OliveMagazine

Foccaccia (φοκάτσια)

Foccaccia (φοκάτσια)

Μερίδες:για 6 μεγάλες ή 12 μικρές
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:50'
Έτοιμο σε:1:10'
Χρόνος αναμονής:1 ώρα
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 750γρ. αλεύρι για ψωμί
  • 1 κουτ. σούπας ξηρή μαγιά (1 φακελάκι)
  • 1 πατάτα
  • ελαιόλαδο αρωματισμένο με σκόρδο
  • 2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • ρίγανη, θυμάρι ή δεντρολίβανο
  • 250γρ. μαύρες και πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι (προαιρετικά)
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Βράζετε την πατάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια, σε ελαφρά αλατισμένο νερό. Τη σουρώνετε και την πολτοποιείτε. Αφήνετε να κρυώσει και κρατάτε το νερό που έβρασε.

Διαλύετε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό μαζί με τη ζάχαρη. Βάζετε το αλεύρι σε πλαστικό μπολ, κάνετε μια τρύπα στη μέση και ρίχνετε τη μαγιά, το αλάτι, πέντε κουταλιές ελαιόλαδο, τον πουρέ πατάτας και ανακατεύετε ρίχνοντας λίγο-λίγο χλιαρό νερό από αυτό που έβρασε η πατάτα (1½ ποτήρι περίπου).

Ζυμώνετε καλά μέχρι να έχετε μια ομοιογενή ζύμη που δεν θα κολλάει. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο αλεύρι ακόμα. Αφήνετε τη ζύμη σκεπασμένη να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου σε ζεστό μέρος.

Ξαναζυμώνετε ελαφρά τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζετε σε έξι κομμάτια. Τα πλάθετε οβάλ ή παραλληλόγραμμα και τα τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί. Τα σκεπάζετε και τα αφήνετε να φουσκώσουν για 1 ώρα περίπου.

Κάνετε τρύπες στην επιφάνεια με το δάχτυλό ή με ένα μαχαίρι, την αλείφετε με το αρωματισμένο λάδι, μοιράζετε αν θέλετε ελιές και πασπαλίζετε με το μυρωδικό που σας αρέσει.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220οC πάνω-κάτω και τοποθετείτε στην κάτω σχάρα ένα ταψί με νερό. Μεταφέρετε το ταψί με τις foccaccia στη μεσαία σχάρα και ψήνετε για 30-35 λεπτά.

Tips

Για να φτιάξετε αρωματικό λάδι με σκόρδο, βάζετε ελαιόλαδο σε ένα μπουκάλι και προσθέτετε μερικές σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση. Αφήνετε να αρωματιστεί για μερικές ώρες πριν το χρησιμοποιήσετε.


Foccaccia σε σάντουιτς: Κόβετε οριζόντια τη foccaccia και αλείφετε τις κομμένες επιφάνειες με πέστο. Απλώνετε στο ένα κομμάτι λεπτές φέτες τυριού (π.χ. προβολόνε), ζαμπόν και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι φρέσκο. Το σκεπάζετε με το δεύτερο κομμάτι, τυλίγετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 10 λεπτά.


Fougasse: Χρησιμοποιείτε τα ίδια υλικά ζύμης με τη foccaccia αλλά δεν αρωματίζετε το ελαιόλαδο με σκόρδο. Αρωματίζετε, όμως, τη ζύμη με ξύσμα πορτοκαλιού και μία κουταλιά ανθόνερο. Για να μοιάζουν οι fougasse με φύλλα, πλάθετε τη ζύμη σε οβάλ σχήματα και την κόβετε με μαχαίρι μέχρι κάτω, ξεκινώντας με μια μαχαιριά στο κέντρο και συνεχίζοντας με λοξές μαχαιριές στα πλάγια. Με τα δάχτυλα τις ανοίγετε όσο μπορείτε περισσότερο, ώστε να παραμείνουν τα κενά και κατά το ψήσιμο.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr