XTAPODI-ME-FASOLIA
clock icon
1:30'

Φασόλια μαυρομάτικα με σπανάκι και χταπόδι

Υλικά

    Για τα φασόλια

  • 2 φλιτζάνια φασόλια μαυρομάτικα
  • ½ κιλό σπανάκι
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ολόκληρο
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το χταπόδι

  • 6 πλοκάμια από χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού σπόρους κύμινου
  • ½ φλιτζάνι μαυροδάφνη
  • 1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου ή νερό
  • 1 φλιτζάνι ντομάτες φρέσκες, τριμμένες ή κονκασέ
  • αλάτι, πιπέρι

Το πόσο ταιριάζουν τα όσπρια με τα θαλασσινά δεν περιγράφεται. Φτιάχνουμε λοιπόν ένα θρεπτικό φαγάκι που θα σάς κάνει να αγαπήσετε τη νηστεία.

Βάζετε τα φασόλια σε μπόλικο νερό να βράσουν. Όταν πάρουν την πρώτη βράση τα σουρώνετε, ξαναγεμίζετε την κατσαρόλα με φρέσκο νερό και συνεχίζετε να τα σιγοβράζετε μαζί με το ολόκληρο κρεμμύδι μέχρι να γίνουν. Τα αλατίζετε στο τέλος. Τα σουρώνετε και πετάτε το κρεμμύδι.
Στο μεταξύ πλένετε το σπανάκι και το καθαρίζετε από τα χοντρά κοτσάνια. Το μαραίνετε ελαφρά σε μια κατσαρόλα για να μειωθεί σε όγκο, πάνω σε δυνατή φωτιά (χωρίς νερό).
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια για λίγα λεπτά. Προσθέτετε το σπανάκι και τα ανακατεύετε όλα μαζί. Αλατοπιπερώνετε και τα αφήνετε να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Ανακατεύετε τα χόρτα με τα βρασμένα μαυρομάτικα και τα αφήνετε στην άκρη.
Ετοιμάζετε το χταπόδι: χαράζετε τα πλοκάμια σε όλο το μήκος τους, ανά 2εκ., χωρίς να φτάσετε μέχρι την άκρη. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα βαρύ τηγάνι με καπάκι και σοτάρετε τα πλοκάμια σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, μέχρι να κουλουριαστούν και να αλλάξουν χρώμα.
Προσθέτετε το κύμινο, το σκόρδο και το κρεμμύδι και τα σοτάρετε για 3 λεπτά ακόμα. Σβήνετε με τη μαυροδάφνη, προσθέτετε την ντομάτα και το ζωμό ή ζεστό νερό, σκεπάζετε το τηγάνι, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 40-50 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Λίγο πριν από το τέλος δοκιμάζετε για αλάτι, προσθέτοντας αν χρειάζεται. Πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σερβίρετε τα φασόλια σε πιάτα και γαρνίρετε με τα πλοκάμια του χταποδιού και τη σαλτσούλα τους. Μπορείτε, αν θέλετε, να τηγανίσετε σε καυτό ελαιόλαδο έξι ωμά φύλλα σπανακιού για να γαρνίρετε το κάθε πιάτο.
Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης, Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε τα φασόλια σε μπόλικο νερό να βράσουν. Όταν πάρουν την πρώτη βράση τα σουρώνετε, ξαναγεμίζετε την κατσαρόλα με φρέσκο νερό και συνεχίζετε να τα σιγοβράζετε μαζί με το ολόκληρο κρεμμύδι μέχρι να γίνουν. Τα αλατίζετε στο τέλος. Τα σουρώνετε και πετάτε το κρεμμύδι.

Βήμα 2

Στο μεταξύ πλένετε το σπανάκι και το καθαρίζετε από τα χοντρά κοτσάνια. Το μαραίνετε ελαφρά σε μια κατσαρόλα για να μειωθεί σε όγκο, πάνω σε δυνατή φωτιά (χωρίς νερό).

Βήμα 3

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια για λίγα λεπτά. Προσθέτετε το σπανάκι και τα ανακατεύετε όλα μαζί. Αλατοπιπερώνετε και τα αφήνετε να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Ανακατεύετε τα χόρτα με τα βρασμένα μαυρομάτικα και τα αφήνετε στην άκρη.

Βήμα 4

Ετοιμάζετε το χταπόδι: χαράζετε τα πλοκάμια σε όλο το μήκος τους, ανά 2εκ., χωρίς να φτάσετε μέχρι την άκρη. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα βαρύ τηγάνι με καπάκι και σοτάρετε τα πλοκάμια σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, μέχρι να κουλουριαστούν και να αλλάξουν χρώμα.

Βήμα 5

Προσθέτετε το κύμινο, το σκόρδο και το κρεμμύδι και τα σοτάρετε για 3 λεπτά ακόμα. Σβήνετε με τη μαυροδάφνη, προσθέτετε την ντομάτα και το ζωμό ή ζεστό νερό, σκεπάζετε το τηγάνι, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 40-50 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Λίγο πριν από το τέλος δοκιμάζετε για αλάτι, προσθέτοντας αν χρειάζεται. Πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Βήμα 6

Σερβίρετε τα φασόλια σε πιάτα και γαρνίρετε με τα πλοκάμια του χταποδιού και τη σαλτσούλα τους. Μπορείτε, αν θέλετε, να τηγανίσετε σε καυτό ελαιόλαδο έξι ωμά φύλλα σπανακιού για να γαρνίρετε το κάθε πιάτο.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης, Food Styling: Αντωνία Κατή