FILETO-GALOPOYLAS-GEMISTO-ME-STAFYLIA-SYKA-KAI-RODAKINA_slider
clock icon
60'

Φιλέτο γαλοπούλας γεμιστό με σταφύλια, σύκα και ροδάκινα

Υλικά

  • 1 φιλέτο στήθος γαλοπούλας (περίπου 1 κιλό)
  • 1 τσαμπί σταφύλια άσπρα
  • 6 σύκα φρέσκα
  • 3 ροδάκινα
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • κόκκους ροζ πιπεριού, χοντροκοπανισμένους

Η γαλοπούλα, όπως και το κοτόπουλο, αγαπούν τις γλυκόξινες γεύσεις και ταιριάζουν πολύ με φρούτα. Στις αρχές του φθινοπώρου τα σταφύλια και τα σύκα που είναι στα φόρτε τους, παρέα με τα τελευταία ροδάκινα της εποχής γίνονται ο ιδανικός συνοδός της γαλοπούλας.

Καθαρίζετε και πολτοποιείτε στο μπλέντερ τα δύο από τα σύκα, μαζί με το ένα ροδάκινο, λίγο αλάτι και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Αναμιγνύετε και τα ροζ πιπέρια.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόβετε το φιλέτο γαλοπούλας κατά μήκος, χωρίς να φτάσετε ως την άκρη, και το γεμίζετε με πολτό φρούτων. Κατά μήκος πάνω από τον πολτό των φρούτων βάζετε και μερικές ρόγες σταφυλιού. Διπλώνετε το φιλέτο και το τυλίγετε σε ρολό. Το στερεώνετε με σπάγκο κουζίνας.
Βάζετε το φιλέτο σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος και το αλείφετε με τον υπόλοιπο πολτό των φρούτων. Αραδειάζετε γύρω από το ρολό τα ροδάκινα κομμένα στα δύο, τα σύκα ολόκληρα και τις υπόλοιπες ρόγες σταφυλιού.
Περιχύνετε το φαγητό με λίγο ακόμη ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και το ψήνετε στο φούρνο για 30-40 λεπτά. Όταν ψηθεί κόβετε το ρολό σε φέτες και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Καφίρης - Food styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε και πολτοποιείτε στο μπλέντερ τα δύο από τα σύκα, μαζί με το ένα ροδάκινο, λίγο αλάτι και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Αναμιγνύετε και τα ροζ πιπέρια.

Βήμα 2

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόβετε το φιλέτο γαλοπούλας κατά μήκος, χωρίς να φτάσετε ως την άκρη, και το γεμίζετε με πολτό φρούτων. Κατά μήκος πάνω από τον πολτό των φρούτων βάζετε και μερικές ρόγες σταφυλιού. Διπλώνετε το φιλέτο και το τυλίγετε σε ρολό. Το στερεώνετε με σπάγκο κουζίνας.

Βήμα 3

Βάζετε το φιλέτο σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος και το αλείφετε με τον υπόλοιπο πολτό των φρούτων. Αραδειάζετε γύρω από το ρολό τα ροδάκινα κομμένα στα δύο, τα σύκα ολόκληρα και τις υπόλοιπες ρόγες σταφυλιού.

Βήμα 4

Περιχύνετε το φαγητό με λίγο ακόμη ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και το ψήνετε στο φούρνο για 30-40 λεπτά. Όταν ψηθεί κόβετε το ρολό σε φέτες και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Καφίρης - Food styling: Elena Jeffrey