MIKRI-xoirini-psaronefri-me-saltsa-rodi
clock icon
1:30'

Φιλέτο ψαρονέφρι με αρωματικό πουρέ και σάλτσα ροδιού

Υλικά

  • 2 φιλέτα ψαρονέφρι
  • Για την μαρινάδα

  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 1/3 φλιτζανιού βαλσαμικό ξίδι με ρόδι
  • 1 κουτ. σούπας σάλτσα Worchester
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • πιπέρι
  • Για την σάλτσα ροδιού

  • 1 κούπα φρέσκο χυμό ροδιού
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • 3 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι με ρόδι
  • Για τον πουρέ

  • 1 κιλό πατάτες, σε μέτριους κύβους
  • γάλα όσο χρειαστεί
  • 100γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ακαθάριστο
  • 4 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Προσέχετε όταν ψήνετε το ψαρονέφρι στο τηγάνι να μην σας μαυρίσει πολύ γιατί η μαρινάδα περιέχει μέλι το οποίο καίγεται και πικρίζει εύκολα.
  • Είναι σημαντικό οι πατάτες να βράσουν καλά για να έχετε ένα λείο αποτέλεσμα.

Το ψαρονέφρι σε ένα γευστικό ταίριασμα με πουρέ πατάτας και σάλτσα ροδιού, πιάτο που ταιριάζει υπέροχα στο γιορτινό τραπέζι.

Για το ψαρονέφρι: Σε ένα μικρό μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά τις μαρινάδας και ανακατεύετε. Βυθίζετε το κρέας στη μαρινάδα και το αφήνετε για 1-2 ώρες περίπου.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Βγάζετε το κρέας απ’ την μαρινάδα, το στεγνώνετε καλά, το λαδώνετε και αλατίζετε.
Ζεσταίνετε καλά ένα τηγάνι και ροδίζετε το κρέας απ'όλες τις πλευρές. Σβήνετε με 2 κουταλιές βαλσαμικό ξίδι. Μεταφέρετε το κρέας σε ταψί και το ψήνετε στο φούρνο για περίπου 10 λεπτά.
Για την σάλτσα: Σε κατσαρολάκι βάζετε όλα τα υλικά για την σάλτσα ροδιού και σιγοβράζετε για 1 ώρα ανακατεύοντας τακτικά. Αφήνετε να κρυώσει.
Για τον πουρέ: Σε κατσαρόλα ρίχνετε τις πατάτες, νερό και γάλα σε αναλογία 50-50 μέχρι να καλυφθούν οι πατάτες, 1 σκελίδα σκόρδο με τη φλούδα, αλάτι και πιπέρι και βράζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
Στραγγίζετε τις πατάτες και τις βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτετε το βούτυρο, λίγα από τα υγρά τις κατσαρόλας και αλατοπιπερώνετε. Καθαρίζετε το σκόρδο, το λιώνετε και το ρίχνετε στο μίγμα της πατάτας. Χτυπάτε με μίξερ χειρός για περίπου 2 λεπτά και διορθώνετε τη γεύση και την υφή με αλάτι, πιπέρι και γάλα. Προσθέτετε το φρέσκο κρεμμύδι και ανακατεύετε.
Κόβετε το κρέας σε φέτες και σερβίρετε πάνω στον πουρέ. Περιχύνετε με την σάλτσα ροδιού και γαρνίρετε με ένα κλωναράκι φρέσκο θυμάρι και φρέσκο καρπό ροδιού.

Διαδικασία

Βήμα 1

Για το ψαρονέφρι: Σε ένα μικρό μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά τις μαρινάδας και ανακατεύετε. Βυθίζετε το κρέας στη μαρινάδα και το αφήνετε για 1-2 ώρες περίπου.

Βήμα 2

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Βγάζετε το κρέας απ’ την μαρινάδα, το στεγνώνετε καλά, το λαδώνετε και αλατίζετε.

Βήμα 3

Ζεσταίνετε καλά ένα τηγάνι και ροδίζετε το κρέας απ'όλες τις πλευρές. Σβήνετε με 2 κουταλιές βαλσαμικό ξίδι. Μεταφέρετε το κρέας σε ταψί και το ψήνετε στο φούρνο για περίπου 10 λεπτά.

Βήμα 4

Για την σάλτσα: Σε κατσαρολάκι βάζετε όλα τα υλικά για την σάλτσα ροδιού και σιγοβράζετε για 1 ώρα ανακατεύοντας τακτικά. Αφήνετε να κρυώσει.

Βήμα 5

Για τον πουρέ: Σε κατσαρόλα ρίχνετε τις πατάτες, νερό και γάλα σε αναλογία 50-50 μέχρι να καλυφθούν οι πατάτες, 1 σκελίδα σκόρδο με τη φλούδα, αλάτι και πιπέρι και βράζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.

Βήμα 6

Στραγγίζετε τις πατάτες και τις βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτετε το βούτυρο, λίγα από τα υγρά τις κατσαρόλας και αλατοπιπερώνετε. Καθαρίζετε το σκόρδο, το λιώνετε και το ρίχνετε στο μίγμα της πατάτας. Χτυπάτε με μίξερ χειρός για περίπου 2 λεπτά και διορθώνετε τη γεύση και την υφή με αλάτι, πιπέρι και γάλα. Προσθέτετε το φρέσκο κρεμμύδι και ανακατεύετε.

Βήμα 7

Κόβετε το κρέας σε φέτες και σερβίρετε πάνω στον πουρέ. Περιχύνετε με την σάλτσα ροδιού και γαρνίρετε με ένα κλωναράκι φρέσκο θυμάρι και φρέσκο καρπό ροδιού.