φασολια με κοτοπουλο και απακι mikri

clock icon
60'

Φασόλια με σέσκουλα, κοτόπουλο, καπνιστό λουκάνικο και απάκι

Υλικά

  • 300 γρ. καπνιστό λουκάνικο, κομμένο σε ροδέλες
  • 300 γρ. στήθος κοτόπουλο, σε μεσαίους κύβους
  • 150 γρ. απάκι ή σύγκλινο Σφακίων, κομμένο σε λωρίδες
  • 300 γρ. βρασμένα λευκά φασόλια
  • 250 ml ζωμός κοτόπουλο
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι, κομμένο σε μεσαίους κύβους
  • 800 γρ. ώριμες ντομάτες, κομμένες σε χοντρές φέτες
  • 5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 400 γρ. πατατούλες baby, κομμένες στα 2 ή 4, ανάλογα με το μέγεθος τους
  • 3 μεσαία καρότα, κομμένα σε μεσαίους κύβους
  • 1 μάτσο σέσκουλα
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ένα μαγειρευτό που μας έρχεται από το πανέμορφο Guanajuato στο κεντρικό Μεξικό και συνδυάζει τα σέσκουλα, το καπνιστό λουκάνικο και το απάκι της Κρήτης!

Σε τηγάνι χωρίς λάδι καίμε τις ντομάτες και από τις 2 πλευρές μέχρι να μαυρίσουν. Αφού κρυώσουν τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ και τις περνάμε από σήτα. Κρατάμε στην άκρη.
Σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα, το κοτόπουλο, τις πατατούλες και το λουκάνικο. Προσθέτουμε το απάκι, τα φασόλια και σβήνουμε με τον ζωμό κοτόπουλου. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να εξατμιστεί ο ζωμός.
Προσθέτουμε τον πολτό της ντομάτας και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά μέχρι να να δέσει η σάλτσα. Αποσύρουμε από την φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα σέσκουλα ψιλοκομμένα. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο.
Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε τηγάνι χωρίς λάδι καίμε τις ντομάτες και από τις 2 πλευρές μέχρι να μαυρίσουν. Αφού κρυώσουν τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ και τις περνάμε από σήτα. Κρατάμε στην άκρη.

Βήμα 2

Σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα, το κοτόπουλο, τις πατατούλες και το λουκάνικο. Προσθέτουμε το απάκι, τα φασόλια και σβήνουμε με τον ζωμό κοτόπουλου. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να εξατμιστεί ο ζωμός.

Βήμα 3

Προσθέτουμε τον πολτό της ντομάτας και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά μέχρι να να δέσει η σάλτσα. Αποσύρουμε από την φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα σέσκουλα ψιλοκομμένα. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο.

Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος