Steak-Tartare_20151222_0037LARGE

Υλικά

  • Μερίδες: 2
  • 400 γρ. μοσχαρίσιο φιλέτο
  • 2 μέτρια φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 8 φιλέτα αντζούγιας ψιλοκομμένα
  • 4 κ.γ. κάππαρη
  • 2-3 ψιλοκομμένα αγγουράκια τουρσί
  • 6 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένα
  • 2 κ.γ. μουστάρδα Dijon
  • 1 κ.γ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. Ketchup
  • 1 κ.γ. Worcestershire sauce
  • 6 σταγόνες Tabasco
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 1 κ.σ. brandy ή whisky ή bourbon
  • αλάτι και πιπέρι τριφτό

Το διάσημο γαλλορωσικό πιάτο με το ωμό κρέας και τα πολλά υλικά στην πιο κλασική εκτέλεση της συνταγής, απευθύνεται μόνο σε φανατικούς και τολμηρούς κρεατοφάγους. Στην πραγματικότητα το κρέας και ο ωμός κρόκος μαγειρεύονται ελαφρά από την ανάμειξή τους με όξινα, καυτερά, αλμυρά και αλκοολικά συστατικά αλλά πριν το ετοιμάσετε πρέπει να είστε απόλυτα σίγουροι για την ποιότητα του κρέατος και του αυγού που θα χρησιμοποιήσετε.

Ετοιμάζετε το κρέας: Βγάζετε το φιλέτο απ’ το ψυγείο μισή ώρα πριν κάνετε το ταρτάρ και το σκουπίζετε καλά με χαρτί κουζίνας. Έχετε έτοιμα όλα τα ψιλοκομμένα υλικά και τους κρόκους των αυγών χωριστά για το τέλος. Κόβετε το φιλέτο με πολύ κοφτερό μαχαίρι σε όσο το δυνατόν λεπτότερες φέτες (περίπου μισού εκατοστού), μετά τις φέτες σε λωρίδες και στη συνέχεια όλο μαζί ξανά και ξανά σε κομματάκια.

Αναμιγνύετε με τα υπόλοιπα υλικά: Βάζετε το κρέας και όλα τα υλικά (πλην των κρόκων των αυγών) σε μπoλ και ανακατεύετε καλά με το χέρι ή χρησιμοποιώντας 2 κουτάλια για 3 περίπου λεπτά.

Ετοιμάζετε το ταρτάρ για σερβίρισμα: Αφού το μίγμα μείνει 2-3 λεπτά, παίρνετε μια ποσότητα με το κουτάλι και την τοποθετείτε σε κάθε πιάτο σχηματίζοντας ένα κυλινδρικό μπιφτέκι. Πιέζετε ελαφρά με το κουτάλι στο πάνω μέρος και δημιουργείτε μια κοίλη επιφάνεια μέσα στην οποία βάζετε τον κρόκο. Εναλλακτικά χρησιμοποιείτε τσέρκι για πιο “επαγγελματική” εμφάνιση.

Σερβίρισμα: Σπάτε τον κρόκο και ανακατεύετε το μίγμα στο πιάτο πριν το φάτε. Εναλλακτικά, θα μπορούσε η διαδικασία με την ενσωμάτωση του κρόκου στο μπιφτέκι να γίνει και πριν το σερβίρισμα, αλλά σε πολλούς φανατικούς του ταρτάρ αρέσει αυτή η μικρή τελετουργία στο πιάτο. Το ταρτάρ σερβίρεται πάντα με τραγανές τηγανητές πατάτες, κομμένες λεπτές (allumettes).

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε το κρέας: Βγάζετε το φιλέτο απ’ το ψυγείο μισή ώρα πριν κάνετε το ταρτάρ και το σκουπίζετε καλά με χαρτί κουζίνας. Έχετε έτοιμα όλα τα ψιλοκομμένα υλικά και τους κρόκους των αυγών χωριστά για το τέλος. Κόβετε το φιλέτο με πολύ κοφτερό μαχαίρι σε όσο το δυνατόν λεπτότερες φέτες (περίπου μισού εκατοστού), μετά τις φέτες σε λωρίδες και στη συνέχεια όλο μαζί ξανά και ξανά σε κομματάκια.

Βήμα 2

Αναμιγνύετε με τα υπόλοιπα υλικά: Βάζετε το κρέας και όλα τα υλικά (πλην των κρόκων των αυγών) σε μπoλ και ανακατεύετε καλά με το χέρι ή χρησιμοποιώντας 2 κουτάλια για 3 περίπου λεπτά.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε το ταρτάρ για σερβίρισμα: Αφού το μίγμα μείνει 2-3 λεπτά, παίρνετε μια ποσότητα με το κουτάλι και την τοποθετείτε σε κάθε πιάτο σχηματίζοντας ένα κυλινδρικό μπιφτέκι. Πιέζετε ελαφρά με το κουτάλι στο πάνω μέρος και δημιουργείτε μια κοίλη επιφάνεια μέσα στην οποία βάζετε τον κρόκο. Εναλλακτικά χρησιμοποιείτε τσέρκι για πιο “επαγγελματική” εμφάνιση.

Βήμα 4

Σερβίρισμα: Σπάτε τον κρόκο και ανακατεύετε το μίγμα στο πιάτο πριν το φάτε. Εναλλακτικά, θα μπορούσε η διαδικασία με την ενσωμάτωση του κρόκου στο μπιφτέκι να γίνει και πριν το σερβίρισμα, αλλά σε πολλούς φανατικούς του ταρτάρ αρέσει αυτή η μικρή τελετουργία στο πιάτο. Το ταρτάρ σερβίρεται πάντα με τραγανές τηγανητές πατάτες, κομμένες λεπτές (allumettes).