clock icon
2:25'

Γαμοπίλαφο με μαύρο κοτόπουλο

Υλικά

  • 550γρ. ρύζι νυχάκι για πιλάφι
  • 1800ml ζωμός από κότα αλανιάρα*
  • 150γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 100-200γρ. ανθόγαλο
  • 60ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι λευκό φρεσκοτριμμένο
  • Για τον ζωμό κοτόπουλου

  • 1 μαύρο κοτόπουλο Νιτσιάκος γύρω στα 2 κιλά
  • 1 κεφάλι σκόρδο ολόκληρο
  • 1 κρεμμύδι καθαρισμένο ολόκληρο
  • 1 φύλλο δάφνης φρέσκο
  • 1 κλωναράκι δενδρολίβανο
  • 1 κλωναράκι θυμάρι
  • 20 κόκκους πιπέρι μαύρο
  • 250ml κρασί λευκό
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι

Tips

  • Αν θέλετε ο ζωμός να είναι λιγότερο λιπαρός, αφαιρείτε το κρέας από την κατσαρόλα και σουρώνετε το ζωμό σε ένα καθαρό δοχείο, περνώντας τον από πολύ ψιλό σουρωτήρι. Στην συνέχεια τον βάζετε στο ψυγείο για 1 βράδυ. Την επόμενη μέρα το λίπος θα έχει πάει στη κορυφή του δοχείου, γιατί είναι πιο ελαφρύ από το νερό και θα έχει στερεοποιηθεί. Έτσι θα μπορέσετε να το αφαιρέσετε εύκολα.

Το γαμοπίλαφο είναι κλασικό πιάτο της κρητικής κουζίνας, που έχει συνδέσει το όνομα του με τους γάμους αν και αποτελεί αγαπημένη επιλογή για το καθημερινό τραπέζι. Για πιο ανάλαφρο αποτέλεσμα επιλέξτε να το φτιάξετε με κοτόπουλο.

Για τον ζωμό: Βάζετε το κοτόπουλο σε μεγάλη κατσαρόλα, το σκεπάζετε με νερό, αλατίζετε και το βάζετε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ξεκινήσει το νερό να βράζει. Χαμηλώνετε τη φωτιά ξαφρίζετε. Προσοχή, θα βγάλει πολλούς αφρούς. Συνεχίζετε το ξάφρισμα για περίπου άλλα 10 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά για τον ζωμό, δυναμώνετε ξανά τη φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει. Χαμηλώνετε πάλι τη φωτιά και σιγοβράζετε για 1½ ώρα ακόμη. Κατά διαστήματα θα πρέπει να προσθέτετε νερό για να βρίσκεται πάντα το κρέας (και τα λαχανικά) σε υγρό και περιστασιακά θα ξαφρίζετε. Βγάζετε το κοτόπουλο στην άκρη, το διατηρείτε ζεστό και σουρώνετε τον ζωμό.
Για το γαμοπίλαφο: Σε δεύτερη κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε το ρύζι και σοτάρετε για άλλα 2 λεπτά. Τέλος, ρίχνετε μέσα τον ζωμό και σιγοβράζετε για 20-25 λεπτά μέχρι να είναι έτοιμο το ρύζι. Αλατοπιπερώνετε και τελειώνετε με το ανθόγαλο.
Σερβίρετε το γαμοπίλαφο σε βαθιά πιατέλα με το κοτόπουλο στο κέντρο της.

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τον ζωμό: Βάζετε το κοτόπουλο σε μεγάλη κατσαρόλα, το σκεπάζετε με νερό, αλατίζετε και το βάζετε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ξεκινήσει το νερό να βράζει. Χαμηλώνετε τη φωτιά ξαφρίζετε. Προσοχή, θα βγάλει πολλούς αφρούς. Συνεχίζετε το ξάφρισμα για περίπου άλλα 10 λεπτά.

Βήμα 2

Στη συνέχεια προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά για τον ζωμό, δυναμώνετε ξανά τη φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει. Χαμηλώνετε πάλι τη φωτιά και σιγοβράζετε για 1½ ώρα ακόμη. Κατά διαστήματα θα πρέπει να προσθέτετε νερό για να βρίσκεται πάντα το κρέας (και τα λαχανικά) σε υγρό και περιστασιακά θα ξαφρίζετε. Βγάζετε το κοτόπουλο στην άκρη, το διατηρείτε ζεστό και σουρώνετε τον ζωμό.

Βήμα 3

Για το γαμοπίλαφο: Σε δεύτερη κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε το ρύζι και σοτάρετε για άλλα 2 λεπτά. Τέλος, ρίχνετε μέσα τον ζωμό και σιγοβράζετε για 20-25 λεπτά μέχρι να είναι έτοιμο το ρύζι. Αλατοπιπερώνετε και τελειώνετε με το ανθόγαλο.

Βήμα 4

Σερβίρετε το γαμοπίλαφο σε βαθιά πιατέλα με το κοτόπουλο στο κέντρο της.