anoigma
clock icon
25'

Γαρίδες με κουρκουμά και λουίζα

Υλικά

  • 16 γαρίδες μεγάλες
  • 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • 1 φλιτζάνι φύλλα λουίζας
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κουτ. γλυκού πιπέρι πράσινο, χοντροκοπανισμένο
  • 120ml λευκό κρασί
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 250γρ. ρύζι basmati (για το σερβίρισμα)
  • 50γρ. φιστίκια Αιγίνης χοντροκοπανισμένα για το σερβίρισμα

Ένα νόστιμο πιάτο με γαρίδες με τον κουρκουμά να του δίνει χρώμα και τη λουίζα δροσερό άρωμα.

Καθαρίζετε τις γαρίδες, κρατώντας τα κεφάλια και τις ουρές τους.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρετε ελαφρά το σκόρδο. Ρίχνετε τις γαρίδες και τις σοτάρετε για 5 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές.
Σβήνετε με το κρασί και, αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε το πράσινο πιπέρι, τον κουρκουμά, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και τα φύλλα λουίζας και χαμηλώνετε τη φωτιά. Σιγοβράζετε για 3-4 λεπτά.
Βράζετε το ρύζι (κατά προτίμηση στον ατμό) και το σκεπάζετε με μια πετσέτα φαγητού μέχρι να το σερβίρετε. Σερβίρετε τις γαρίδες με το ρύζι και πασπαλίζετε με φιστίκια Αιγίνης.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε τις γαρίδες, κρατώντας τα κεφάλια και τις ουρές τους.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρετε ελαφρά το σκόρδο. Ρίχνετε τις γαρίδες και τις σοτάρετε για 5 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές.

Βήμα 3

Σβήνετε με το κρασί και, αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε το πράσινο πιπέρι, τον κουρκουμά, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και τα φύλλα λουίζας και χαμηλώνετε τη φωτιά. Σιγοβράζετε για 3-4 λεπτά.

Βήμα 4

Βράζετε το ρύζι (κατά προτίμηση στον ατμό) και το σκεπάζετε με μια πετσέτα φαγητού μέχρι να το σερβίρετε. Σερβίρετε τις γαρίδες με το ρύζι και πασπαλίζετε με φιστίκια Αιγίνης.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb