέτα και το άλλο μισό με τις ελιές και τη ρίγανη. Λαδώνετε δύο ταψάκια και στρώνετε τις ζύμες σε μια λεπτή στρώση, σε ύψος περίπου 3 εκατοστά.
Χαράζετε το ψωμί μπακλαβαδωτά, το λαδώνετε με το υπόλοιπο λάδι, το πασπαλίζετε με το δεντρολίβανο και το σκεπάζετε. Το αφήνετε να φουσκώσει ξανά και το ψήνετε στο φούρνο στους 180οC, για περίπου 45 λεπτά.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια πλαστική λεκάνη διαλύετε με τα χέρια σας τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό. Προσθέτετε το αλεύρι, το μισό ελαιόλαδο και το αλάτι και σιγά σιγά ρίχνετε το νερό. Ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μια ζύμη μαλακή που να κολλάει ελαφρά στα δάχτυλα. Την πλάθετε σε μπαλίτσα, τη σκεπάζετε με πετσέτα και την αφήνετε να φουσκώσει.

Βήμα 2

Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο το πιέζετε να καθίσει και το χωρίζετε στη μέση. Το μισό ζυμάρι το ξαναπλάθετε με τη φέτα και το άλλο μισό με τις ελιές και τη ρίγανη. Λαδώνετε δύο ταψάκια και στρώνετε τις ζύμες σε μια λεπτή στρώση, σε ύψος περίπου 3 εκατοστά.

Βήμα 3

Χαράζετε το ψωμί μπακλαβαδωτά, το λαδώνετε με το υπόλοιπο λάδι, το πασπαλίζετε με το δεντρολίβανο και το σκεπάζετε. Το αφήνετε να φουσκώσει ξανά και το ψήνετε στο φούρνο στους 180οC, για περίπου 45 λεπτά.