Δημοφιλές ιταλικό ψωμί, που πολλές φορές το μπερδεύουν με την πίτσα, αφού και αυτό είναι ένα επίσης πλατύ ψωμί.

Υλικά
- 750γρ. αλεύρι για ψωμί
- 1 κουτ. σούπας ξηρή μαγιά (1 φακελάκι)
- 1 πατάτα
- ελαιόλαδο αρωματισμένο με σκόρδο
- 2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- ρίγανη, θυμάρι ή δεντρολίβανο
- 250γρ. μαύρες και πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι (προαιρετικά)
Tips
- Για να φτιάξετε αρωματικό λάδι με σκόρδο, βάζετε ελαιόλαδο σε ένα μπουκάλι και προσθέτετε μερικές σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση. Αφήνετε να αρωματιστεί για μερικές ώρες πριν το χρησιμοποιήσετε.
- Foccaccia σε σάντουιτς: Κόβετε οριζόντια τη foccaccia και αλείφετε τις κομμένες επιφάνειες με πέστο. Απλώνετε στο ένα κομμάτι λεπτές φέτες τυριού (π.χ. προβολόνε), ζαμπόν και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι φρέσκο. Το σκεπάζετε με το δεύτερο κομμάτι, τυλίγετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 10 λεπτά.
- Fougasse: Χρησιμοποιείτε τα ίδια υλικά ζύμης με τη foccaccia αλλά δεν αρωματίζετε το ελαιόλαδο με σκόρδο. Αρωματίζετε, όμως, τη ζύμη με ξύσμα πορτοκαλιού και μία κουταλιά ανθόνερο. Για να μοιάζουν οι fougasse με φύλλα, πλάθετε τη ζύμη σε οβάλ σχήματα και την κόβετε με μαχαίρι μέχρι κάτω, ξεκινώντας με μια μαχαιριά στο κέντρο και συνεχίζοντας με λοξές μαχαιριές στα πλάγια. Με τα δάχτυλα τις ανοίγετε όσο μπορείτε περισσότερο, ώστε να παραμείνουν τα κενά και κατά το ψήσιμο.