GALOPOYLA-GEMISH
clock icon
4:30'

Γαλοπούλα γεμιστή με συκωτάκια, πράσινα μήλα, σταφίδες και μπέικον

Υλικά

  • 1 γαλοπούλα (περίπου 3-4 κιλά)
  • 2 λεμόνια
  • χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 3 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 1 ποτηράκι του κρασιού
  • μαυροδάφνη ή γλυκό σαμιώτικο κρασί
  • Για τη γέμιση

  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • τα συκωτάκια της γαλοπούλας, ψιλοκομμένα ή 300γρ. συκωτάκια πουλιών
  • 150γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 κοτσάνια σέλερι ψιλοκομμένο
  • 2 πράσινα μήλα σε κύβους
  • 1 μικρό πακέτο ψωμί του τοστ χωρίς κόρα σε κυβάκια
  • 1 φλιτζάνι μαυροδάφνη ή γλυκό σαμιώτικο κρασί
  • ½ φλιτζάνι νερό ή ζωμό κοτόπουλου
  • ½ φλιτζάνι σταφίδες
  • ½ φλιτζάνι καρύδια

Tips

  • Μία ώρα πριν τελειώσει η πρώτη φάση του ψησίματος, προσθέτετε στο ταψί στρογγυλές πατατούλες που θα έχετε προηγουμένως αλατοπιπερώσει και ανακατέψει με λιωμένο σκόρδο, ξύσμα λεμονιού, πορτοκαλιού και λίγο ελαιόλαδο. Μαζί με αυτές θα ρίξετε και λίγο νεράκι στο ταψί.

Η γαλοπούλα των Χριστουγέννων με πλούσια, πλουμιστή γέμιση που της δίνει το χαρακτήρα που αρμόζει στο τραπέζι της γιορτής.

Πλένετε τη γαλοπούλα και, αφού στύψετε τα λεμόνια, την περιχύνετε με το μισό χυμό και αρχίζετε να την τρίβετε με τις λεμονόκουπες. Την αλατοπιπερώνετε καλά μέσα κι έξω.
Ανακατεύετε τη μουστάρδα με το λιωμένο σκόρδο, το ξύσμα πορτοκαλιού και λίγο ελαιόλαδο. Την αλείφετε παντού με αυτό το μίγμα και την αφήνετε στο ψυγείο σκεπασμένη για 3 ώρες.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: ζεσταίνετε καλά σε τηγάνι το ελαιόλαδο και το βούτυρο και ροδίζετε τα συκωτάκια. Προσθέτετε το μπέικον και, αφού το ανακατέψετε για λίγο, ρίχνετε το κρεμμύδι και μετά από λίγο το σέλερι. Σβήνετε με τη μαυροδάφνη και προσθέτετε το ζωμό του κοτόπουλου.
Ύστερα από 5 λεπτά ρίχνετε το ψωμί και έπειτα τις σταφίδες και τα καρύδια. Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά.
Γεμίζετε την κοιλιά της γαλοπούλας με τη γέμιση και κλείνετε το άνοιγμα με αλουμινόχαρτο. Τοποθετείτε τη γαλοπούλα σε ταψί και την περιχύνετε πρώτα με τον υπόλοιπο χυμό του λεμονιού, κατόπιν με το χυμό του πορτοκαλιού και τέλος με τη μαυροδάφνη και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Σκεπάζετε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο και την ψήνετε στους 160οC για 3½ ώρες. Ενδιάμεσα την περιχύνετε με τα υγρά του ταψιού και ελέγχετε μήπως χρειαστεί επιπλέον νερό.
Ξεσκεπάζετε τη γαλοπούλα και συνεχίζετε το ψήσιμο στους 180οC, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε τη γαλοπούλα και, αφού στύψετε τα λεμόνια, την περιχύνετε με το μισό χυμό και αρχίζετε να την τρίβετε με τις λεμονόκουπες. Την αλατοπιπερώνετε καλά μέσα κι έξω.

Βήμα 2

Ανακατεύετε τη μουστάρδα με το λιωμένο σκόρδο, το ξύσμα πορτοκαλιού και λίγο ελαιόλαδο. Την αλείφετε παντού με αυτό το μίγμα και την αφήνετε στο ψυγείο σκεπασμένη για 3 ώρες.

Βήμα 3

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: ζεσταίνετε καλά σε τηγάνι το ελαιόλαδο και το βούτυρο και ροδίζετε τα συκωτάκια. Προσθέτετε το μπέικον και, αφού το ανακατέψετε για λίγο, ρίχνετε το κρεμμύδι και μετά από λίγο το σέλερι. Σβήνετε με τη μαυροδάφνη και προσθέτετε το ζωμό του κοτόπουλου.

Βήμα 4

Ύστερα από 5 λεπτά ρίχνετε το ψωμί και έπειτα τις σταφίδες και τα καρύδια. Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά.

Βήμα 5

Γεμίζετε την κοιλιά της γαλοπούλας με τη γέμιση και κλείνετε το άνοιγμα με αλουμινόχαρτο. Τοποθετείτε τη γαλοπούλα σε ταψί και την περιχύνετε πρώτα με τον υπόλοιπο χυμό του λεμονιού, κατόπιν με το χυμό του πορτοκαλιού και τέλος με τη μαυροδάφνη και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Βήμα 6

Σκεπάζετε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο και την ψήνετε στους 160οC για 3½ ώρες. Ενδιάμεσα την περιχύνετε με τα υγρά του ταψιού και ελέγχετε μήπως χρειαστεί επιπλέον νερό.

Βήμα 7

Ξεσκεπάζετε τη γαλοπούλα και συνεχίζετε το ψήσιμο στους 180οC, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.