ntomates provansal151213studiopaterakis
clock icon
2:0'

Γαλλικές ντομάτες προβενσάλ

Υλικά

  • 12 ντομάτες κόκκινες, μέτριες, σφιχτές
  • 6 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • ½ κιλό κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο στο μίξερ μαζί με λίγο αλάτι
  • 6 κουτ. σούπας μαϊντανό
  • 150γρ. γαλέτα
  • 1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Προτιμήστε ντομάτες κόκκινες και σφιχτές για το φαγητό σας, γιατί θα διαφορετικά θα μαλακώσουν πάρα πολύ στο ψήσιμο και θα χάσουν τη φόρμα τους.

Οι ντομάτες προβενσάλ μπορούν να γίνουν ένα ελαφρύ κυρίως πιάτο με τη συνοδεία τυριού. Μπορούν επίσης να συνοδεύσουν μια άσπρη μακαρονάδα πασπαλισμένη με μπόλικο τυρί, ενώ είναι μια εξαιρετική γαρνιτούρα για ψητό κρέας ή ψάρι.

Πλένετε καλά τις ντομάτες και τις σκουπίζετε. Τις κόβετε στη μέση και τις απλώνετε σε ένα ταψί. Πασπαλίζετε την καθεμιά με μισή κουταλιά της σούπας ζάχαρη, τις αλατίζετε ελαφρά και τις πιπερώνετε. Τις αφήνετε να περιμένουν.
Ετοιμάζετε τα πολύ ψιλοκομμένα κρεμμύδια: τα ρίχνετε σε ένα μπολ, προσθέτετε μέσα το λιωμένο σκόρδο και ανακατεύετε καλά να πάει παντού. Ρίχνετε το μαϊντανό και τη μισή γαλέτα. Ανακατεύετε πάρα πολύ καλά και μοιράζετε το μίγμα κρεμμυδιού πάνω στις κομμένες ντομάτες.
Τις περιχύνετε με το ελαιόλαδο ρίχνοντάς το με ένα κουτάλι, πασπαλίζετε με λίγη ρίγανη και με την υπόλοιπη γαλέτα. Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό στους 150οC για 1 ώρα και 30 λεπτά. Το ξεσκεπάζετε και ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 170C και ψήνετε για άλλα 10-15 λεπτά.
Σερβίρετε τις ντομάτες σε πιατέλα. Τρώγονται πολύ ευχάριστα και ζεστές και σε θερμοκρασία δωματίου.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Aντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε καλά τις ντομάτες και τις σκουπίζετε. Τις κόβετε στη μέση και τις απλώνετε σε ένα ταψί. Πασπαλίζετε την καθεμιά με μισή κουταλιά της σούπας ζάχαρη, τις αλατίζετε ελαφρά και τις πιπερώνετε. Τις αφήνετε να περιμένουν.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε τα πολύ ψιλοκομμένα κρεμμύδια: τα ρίχνετε σε ένα μπολ, προσθέτετε μέσα το λιωμένο σκόρδο και ανακατεύετε καλά να πάει παντού. Ρίχνετε το μαϊντανό και τη μισή γαλέτα. Ανακατεύετε πάρα πολύ καλά και μοιράζετε το μίγμα κρεμμυδιού πάνω στις κομμένες ντομάτες.

Βήμα 3

Τις περιχύνετε με το ελαιόλαδο ρίχνοντάς το με ένα κουτάλι, πασπαλίζετε με λίγη ρίγανη και με την υπόλοιπη γαλέτα. Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό στους 150οC για 1 ώρα και 30 λεπτά. Το ξεσκεπάζετε και ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 170C και ψήνετε για άλλα 10-15 λεπτά.

Βήμα 4

Σερβίρετε τις ντομάτες σε πιατέλα. Τρώγονται πολύ ευχάριστα και ζεστές και σε θερμοκρασία δωματίου.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Aντωνία Κατή