empanadas
clock icon
1:10'

Empanadas, οι Αργεντίνικες κρεατόπιτες

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμα για το άνοιγμα των φύλλων
  • 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 αβγό
  • ¾ φλιτζανιού ζωμό κοτόπουλου
  • Για τη γέμιση

  • 500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • 2 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 κουτ.γλυκού μπούκοβο
  • 1 κουτ.γλυκού ρίγανη
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 πιπεριά πράσινη σε κυβάκια
  • 1 πιπεριά κόκκινη σε κυβάκια
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • λάδι για το τηγάνισμα

Οι κρεατόπιτες της Αργεντινής, σε σχήμα μισοφέγγαρο και με το χαρακτηριστικό δίπλωμα (repulgue), είναι από τις πιο διάσημες σπεσιαλιτέ της χώρας. Ψήνονται στο τηγάνι ή στον φούρνο και η γέμιση τους ποικίλει. Εμείς τις κάνουμε τηγανητές και με γέμιση από μοσχαρίσιο κιμά, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό μεζέ για μπίρα.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και ανακατεύετε μέχρι να μοιάζει το μίγμα με βρεγμένη άμμο.

Σε δεύτερο μπολ χτυπάτε το αβγό με τον ζωμό κοτόπουλο, τα ρίχνετε στο μίγμα με το αλεύρι και ζυμώνετε καλά να δημιουργηθεί μια εύπλαστη ζύμη. Την αφήνετε στην άκρη για 30 λεπτά, να ξεκουραστεί.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τον κιμά μέχρι να ροδίσει. Προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας, το ξίδι, το κύμινο, το μπούκοβο, τη ρίγανη, το σκόρδο τις πιπεριές, το κρεμμύδι, αλατίζετε, ανακατεύετε καλά και μαγειρεύετε μέχρι να ψηθεί ο κιμάς και τα λαχανικά. Η γέμιση θα πρέπει να μην έχει πολλά υγρά. Αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς.

Χωρίζετε τη ζύμη σε μπαλάκια που ανοίγετε σε φύλλα, σε αλευρωμένη επιφάνεια. Με μεγάλο στρογγυλό κουπ πατ, ένα μικρό πιάτο ή ένα μεγάλο ποτήρι κόβετε κύκλους από τη ζύμη. Βάζετε σε κάθε δίσκο γέμιση και κλείνετε σε μισοφέγγαρα, φροντίζοντας να κολλήσουν καλά οι άκρες. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε άφθονο λάδι και τηγανίζετε τις empanadas μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές. Μεταφέρετε τις empanadas σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν και σερβίρετε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και ανακατεύετε μέχρι να μοιάζει το μίγμα με βρεγμένη άμμο.

Βήμα 2

Σε δεύτερο μπολ χτυπάτε το αβγό με τον ζωμό κοτόπουλο, τα ρίχνετε στο μίγμα με το αλεύρι και ζυμώνετε καλά να δημιουργηθεί μια εύπλαστη ζύμη. Την αφήνετε στην άκρη για 30 λεπτά, να ξεκουραστεί.

Βήμα 3

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τον κιμά μέχρι να ροδίσει. Προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας, το ξίδι, το κύμινο, το μπούκοβο, τη ρίγανη, το σκόρδο τις πιπεριές, το κρεμμύδι, αλατίζετε, ανακατεύετε καλά και μαγειρεύετε μέχρι να ψηθεί ο κιμάς και τα λαχανικά. Η γέμιση θα πρέπει να μην έχει πολλά υγρά. Αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς.

Βήμα 4

Χωρίζετε τη ζύμη σε μπαλάκια που ανοίγετε σε φύλλα, σε αλευρωμένη επιφάνεια. Με μεγάλο στρογγυλό κουπ πατ, ένα μικρό πιάτο ή ένα μεγάλο ποτήρι κόβετε κύκλους από τη ζύμη. Βάζετε σε κάθε δίσκο γέμιση και κλείνετε σε μισοφέγγαρα, φροντίζοντας να κολλήσουν καλά οι άκρες. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Βήμα 5

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε άφθονο λάδι και τηγανίζετε τις empanadas μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές. Μεταφέρετε τις empanadas σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν και σερβίρετε.