mprizoles me fakes
clock icon
60'

Φακές με κάρι και χοιρινές μπριζόλες

Υλικά

  • Λίγο ε.π. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. μικρές, λεπτές χοιρινές μπριζόλες (ή ψαρονέφρι, σε λεπτές φέτες)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 50 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 2 κουτ. σουπας πελτέ ντομάτας
  • 500 γρ. φακές πλυμένες
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 1 κουτ. σουπας κάρι, σκόνη
  • 1 κουτ. σουπας ζάχαρη
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Οι χοιρινές μπριζόλες σε μια αναπάντεχη συνάντηση. Μαζί με τις πικάντικες φακές, θα σας εκπλήξουν με τη γεύση τους.

Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι με καπάκι βάζουμε τόσο ελαιόλαδο όσο να καλυφθεί η βάση και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά. Προσθέτουμε τις μπριζόλες και τις τσιγαρίζουμε καλά (σε δόσεις αν χρειαστεί) από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα. Τις βγάζουμε σε πιατέλα.
Ρίχνουμε στο τηγάνι το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε να τσιγαριστούν κι αυτά για 2΄-3΄. Ρίχνουμε ξανά τις μπριζόλες, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί για 1΄-2΄. Ρίχνουμε και τον πελτέ και συμπληρώνουμε τόσο νερό όσο να καλυφθεί το κρέας.

Ανακατεύουμε, κλείνουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και βράζουμε για περίπου 25΄ ή μέχρι να είναι αρκετά μαλακό το κρέας. Προσθέτουμε στη συνέχεια τις φακές και τα μπαχαρικά (κάρι, δαφνόφυλλα), τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και λίγο ακόμα νερό εάν χρειάζεται - θα πρέπει οι φακές να είναι κι αυτές καλυμμένες με υγρά. Ανακατεύουμε, κλείνουμε πάλι με το καπάκι και βράζουμε ώσπου να μαλακώσουν και οι φακές, χωρίς όμως να λιώσουν και να παραμείνουν με σχεδόν καθόλου υγρά.

Μόλις χυλώσει το φαγητό σερβίρουμε σε πιάτα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι με καπάκι βάζουμε τόσο ελαιόλαδο όσο να καλυφθεί η βάση και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά. Προσθέτουμε τις μπριζόλες και τις τσιγαρίζουμε καλά (σε δόσεις αν χρειαστεί) από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα. Τις βγάζουμε σε πιατέλα.
Ρίχνουμε στο τηγάνι το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε να τσιγαριστούν κι αυτά για 2΄-3΄. Ρίχνουμε ξανά τις μπριζόλες, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί για 1΄-2΄. Ρίχνουμε και τον πελτέ και συμπληρώνουμε τόσο νερό όσο να καλυφθεί το κρέας.

Βήμα 2

Ανακατεύουμε, κλείνουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και βράζουμε για περίπου 25΄ ή μέχρι να είναι αρκετά μαλακό το κρέας. Προσθέτουμε στη συνέχεια τις φακές και τα μπαχαρικά (κάρι, δαφνόφυλλα), τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και λίγο ακόμα νερό εάν χρειάζεται - θα πρέπει οι φακές να είναι κι αυτές καλυμμένες με υγρά. Ανακατεύουμε, κλείνουμε πάλι με το καπάκι και βράζουμε ώσπου να μαλακώσουν και οι φακές, χωρίς όμως να λιώσουν και να παραμείνουν με σχεδόν καθόλου υγρά.

Βήμα 3

Μόλις χυλώσει το φαγητό σερβίρουμε σε πιάτα.