gardoumpakia

Υλικά

  • 2 αντεριές
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 1 συκωταριά αρνίσια
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη του βουνού
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
  • 200 γρ. γλυκάδια*
  • ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι κρασί λευκό
  • ½ φλιτζάνι νερό
  • λίγο αλεύρι
  • ανθό αλατιού, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Τα γλυκάδια προέρχονται από τον θύμο αδένα ή το πάγκρεας του μοσχαριού, του αρνιού και του χοιρινού που όταν μαγειρεύονται είναι εξαιρετικά νόστιμα. Μπορείτε να τα ψήσετε στη σχάρα, να τα τηγανίσετε, να τα γεμίσετε ή τα χρησιμοποιήσετε ως γέμιση σε κάποιο κρεατικό.

Τα γαρδουμπάκια έχουν την τιμητική τους στο πασχαλινό τραπέζι. Μπορεί να απαιτούν κόπο για την προετοιμασία τους, αλλά το γευστικό αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.

Γυρίζετε το εσωτερικό των εντέρων, τα πλένετε πολύ καλά και τα βάζετε σε ένα μπολ με νερό και τον χυμό των λεμονιών για να φύγει η μυρωδιά τους και να ασπρίσουν. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε κατά μήκος τη συκωταριά σε πάχος ενός δάχτυλου. Τα βάζετε σε μια λεκάνη μαζί με αλατοπίπερο, τη ρίγανη και το σκόρδο. Κρατάτε τα διαφορετικά κομμάτια της συκωταριάς μαζί και τα τυλίγετε με τα έντερα γύρω-γύρω σφιχτά μέχρι να καλυφθούν καλά.
Πασπαλίζετε ανά διαστήματα τα χέρια σας με λίγο αλεύρι για να μη γλιστράνε. Όταν τελειώσετε το τύλιγμα, κόβετε το έντερο και το βυθίζετε μέσα στο γαρδουμπάκι. Συνεχίζετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα εντόσθια και έντερα. Τοποθετείτε τα γαρδουμπάκια σε ένα ταψάκι, τα περιχύνετε με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε ελαφρώς, προσθέτετε το κρασί και το νερό και καλύπτετε το σκεύος με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
Ψήνετε τα γαρδουμπάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στον αέρα για 1 ώρα. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και τα ψήνετε για λίγο ακόμα μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Σερβίρετε αμέσως όσο είναι ζεστά.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Γυρίζετε το εσωτερικό των εντέρων, τα πλένετε πολύ καλά και τα βάζετε σε ένα μπολ με νερό και τον χυμό των λεμονιών για να φύγει η μυρωδιά τους και να ασπρίσουν. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε κατά μήκος τη συκωταριά σε πάχος ενός δάχτυλου. Τα βάζετε σε μια λεκάνη μαζί με αλατοπίπερο, τη ρίγανη και το σκόρδο. Κρατάτε τα διαφορετικά κομμάτια της συκωταριάς μαζί και τα τυλίγετε με τα έντερα γύρω-γύρω σφιχτά μέχρι να καλυφθούν καλά.

Βήμα 2

Πασπαλίζετε ανά διαστήματα τα χέρια σας με λίγο αλεύρι για να μη γλιστράνε. Όταν τελειώσετε το τύλιγμα, κόβετε το έντερο και το βυθίζετε μέσα στο γαρδουμπάκι. Συνεχίζετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα εντόσθια και έντερα. Τοποθετείτε τα γαρδουμπάκια σε ένα ταψάκι, τα περιχύνετε με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε ελαφρώς, προσθέτετε το κρασί και το νερό και καλύπτετε το σκεύος με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.

Βήμα 3

Ψήνετε τα γαρδουμπάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στον αέρα για 1 ώρα. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και τα ψήνετε για λίγο ακόμα μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Σερβίρετε αμέσως όσο είναι ζεστά.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση