danezika-keftedakia
clock icon
1:5'

Frikadeller ή αλλιώς σκανδιναβικά κεφτεδάκια

Υλικά

    Για τα κεφτεδάκια

  • 125γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 125γρ. κιμά χοιρινό
  • 50γρ. αλεύρι
  • 50ml γάλα + 50ml ζωμό λαχανικών
  • 1 αβγό
  • 15γρ. αλάτι & 2,5γρ. πιπέρι
  • 30γρ. κρεμμύδι, πολτοποιημένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη (ή θυμάρι), ψιλοκομμένη
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Για τη σάλτσα με τα γλασαρισμένα ντοματίνια

  • 300γρ. ντοματίνια
  • 25γρ. ζάχαρη
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
  • 2γρ. φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
  • 50ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο + λίγο επιπλέον
  • 5γρ. αλάτι
  • 2γρ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τον πουρέ πατάτας

  • 400γρ. πατάτες baby
  • 150γρ. βούτυρο ή 40γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 50ml γάλα
  • 5γρ. αλάτι & 2γρ. πιπέρι

Tips

  • Δουλεύοντας για Σκανδιναβούς για πολλά χρόνια συχνά μου ζητούσαν να τους ετοιμάσω κάτι από την κουζίνα τους. Μία από αυτές τις περιπτώσεις ήταν και τα φρικαντέλερ, νόστιμα κεφτεδάκια που παραδοσιακά τα συνοδεύουν με μια απλή σάλτσα ντομάτας. Όταν δοκίμασα να τα κάνω για πρώτη φορά νόμιζα ότι μου έδωσαν λάθος συνταγή. Το μίγμα ήταν πολύ ρευστό και, φυσικά, ήταν αδύνατον να τα πλάσω με τον κλασικό τρόπο. Μετά κατάλαβα την ιδιαιτερότητά τους στον τρόπο παρασκευής. Η υφή ήταν πολύ απαλή και λεία στο δάγκωμα και έτσι πειραματιζόμενος αποφάσισα να τους δίνω κάθε φορά ένα διαφορετικό twist έντασης και γεύσης παίζοντας με μπαχαρικά και βότανα καμιά φορά φέρνοντας και προσαρμόζοντάς τα γευστικά κοντά στα ελληνικά δεδομένα.

Τα αγαπημένα κεφτεδάκια των Σκανδιναβών έχουν απαλή, μεταξένια υφή χάρη στο γάλα που συμπεριλαμβάνεται στα υλικά τους. Εδώ τους δίνουμε μια πιο μεσογειακή γεύση.

Για τους κεφτέδες: Αναμιγνύετε καλά με τη βοήθεια ενός μίξερ χειρός όλα τα υλικά σε έναμπολ (σαν να κάνετε κέικ). Ζεσταίνετε ένα τηγάνι και ρίχνετε λίγο λάδι. Με το ένα χέρι παίρνετε στη χούφτα λίγο από το μίγμα, πιέζετε να βγει από το πάνω μέρος του χεριού και το «κόβετε» με ένα βρεγμένο κουτάλι (όπως θα κάνατε και με μίγμα για λουκουμάδες). «Κόβετε» μέσα στο καυτό λάδι και τηγανίζετε σε μέτρια φωτιά και από τις δύο πλευρές γυρίζοντάς τα ανά διαστήματα.
Για τη σάλτσα: Ρίχνετε τα ντοματίνια κατά μήκος. Τα βάζετε σε ένα μπολ και τα ανακατεύετε με τα υπόλοιπα υλικά. Τα ψήνετε στους 180οC στον αέρα, σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, για 25-30 λεπτά. Κρατάτε μερικά και τα υπόλοιπα τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ.
Για τον πουρέ: Βάζετε τις πατάτες σε κατσαρόλα με κρύο νερό και βράζετε με τη φλούδα σε δυνατή φωτιά για 35 λεπτά. Τις σουρώνετε. Τις καθαρίζετε και τις λιώνετε σε ένα μπολ με μια ξύλινη κουτάλα και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας καλά. Μοιράζετε πουρέ σε κάθε πιάτο και από πάνω κεφτεδάκια με σάλτσα.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τους κεφτέδες: Αναμιγνύετε καλά με τη βοήθεια ενός μίξερ χειρός όλα τα υλικά σε έναμπολ (σαν να κάνετε κέικ). Ζεσταίνετε ένα τηγάνι και ρίχνετε λίγο λάδι. Με το ένα χέρι παίρνετε στη χούφτα λίγο από το μίγμα, πιέζετε να βγει από το πάνω μέρος του χεριού και το «κόβετε» με ένα βρεγμένο κουτάλι (όπως θα κάνατε και με μίγμα για λουκουμάδες). «Κόβετε» μέσα στο καυτό λάδι και τηγανίζετε σε μέτρια φωτιά και από τις δύο πλευρές γυρίζοντάς τα ανά διαστήματα.

Βήμα 2

Για τη σάλτσα: Ρίχνετε τα ντοματίνια κατά μήκος. Τα βάζετε σε ένα μπολ και τα ανακατεύετε με τα υπόλοιπα υλικά. Τα ψήνετε στους 180οC στον αέρα, σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, για 25-30 λεπτά. Κρατάτε μερικά και τα υπόλοιπα τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ.

Βήμα 3

Για τον πουρέ: Βάζετε τις πατάτες σε κατσαρόλα με κρύο νερό και βράζετε με τη φλούδα σε δυνατή φωτιά για 35 λεπτά. Τις σουρώνετε. Τις καθαρίζετε και τις λιώνετε σε ένα μπολ με μια ξύλινη κουτάλα και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας καλά. Μοιράζετε πουρέ σε κάθε πιάτο και από πάνω κεφτεδάκια με σάλτσα.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση